Banner
P40 Pro 1

Huawei P40 će prvi imati kameru u ekranu?

Huawei je prošle godine prvi predstavio mobitel s rupom u ekranu za selfie kameru (Nova 4, Honor V20). Ako mene pitate, njen smještaj na lijevoj strani je najbolji od svih postojećih (desna strana, sredina) jer lijevo imamo najmanju naviku traženja korisnih informacija, a uz to je i najmanja (4.5 mm).

No Mate 20, Mate 30 i P30 serija dolaze s klasičnim rješenjima – kod Mate je to notch, zbog smještaja IC 3D skenera lica, dok je kod P30 Pro dovoljan waterdrop notch zbog izostanka istog.

Huawei je još prošle godine kod WIPO-a (Svjetski ured za patente) patentirao mobitel s kamerom ispod zaslona, što je objavljeno krajem kolovoza ove godine.

Patent opisuje mobitel s prozirnom trakom na gornjem rubu OLED ekrana ispod koje će se smjestiti ne samo kamera, nego i LED bljeskalica te senzor blizine. Dakle, sve ono što koriste moderni mobiteli.

P40 Pro 2

Dok se kamera i senzori ne koriste taj dio ekrana je poluproziran (od 50% do 99%) pa se na njemu vide statusne ikone. Korisnik može prilagoditi transparentnost zaslona po svom ukusu.

Patent opisuje i mogućnost proširivanja prozirnog dijela na druga mjesta na ekranu. Kao primjer, prikazan je svojevrsni slikarski okvir u kojem su sva četiri ruba prozirna.

Mate 30 Pro
Mate 30 Pro

Ove godine su se Oppo i Xiaomi pohvalili razvojem slične tehnologije, no nisu postigli dovoljnu prozirnost ekrana da bi kvaliteta selfie fotografija bila zadovoljavajuća.

Čini se da će to Huaweiu uspjeti na vrijeme za P40 Pro, čemu se zaista radujem. Da se napokon riješimo tih notcheva i drugih “ljepota” unutar ekrana.

Od ostalih specifikacija, zna se da će P40 serija koristiti Kirin 990, nagađa se o penta kameri (P30 Pro ima 3 kamere + TOF senzor).

Zahvaljujući izvrsnom ISP-u u Kirinu 990, koji šum otklanja na RAW fotografijama prije pretvaranja u JPG – i time, uz veliki senzor, daje značajno bolje fotografije od svekolike konkurencije – prilično je izvjesno da će Huawei ostati na vrhu po kamerama i u 2020. godini. Uz ovaj patent, bit će u samom vrhu i po dizajnu.

izvor

Najčitanije