Banner
obrazokkclanku1

Je li prekomjerno ispadanje kose nepovratan proces?

Bez obzira na to koliko pažnje posvećujete odabiru idealne modne kombinacije ili koliko ste pak vješti u spajanju nespojivog, bujna i zdrava kosa nešto je što nikada ne izlazi iz mode.

No, kada kosa počne prekomjerno ispadati, tada ona gubi na bujnosti i mnogi se ljudi boje da je riječ o nepovratnom procesu. Je li sto zbilja tako i što se može učiniti, čitajte u nastavku.

Zaustavite ispadanje kose uz lijekove i prirodne pripravke

Srećom, danas živimo u trenutku napretka znanosti i medicine kada se neke situacije mogu usporiti, u neke čak i u potpunosti zaustaviti. Jedna od njih je i prekomjerno ispadanje kose – ako niste još u potpunosti oćelavili, tada možete isprobati neke od preparata koji usporavaju prekomjerno ispadanje kose te potiču njezin rast kako biste mogli uživati u prekrasnoj i bujnoj kosi.

Zanimljiva nuspojava – rast kose

Tijekom ispitivanja učinkovitosti lijeka za visoki krvni tlak, Lonitena, primijećeno je da su ispitanici razvili zanimlijve nuspojave: zaustavljeno im je ispadanje kose, ona je počela jačati te je bila sveukupno obnovljena. Loniten u sebi sadrži molekule minoxidilu koje proširuju sužene krvne žile. Zahvaljujući tome, povećava se prokrvljenost područja na koje se nanosi te se na taj način potiče rast kose.

Danas je preparat minoxidil koji se u obliku dermalne otopine koristi u liječenju gubitka kose i kod muškaraca i kod žena. Njegova je prednost što se nanosi izravno na vlasište i potrebno ga je nanositi izravno na kožu. Uz redovitu primjenu, nakon nekoliko tjedana, primijetit ćete da vam je kosa prestala ispadati te da je postala gušća i bujnija.

Prirodni preparat koji se koristi već stotinu godina

Na hrvatskom sabal palma, na engleskom saw palmetto ili serenoa repensis na latinskom, biljka je iz porodice palmi koja raste na području Floride, a njezin se ekstrakt koristi već gotovo stotinu godina za liječenje raznih poremećaja. Saw palmetto sadrži DHT inhibitor koji smanjuje razinu DHT-a, održavajući normalnu razinu testosterona u tijelu. Upravo se zbog toga njegovo uzimanje ne preporučuje ženama. Zahvaljujući normalnoj razini testosterona u organizmu, potiče se rast kose.

Na kraju, prije primjene bilo kakvog lijeka, konzultirajte se s liječnikom kako biste vidjeli je li primjeren za vas te kako biste izbjegli moguće nuspojave.

Izvor slike:
ShotPrime Studio / Shutterstock.com

Najčitanije