Banner
cc1

Hrvatski Telekom osnažuje 4G i 5G ali gasi 3G

Naš najveći telekomunikacijski operater "Hrvatski Telekom" najavio je poteze vezane uz aktualne 4G i 5G standarde ali i gašenje jednog od najzastupljenijih.

Tportal danas donosi vrlo zanimljivu vijest koja se dotiču svih nas, korisnika Hrvatskog Telekoma.

Tijekom protekla tri desetljeća, mobilne tehnologije doživjele su četiri generacije, a danas smo svjedoci završetka ere treće generacije (3G).

Google napada ChatGPT – stiže Gemini

Ovaj prijelaz označava važan korak prema energetski učinkovitijim i kvalitetnijim 4G i 5G tehnologijama, a Hrvatski Telekom aktivno sudjeluje u tom procesu.

Huawei Mate 60 Pro+: Kralj kamere među smartphoneima

Gašenje 3G mreže neće utjecati na glasovne i SMS usluge, što će korisnicima omogućiti kontinuirano korištenje tih funkcionalnosti. S druge strane, podatkovne usluge nastavit će se pružati putem modernijih 4G i 5G mreža, što će rezultirati bržim i sigurnijim internetom za korisnike.

tekst4sl3

Važno je napomenuti da je informacijsko-komunikacijski sektor odgovoran za 2 do 3 posto globalnih emisija ugljičnog dioksida (CO2). Prognoze sugeriraju da će taj udio do 2030. godine porasti na otprilike 7 posto zbog povećane upotrebe usluga iz oblaka i umjetne inteligencije. U skladu s ciljevima održivosti, zamjena 3G tehnologije novijim generacijama (4G i 5G) odražava se u smanjenju ekološkog utjecaja, budući da su ove tehnologije značajno energetski učinkovitije.

Honor: (R)evolucija preklopnih telefona i njihova vizija usmjerenosti na čovjeka

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, ističe da prijelaz na 4G i 5G tehnologiju osnažuje održivu digitalnu transformaciju društva. Osim toga, korisnicima se pružaju naprednije usluge uz povećanje brzine, sigurnosti te smanjenje latencije.

tekst4sl2

Hrvatski Telekom planira postupno ugasiti 3G mrežu, a taj proces omogućit će optimalno iskorištavanje frekvencijskih resursa za potrebe 4G i 5G tehnologija. Kroz dodatna ulaganja u unaprjeđenje mreže, otvaraju se mogućnosti za inovacije i poboljšanu povezanost, pozitivno utječući na društveni i gospodarski razvoj.

iOS 17.2 – što očekivati

Korisnici koji koriste starije 2G i 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa novijim tehnologijama mogu nastaviti koristiti usluge putem 2G tehnologije koju Hrvatski Telekom i dalje podržava. Za one koji žele unaprijediti svoje iskustvo mobilnog interneta, preporučuje se zamjena uređaja novim 4G ili 5G uređajem.

tekst4sl1

Hrvatski Telekom će redovito informirati korisnike o postupku gašenja 3G tehnologije, pružajući im potrebne informacije o zamjeni SIM kartica i drugim relevantnim detaljima. Ove promjene ne samo da će unaprijediti korisničko iskustvo već će doprinijeti i smanjenju ugljičnog otiska, čime se Hrvatski Telekom aktivno uključuje u globalne napore za očuvanje okoliša. Za dodatne informacije, korisnici se mogu posjetiti stranicama Hrvatskog Telekoma.

Najčitanije