Banner

Dječji pametni satovi sve više u trendu

Kupnja pametnih satova za djecu mlađu od 12 godina je postala trend osobito u europskim i nekim azijskim zemljama. Tako djeca imaju novu zabavu i ostaju u kontaktu s roditeljima, dok potonji imaju bolju kontrolu u svakom trenutku gdje im se nalazi dijete nakon što napusti školsko dvorište ili izađe iz okrilja doma.

 

Više od 100 proizvođača plasira na tržište dječje pametne satove.  Ne žale se previše jer  potražnja je prilična. Nedavno je i Qualcomm najavio Snapdragon Wear 1100 čipset za nosive uređaje namijenjen među ostalim nosivim uređajima i implementaciji u pametne satove za djecu.

Snapdragon Wear 1100 odlikuje niska potrošnja energije, visoka integracije, mala veličina i dobro umrežavanje. Ima GPS praćenje, WiFi, Bluetooth, integrirani čipa za šifriranje hardvera, podršku poziva, TrustZone i 4G LTE Cat 1 modem. Može bit pokretan pod više ciljanih programskih okruženja, kao što je Linux.

satovi

Dječji pametni satovi su bez nekih posebnih kompliciranih funkcija i imaju svi od reda GPS modul za pozicioniranje, što je na kraju krajeva dovoljno, jer djeci nisu potrebne push obavijesti s društvenih mreža ili e-pošte.

Baterije su uglavnom kapaciteta od 300 – 600 mAh i autonomija im se razlikuje ovisno o korištenju aplikacija. Ako se koristi funkciju GPS pozicioniranja, onda treba gotovo svakodnevno p puniti pametan sat. To je jedan od nedostataka pametnih satova za djecu. Dječje ruke su male, pa niti sam uređaj ne može bit velik što dovodi do ograničavanja kapaciteta ugrađene baterije.

Na drugoj strani, koliko pametni satovi mogu doista biti uspješni u glavnoj prodajnoj točki, praćenju i pozicioniranju djece, jer tehnologija točnosti  ima ograničenja, dalo bi se raspravljati.

ječji pametni satovi sve više u trendu -3

No, bez obzira na to što su dječji životi relativno jednostavni, kreću se nekoliko ulica od kuće ili škole, no ipak mogu zalutati ili bit meta raznih kriminalaca. Na sreću, u našim krajevima otmice djece nisu učestale kao u drugim zemljama, ali u slučaju da se to desi, pametan sat može dati neke indirektne tragove i suziti raspon mjesta gdje se dijete posljednji puta pojavilo.

Sve u svemu kupujete li djetetu pametan sat, neka to bude s podrškom za SIM kartice, ako ništa drugo da vas može kontaktirati kada poželi. Jednostavnije je i praktičnije rješenje nego pametan telefon,  nema zabrane za nošenja u školi ( za sada) te će ga dijete teže izgubiti jer se nalazi na zapešću ruke, a ne negdje u torbi ili džepu.

 Dječji pametni satovi sve više u trendu -4

Biste li kupili svom djetetu pametan sat? ili možda ne?  Podijelite svoja razmišljanja u komentarima i tako pomognete nekome od roditelja oko odluke za ili protiv kupnje.

Najčitanije