Banner

Kako DxOMark procjenjuje kvalitetu kamera pametnih telefona

Kada govorimo o kvaliteti fotografija  pametnih telefona, gotovo svi će spomenuti DxOMark web stranicu. Međutim, ponekad se mnogi korisnici, ali i poneki proizvođač, ne bi složili s njihovim rezultatima. Koji su DxOMarkovi kriteriji bodovanja i testiranja?   

 

DxOMark je agencija za procjenu kvalitete fotoaparata, objektiva i video kamera, nastala 2003. godine. Njihovi testovi godinama obuhvaćaju fotosenzitivne elemente i provode se po strogo određenim kriterijima, uglavnom u laboratorijskim uvjetima. Zato  možemo reći da su im testovi objektivni.

No, evaluacija kamera pametnih telefona ipak je postala u posljednje vrijeme kontroverzna, jer su uočene promjene bodova u postignutim rezultatima nekih od testiranih modela. Gdje je nastao problem i nepovjerenje u vjerodostojnost DxOMark? testova?

DxOMark  testovi kamera mobilnih telefona od 2012 godine, uključivali su procjenu kvalitete snimljenih fotografija na temelju ekspozicije, kontrasta, boje, automatskog fokusiranja, zumiranja ( digitalno skaliranje početne širokokutne slike), obrade, buke i rada bljeskalice.   Osim toga je u evaluaciju bila uključena kvaliteta objektiva pri različitim žarišnim duljinama i razina oštrine od središta do rubova fotografije kroz otvore blende.     perceptual ruler e1508094374381Prema navedenim kriterijima u kolovozu je HTC U11 postigao rezultat od 90 bodova, Google Pixel 89 bodova, Samsung Galaxy S8 i iPhone 7 Plus imali su rezultat od 88 bodova.

rang u kolovozuU rujnu kada su lansirani iPhone 8 i iPhone 8 Plus, pohvalili su se s 92 i 94 boda, dok je Samsung Galaxy Note8  također dobio 94 boda. Time su se popeli na ljestvici iznad Google Pixel i HTC U11 uređaja.

 

Dana 11. rujna, DxOMark je odlučio izmijeniti protokol evaluacije. Uključili su nove proširene vanjske i laboratorijske scene testiranja i metodologije vrednovanja.

Najnoviji modeli dolaze s tehnologijom fotoaparata i značajkama koje polako ali sigurno dovode naš izvorni testni protokol do njegovih granica.

Novi protokol testiranja obuhvaća:

  • opsežne testove na više žarišnih duljina
  • testove zamućenja pozadine temeljene na laboratorijskim i vanjskim testiranjima
  • niske svjetlosne uvijete do 1 Luxa
  • scene temeljene na pokretu za točniju procjenu performansi i tehnika obrade kamere u stvarnim situacijama
  • procjenu performansi zooma pri čemu se ocjenjuju  performanse fotoaparata na različitim udaljenostima od objekta s fiksnom veličinom.

S novim protokolom snimaju i analiziraju više od 1500 slika i dva sata videozapisa za svaki uređaj. Također trebate znati kako 100 bodova nije gornja granica.

Ostali detalji novog protokola nalaze se na  DxOMark web stranici.  Usporedba izvornih i novih protokola.

Pod novim protokolima ponovno su testirani neki mobilni uređaji koji su postigli manji broj bodova nego u prvobitnom testiranju. Google Pixel modeli okitili su se s 89 i 90  bodova, iPhone 7 (85 bodova) i Phone 7 Plus (88 bodova).  Razlog tome je u činjenici da nemaju drugu leću namijenjenu zamućenju pozadine što se vrednuje u novim testovima.

zadnji rang

Galaxy S8, OnePlus 5 i drugi mobilni uređaji nisu ponovno testirani. Razlog je što imaju samo jednu leću, te  ponovljeni testovi s novim evaluacijskim kriterijima nemaju smisla (  usporedba izvornih i novih protokola).

Nadamo se kako vam je sade  sve puno jasnije i više ne bi trebalo biti nikakve kontroverze u vezi njihovih testova.  DxOMark se samo morao prilagoditi promjenama koje su nastale u pet godina od prvog testa u mobilnom segmentu. Osobito nakon što su ove naše kamere u pametnim telefonima prilično iskorijenile kompaktne fotoaparate, a mobilni sektor postao brojni pokretač inovacija u foto svijetu.

IMG 0113

Da, imajte na umu kako su  naše korisničke fotografije podložne mnogim čimbenicima okoliša i fotografskom umijeću, pa kao takve kod nekih su stvorile dojam o namještanju rezultata DxOMark testova.

 

Najčitanije