Banner
tekst4sl1

Hrvatski Telekom mora platiti novčanu kaznu od 5,9 milijuna €

Hrvatski Telekom mora platiti najveću kaznu ikada izrečenu u visini od 5,9 milijuna eura. O čemu se radi?

Izrečena je dosad najveća, iako nepravomoćna, presuda nekom teleoperateru – Hrvatskom Telekomu.

tekst4naslovna 1

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dosudila je kaznu od impresivnih 5,9 milijuna eura zbog kršenja regulatornih obveza pristupa i korištenja posebnih dijelova mreža, kao i zbog kršenja obveze transparentnosti na veleprodajnom tržištu.

Hrvatski telekom operateri u problemu – pokrenuta istraga

Kako prenosi Jutarnji List, prema rješenju dostupnom na stranicama HAKOM-a, kazna je određena kao postotak ukupnog godišnjeg bruto prihoda, za period od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. godine.

tekst4sl3

U toj fazi, HAKOM je utvrdio da Hrvatski Telekom nije omogućio drugim operaterima prelazak iz “standardnog u odgovarajući fault repair profil i obrnuto” putem B2B servisa u roku od pet minuta od podnošenja zahtjeva.

Hrvatski Telekom gasi 3G

Iako je Hrvatski Telekom osporavao prekršaj, tvrdeći da u tom razdoblju obveza koja mu se stavljala na teret nije bila zakonski propisana, sud je nepravomoćno presudio u korist HAKOM-ovih tvrdnji. Sud je naglasio i povijest prekršaja Hrvatskog Telekoma te je istaknuo da je riječ o subjektu koji je već bio kažnjavan.

tekst4sl2

Hrvatski Telekom je izjavio da će uložiti žalbu, tvrdeći da nije počinio prekršaj te da su zaključci suda pogrešni. Naglasili su da je riječ o procesnom koraku koji nije bilo moguće izvršiti u propisanom roku od pet minuta, te su istaknuli da su njihovi IT sustavi bili neadekvatni za takvu promjenu u tako kratkom vremenskom roku.

Hrvatski Telekom osnažuje 4G i 5G ali gasi 3G

Osim toga, tvrde da nije bilo negativnih posljedica po korisnike ili tržišno natjecanje. Smatraju da je određivanje ovakve kazne za situaciju u kojoj je bila nemoguća provjera jednog procesnog koraka u propisanom roku izvan svake razumne osnove.

tekst4sl1

Nadaju se da će viši sud razmotriti njihovu žalbu te promijeniti odluku. Također, pozivaju na promjene u Zakonu o elektroničkim komunikacijama kako bi se kazne prilagodile težini prekršaja i njihovim posljedicama.

Najčitanije