Banner
Huawei FreeBuds 4i 6 1

Huawei FreeBuds 4i recenzija

Na papiru, Huawei FreeBuds 4i recenzija su čisti best buy - za 500-ak kuna dobivate TWS slušalice s aktivnim poništenjem buke. Kakve su u praksi, te vrijedi li ona stara poslovica - koliko para, toliko muzike, pročitajte u sljedećim redovima...

Kod testiranja slušalica, ili bilo kojeg muzičkog komada opreme, najviše volim krenuti s testiranjem bez gledanje cijene i specifikacija. Tako steknem čisti, nepomućeni dojam o kvaliteti uređaja, kojeg tek na kraju uparim s cijenom. Pa onda ostanem ugodno (ili neugodno) iznenađen.

No kod Huawei FreeBuds 4i to nije moguće – ove TWS (True Wireless slušalice) od prvog PR-a naglasak stavljaju na cijenu, ANC i bateriju. S pravom, možete ih pronaći za 499 kn, što zvuči jako povoljno s obzirom na specifikacije.

Poznato je da Huawei ima problema s mobitelima zbog američkih sankcija, no wearables, tj. prenosivi uređaji im idu jako dobro. Njihovi satovi su revolucija cijene i dizajna / materijala, poput Watch GT 2 Pro, a jako su im dobre i bežične slušalice, i to u svim cjenovnim razredima.

Huawei FreeBuds 4i je nasljednik prošlogodišnjih Huawei FreeBuds 3i slušalica.  Znatno su jeftinije (499 kn vs 799 kn) i istovremeno bolje – živio napredak!

Huawei FreeBuds 4i 3 2

Huawei FreeBuds 4i specifikacije

 • Dimenzije
   • 37.5 x 21 x 23.9 mm, masa 5.5 g po slušalici
   • 61 x 48 x 27.5 mm (kućište za punjenje), 36.5 g
 • Baterija
   • Baterije: 55 mAh slušalica, 215 mAh kutija
   • 5.5 – 6.5 sati reprodukcije s jednim punjenjem
   • 10 sati reprodukcije uz kućište za punjenje
 • Zvuk
   • ⌀10 mm dinamički driver
   • Aktivno poništavanje buke (ANC)
   • Bluetooth 5.0
 • Upravljanje
   • Kontrola dvostrukim i dugotrajnim dodirom, može se customizirati aplikacijom
   • automatsko pauziranje i pokretanje skidanjem slušalice na Huawei mobitelima
   • Uparivanje otvaranjem kutije

Kućište, ergonomija

Manje kućište od prethodnika je itekako dobrodošlo – Huawei FreeBuds 4i će stati i u ljetne džepove, zahvaljujući mini dimenzijama kutije za čuvanje. Kako je to postignuto? Donekle manjom baterijom, ali zato slušalice imaju 50% veće baterije – jako dobar kompromis.

Huawei FreeBuds 4i 1 2

Kvaliteta izrade je jako dobra, i kućišta i slušalica, sve fino pristaje i ništa se ne klima. Magneti su dovoljno jaki pa su slušalice stabilne u kućištu.

Imam i jedan prigovor – poklopac fino naliježe i ne klima se, ali se (pre)lako zatvara, i kad želite i kad ne želite :-). Za donju fotografiju sam ga morao pridržavati kažiprstom, jer bi se inače zatvorio.

Huawei FreeBuds 4i 5 1

Same slušalice su vrlo ugodne i za dugotrajno slušanje. Osobno, definitivno mi je bolje imati silikonske slušalice nego poluotvoreni tip, s plastikom, a sama ergonomija je izvrsna.

Huawei FreeBuds 4i 8

Slušalice lijepo sjedaju u uši i nigdje ne žuljaju ili pritišću, stabilne su i lako možete zaboraviti da ih nosite.

Uparivanje, softver

Krenimo prvo od čestog pitanja – rade li FreeBuds 4i na drugim mobitelima osim Huaweija? Rade. Ne treba vam nikakav softver, spojit ćete ih preko Bluetootha kao obične slušalice.

No u tom slučaju gubite mogućnosti koje donosi Huawei AI Life, kojeg možete skinuti i s Google Playa. Huawei je u međuvremenu popeglao softver, koji je znao raditi probleme na non-Huawei mobitelima, pa sada sve štima. Kao i kod prethodnika, benefit korištenja s Huawei mobitelom jest automatsko uparivanje kad otvorite kutiju – šteta da to ne radi i na drugim mobitelima…

No tako je i s drugim brendovima.

Kontrole tapkanjem i tapkanje + držanje su customibilne, možete ih podesiti kako vam se sviđa – pogledajte gornje screenshote.

Awerness je cool opcija. U tom modu rada slušalice pojačaju vanjski zvuk, kada trebate obaviti kraći razgovor npr. Vrlo korisna opcija.

Kad se podvuče crta, popis mogućnosti je bogat i sasvim usporediv s višestruko skupljim slušalicama.

Kvaliteta zvuka

Prethodnik 3i me ugodno iznenadio kvalitetom zvuka. Nažalost nemam ih više da direktno usporedim sa Huawei FreeBuds 4i, ali prema specifikacijama (10 mm driver) hardver bi mogao biti isti, ili vrlo sličan. Ono što jest sigurno: kvaliteta zvuka je jako dobra, po svim parametrima. ANC radi izvrsno, ali i donosi određenu razinu čujnog šuma, pa ga isključite ako slušalice slušate kod kuće npr. No svakako, ANC je veliki adut u ovom cjenovnom razredu.

Basa ima sasvim dovoljno, ali ne na račun srednjih tonova pa su i vokali ugodno čisti. Visoki su možda najlošiji dio, ali to je već sitničarenje; čuo sam i skuplje TWS slušalice HiFi brendova koje zvuče slabije. Veliki palac gore za kvalitetu zvuka, ali isto tako i za autonomiju – bez ANC-a, računajte na više od 5 sati solidno glasne muzike. Prethodnik je najčešće odvrtio oko 3 sata… Ako gledate slušalice ovog cjenovnog razreda, ne morate dalje gledati – bolje nećete naći, Huawei FreeBuds 4i zaslužuje best buy titulu.

Najčitanije