Banner
tekst1n1

Google u budućnosti donosi “minimalne zahtjeve” za sklopive telefone pokretane Androidom

Kada govorimo o sklopivim telefonima i Android platformi čini se kako je Google odlučio dovesti u red "pravila igre".

Sklopivi telefoni u posljednje vrijeme postaju sve učestalija pojava na tržištu. Razni proizvođači već su predstavili svoje modele, dok su neki, kao što je Samsung, već uveli nekoliko generacija takvih uređaja.

Apple iPhone 14 ima problem s agregacijom (zdravljem) baterije

Danas želimo s vama podijeliti jednu novost koja se odnosi upravo na sklopive pametne telefone – uređaje na kojima radi Android mobilni operativni sustav.

Samsung Galaxy Z Fold5 2

Novi sklopivi pametni telefon izgleda sjajno, no unatoč značajnom napretku u tehnologiji sklopivih uređaja, još uvijek postoji određena razina neizvjesnosti vezana uz trajnost i čvrstoću ovih uređaja.

Huawei registirao nekoliko 5G uređaja – dali je ovo kraj krize?

Važno je pratiti neformalna jamstva proizvođača i testove preklapanja trećih strana. Nedavno istraživanje otkrilo je da je Motorola Razr 40 Ultra uspjela izdržati samo 126,266 presavijanja, iako je proizvođač tvrdio da je uređaj izdržljiv za 400,000 ciklusa.

Samsung Galaxy Z Flip5 9

Prema insajderskim informacijama koje je dobio Mishaal Rahman, čini se da Google planira intervenirati i ponuditi jamstva za trajnost budućih sklopivih uređaja.

Windows 11 23H2 – što donosi i kad dolazi?

Pretpostavlja se da će novi sklopivi uređaji trebati izdržati najmanje 200,000 presavijanja i rasklapanja. To znači da, ako otvarate svoj telefon 100 puta dnevno, uređaj bi trebao izdržati pet godina, ili čak deset godina ako to radite samo 50 puta dnevno.

Samsung Galaxy Z Flip5 22

Također, Google bi mogao postaviti zahtjev da uređaji sa šarkama zadrže najmanje 80% svoje početne funkcionalnosti nakon 200,000 ciklusa. Ispitivanje Galaxy Z Flip 5 je pokazalo izvrsne rezultate, ali je uređaj imao poteškoća sa šarkama, što je rezultiralo gubitkom sposobnosti održavanja poluzatvorenih kutova nakon 223,000 presavijanja.

Samsung Galaxy S24 linija donosi 12GB RAM-a i 256GB memorije pri početnom modelu – istina ili mit

Konačno, prema istim informacijama, Google bi također mogao zahtijevati od proizvođača (OEM) da osiguraju najmanje dva glavna ažuriranja operativnog sustava i najmanje tri godine sigurnosnih nadogradnji za buduće sklopive uređaje.

tekst1naslovna 1

 

Iako ovi zahtjevi možda nisu revolucionarni, jer tvrtke poput Googlea, Samsunga i Oppoa već pružaju do pet godina sigurnosnih nadogradnji, svakako je hvalevrijedno što se polaže trud na ovu važnu komponentu.

Samsung One UI 6.0 Beta – dostupan, evo što donosi

Službena potvrda ovih glasina od strane Googlea još se očekuje, stoga ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije. Kada će ova odluka zaista biti provedena i kako će proizvođači reagirati, ostaje da se vidi. No, ono što se nadamo i vjerujemo jest da će krajnji korisnici, potrošači ovih sklopivih pametnih telefona, imati najviše koristi od ove Googleove odluke i regulacije.

tekst1sl2

Možda ćemo već od sljedeće godine (2024.) vidjeti implementaciju, no također je moguće da će do toga proći još nekoliko godina. Nastavit ćemo pratiti ovu temu i izvještavati vas o novim informacijama.

Android 14 – kada dolazi na telefone?

Dali vi smatrate kako bi jednostavno trebala postojati “pravila” koja će jasno definirati koje “minimalne uvijete” trebaju proizvođači poštovati pri proizvodnom procesu sklopivih pametnih telefona? Kako smo i rekli nadamo se odnosno gotovo smo sigurni kako će u čitavoj priči najviše koristi imati kranji konzumenti tih modela telefona.

Najčitanije