Banner
Huawei P20 Pro 4

Huawei P serija pametnih telefona: Više od deset godina vrhunske mobilne fotografije

Priznajem; od P20 Pro naovamo zagovornik sam Huawei mobitela. Jer njihove kamere postavljaju standarde. Prisjetimo se kako je sve počelo uoči globalnog predstavljanja P60 Pro mobitela...

Od prvog izdanja 2012. godine pa do danas, Huawei P serija pametnih oduševljava korisnike zahvaljujući svom dizajnu, trajanju baterije i performansama kamere.

Za nekoliko dana, Huawei će globalno predstaviti svoje novo remek-djelo, Huawei P60 seriju koji će sve korisnike odvesti u novi svijet mobilne fotografije.

Sve je započelo u siječnju 2012. godine, kada je Huawei na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio modele Ascend P1 i Ascend P1s. Novi revolucionarni uređaji pružali su korisnicima kamere s automatskim fokusom i mogućnošću HDR snimanja, a krasio ih je prekrasan i tanak dizajn.

P50 Pro 4

Modeli koji su uslijedili: P2, P6, P7, P8 te P9 nastavili su tradiciju vrhunske mobilne fotografije te je svaki novi model pristizao s novim značajkama i boljim performansama.

Huawei Ascend P2: Zaslon s pogledom

Ascend P2 pružio je prostrani zaslon u kombinaciji s tankim kućištem što je vizualno podsjećalo na beskonačni bazen, a graciozno zakrivljeni rubovi te uski okviri telefona omogućili su neometano iskustvo korištenja.

Huawei Ascend P2

Kamera s pozadinskim osvjetljenjem od 13MP također je bila značajno poboljšanje u odnosu na prijašnju seriju jer je s većim brojem piksela omogućila bolje snimanje u uvjetima lošeg osvjetljenja.

Ascend P6: Prijelaz s plastičnog na metalno kućište

Ascend P6 bio je pametni telefon tankog okvira s metalnim kućištem. Dvostruka prednja kamera od 5MP, stražnja kamera od 8MP i opcija makro snimanja od 4cm nove su značajke koje su krasile ovaj uređaj koji je mamio korisnike zadivljujućim izgledom.

Ascend P6

Huawei Ascend P7: Prvi ultratanki 4G LTE pametni telefon

Predstavljanje ovog uređaja smatra se prekretnicom u razvoju kineskog telekomunikacijskog sektora.

P7 korisnicima je donio prednju kameru od 8 MP što je bilo puno za vrijeme kada su selfiji tek postajali popularni.

Stražnja kamera od 13 MP koristila je Sonyijev vodeći senzor IMX214, zajendo s ISP-om na razini SLR kamere i unaprijeđenim mehanizmom za pametnu obradu slike.

Huawei Ascend P7

Huawei je uspio stvoriti tehnologiju kamere koja omogućuje jasniji prikaz detalja pri slabom osvjetljenju, te ju je upakirao u tanko metalnu kućište sa 7-slojnim premazom.

Huawei P8 serija: Prvi RGBW senzor u četiri boje

P8 serija prva je iz svog imena izbacila naziv „Ascend“, a dostupni uređaji: P8, P8 Lite i P8 Max usvojili su potpuno metalni dizajn. Revolucionarni način rada svjetlosnih grafita i do tad neviđenog RGBW senzora u četiri boje, omogućio je korisnicima poboljšanje svjetlosnih efekata za 32% te smanjio šum u uvjetima slabog osvjetljenja za čak 78%.

Još jedan dodatak bio je OIS (optička stabilizacija slike) što je korisnicima omogućilo puno stabilniju sliku. Huaweijevi stručnjaci za dizajn izradili su okvir od aluminijske legure, što je u kombinaciji s oštrim, svijetlim rubovima stvorilo futuristički izgled.

Huawei Ascend P8

Još jednom, Huawei je utjelovio inovativne značajke mobilne fotografije i futuristički dizajn u jedno te pritom stvorio novog mobilnog fotografskog diva.

Huawei P9 serija: Početak nove ere mobilne fotografije

Huawei P9 serija obilježila je novu eru u fotografiji pametnih telefona kakve danas poznajemo. Zahvaljujući Huaweijevom partnerstvu s legendarnim njemačkim proizvođačem kamera Leicom, model P9 prvi je sadržavao dva Leica objektiva te je bio pojačan dvostrukim kamerama od 12MP i 20MP, a za super fotografije također je bio zaslužan i povećani otvor blende f/22.

Jednobojni senzor telefona prikuplja detalje i konture, radeći zajedno sa senzorom u boji, koji je odgovoran za sliku, kako bi se stvorile fotografije veće dubine i nijansi.

IMG 0162

Suradnja s Leicom izazvala je široko priznanje među korisnicima diljem svijeta. Što se tiče izgleda, P9 je usvojio minimalistički dizajn svog prethodnika P8, ali je ponudio i stražnji senzor otiska prsta, kao i 2.5D zaslon koji se neprimjetno spaja sa staklom i metalnim kućištem, stvarajući svjetlucavi, reflektirajući učinak.

Huawei P10 serija: Majstor portreta inspiriran Leicom

Huawei P10 podigao je kvalitetu mobilne fotografije na novu razinu. Kamere su bile opremljene Leica objektivom s velikim otvorom blende, koje su korisnicima pružale vrhunske fotografije.

Huawei P10

Osim vrhunske kamere, ovu seriju je krasio i predivan dizajn sa staklenim stražnjim dijelom, zbog čega su se korisnici P10 serije sa svojim pametnih telefonima isticali iz mase.

Huawei P20 serija: Prvi pametni telefon s trostrukom kamerom na svijetu

Kod P20 serije, Huawei je uzeo već najbolji sustav kamera u industriji od modela P10, te mu je dodao treći objektiv.

Tako je kamera P20 Pro modela korisnicima omogućila hibridno zumiranje, kameru od 40MP te fotografiranje u noćnom načinu pomoću AI tehnologije za proizvodnju svijetlije slike.

Huawei P20

Zahvaljujući unaprjeđenom sustavu kamere, Huawei P20 serija dobila je najvišu ocjenu DxOMarka za procjenu kamera pametnih telefona. Kao i kod P10 serije, Huawei je uspio upakirati izvrsne performanse telefona u stakleno kućište gradijentne boje.

Huawei P30 serija: Nova razina noćne fotografije

Huawei je sa P30 serijom predstavio četverostruki sustav kamera, sa Super Sensing kamerom od 40MP opremljenom RYYB nizom senzora, pomoću kojih je korisnik mogao napraviti savršenu noćnu fotografiju.

Novi Periscope zum objektiv korisniku je omogućio veći protok svijetla i na taj je način fotografiranje u mraku postalo gotovo identično fotografiranju po danu.

Huawei P30

P30 serija opremljena je 3D zakrivljenim OLED zaslonom koji korisnicima pruža bolje iskustvo korištenja, a ujedno ga čini i savršenim modnim dodatkom.

Huawei P40 serija: Ultra Vision Leica kamera

Huawei P40 serija korisnicima je pružila najrazvijeniji sustav kamera do tad. Model P40 Pro + ponudio je Ultra Vision stražnju kameru od 50MP, ultraširokokutnu kameru te par zum objektiva koji stvaraju snimke s optičkim zumom od 3x i 10x.

Huawei P40

Također, sustav kamera Huawei P40 serije korisnicima je pružio i objektiv ultra dugog dometa, što niti jedan drugi proizvođač pametnih telefona nije koristio.

Huawei P50 serija: Dual-Matrix kamera i sklopivi dizajn

Huawei P50 serija globalno je predstavljena u srpnju 2021. godine kada je Huawei otkrio 2 modela: P50 Pro i P50 Pocket.

P50 serija pristigla je s inovativnim dizajnom kamere s dvostrukom matricom, novim i unaprijeđenim XD Fusion Pro sustavom optimizacije detalja, novom značajkom True Chroma Shot te nizom drugih značajki.

Huawei P50

Zahvaljujući Huaweijevoj viziji dizajna pametnih telefona, Huawei je stvorio P50 Pocket – pametni telefon dizajniran za isticanje. Ponudivši korisnicima najbolje iz oba svijeta: kada je rasklopljen, nalikuje pametnom telefonu Huawei P50 Pro, a kada se sklopi, na stražnjoj strani se ističe prepoznatljivi kružni modul kamere, brzo je oduševio korisnike diljem svijeta.

Huawei P60 serija – Što očekivati?

Teško je uopće zamisliti što je Huawei mogao napraviti bolje u odnosu na prethodnu seriju, no svejedno su uspjeli.

Huawei P60 Pro, novi najnapredniji vodeći fotografski orijentiran pametni telefon, bit će ostvarenje snova za sve entuzijaste koji žele uhvatiti fotografije s najviše detalja s različitih udaljenosti, bilo da se snima zalazak sunca, po mraku ili u bilo koje drugo doba dana. Europsko predstavljanje telefona održat će se 9. svibnja u Münchenu.

Najčitanije