Banner
Huawei P40 Pro 19

Huawei P40 Pro – ima li života bez Googlea?

Huawei i Google, znamo priču: od svibnja 2019. Huawei nema pristup američkoj tehnologiji. Hardverski, Huawei je riješio problem.

Softverski? Huawei ubrzano puni svoj AppGallery store, ali dok god traje trgovinski rat Amerika – Kina Huawei neće imati američke aplikacije u svojoj trgovini. Niti ih smije predinstalirati na svoje mobitele.

No to ne znači da ih ne možete koristiti iz alternativnih izvora. Kako? Neke ćete prenijeti sa starog mobitela, neke pronaći na APK Pure i sličnim trgovinama za druge skinuti APK datoteke…

No za neke nema lijeka, jednostavno ne rade bez Google servisa. Još nisam našao rješenje za Google Analytics i Google Drive, ali tu pomaže shortcut na homepageu (za web browser).

Moj homepage danas izgleda ovako, manje više sam si sve složio, iako još nisam skroz zadovoljan – o tome malo kasnije.

Screenshot 20200411 114339 com.huawei.android.launcher

S druge strane, AppGallery već sada ima solidan izbor igara, kao i lokalnih aplikacija – bankarskih, medijskih itd.

Je li sve zajedno dobro? Nije. Iako neki pozdravljaju izostanak Google servisa i aplikacija – budimo realni, 2/3 ih je nepotreban bloatware a dio i spyware – bolje bi bilo da su sve dostupne, službeno. Uostalom, to kaže i sam Huawei – žele i dalje raditi s Googleom.

Osobno, ne igram se na mobitelu no radim na 3 portala i ovisim o nekim Google servisima. Stoga sam oklijevao prebaciti glavnu SIM karticu na Huawei P40 Pro, kojeg sam polako punio aplikacijama. Kad mi je proradio Netflix to je bilo to – P40 Pro je sada moj daily driver.

Kako do aplikacija na Huawei P40 Pro? 

Huawei P40 Pro 9

HuaweiPhone Clone:

Phone Clone je aplikacija razvijena od strane Huaweija i jednostavan je način za prijenos podataka te 80% aplikacija sa starog na novi uređaj, neovisno o operativnom sustavu.

Prenijet će i neke aplikacije koje nisam očekivao, poput Whatsappa, Google Maps i Facebooka.

Kako to radi? Na stari mobitel instalirate Phone Clone, skenirate QR kod, odaberete što želite prebaciti – pazite da ne prebacujete bloatware pojedinih brendova – i to je to.

Huawei AppGallery

Nakon setupiranje i kloniranja aplikacija, dočekat će vas Huawei AppGallery trgovina. Ovdje imate i solidnu ponudu banking aplikacija – PBZ, Zaba, OTP i HPB su ovdje, vjerojatno će im se i druge banking aplikacije pridružiti.

Tu su i domaće aplikacije telekom operatera, nekih mainstream media itd.

No nemate Facebook, Google Maps, Google Drive, Google Analytics itd. Ako niste klonirali ove aplikacije, sljedeće korak vam treba biti instalacija APK Pure.

MoreApps

Aplikaciju koja traži – aplikacije. Instalirajte si More Apps, unesite u tražilicu koja aplikacija vas zanima, i dobit ćete izvore iz kojih je možete instalirati i/ili alternativne aplikacije.

Zgodno, posebno ako niste baš vješti s Googleom :-). Ovo je a must have na novim Huawei mobitelima.

APK Pure

Ponajbolja trgovina s aplikacijama. Nudi mnoštvo svega, ali ne znači da će vam sve i raditi – neke aplikacije traže Google servise.

Primjerice, Netflix – kloniran mi je radio, nakon nadogradnje na noviju verziju – da, i to ima APK Pure – je prestao raditi. Pa sam morao tražiti stariju inačicu po webu, da nastavim gledati…

Na navedene načine možete doći do manje više svih aplikacija. Osobno, još uvijek nemam rješenje za Google Drive i Google Analytics, pa koristim browser. Huaweijev, radi vrlo dobro.

Očito jest, bez Googlea se može, uz poneku zaobilaznu metodu.

Najčitanije