Banner
ff

Hrvatski telekom operateri u problemu – pokrenuta istraga

Ovo kao da nije stvarnost, Hrvatski telekom operateri ne poštuju uvijete i sva tri su pred problemom.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obznanila je pokretanje postupka protiv vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj – HT-a, A1 i Telemacha, zajedno s HUP-ICT-om, zbog sumnje na nezakoniti dogovor o usklađivanju cijena putem uvođenja indeksne klauzule.

Temu – dobra kupovina ili obična scam navlakuša?

Kako navodi portal Index.hr, ovaj korak uslijedio je kao odgovor na zabrinutost vezanu uz narušavanje tržišnog natjecanja, a istaknuto je kako postupak proizlazi iz članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

tekst1sl3

Prema priopćenju AZTN-a objavljenom na njihovim službenim stranicama 7. veljače 2024., postupak je pokrenut kao rezultat službene inicijative 28. prosinca 2023. s ciljem istraživanja mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja.

Litij-Silikonske baterije: Revolucija kapaciteta u elektronskim uređajima

U fokusu je navodni sporazum o usklađivanju cijena putem indeksne klauzule, što bi moglo dovesti do smanjenja ili eliminacije neizvjesnosti u vezi s budućom poslovnom strategijom i određivanjem cijena usluga, te tako ograničiti tržišno natjecanje.

tekst1sl2

“Naš cilj je utvrditi je li došlo do nezakonitog dogovora između HT-a, A1 i Telemacha, uz sudjelovanje HUP-ICT-a, putem razmjene poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja indeksne klauzule u opće i posebne uvjete njihovog poslovanja ili pretplatničke ugovore.

Hrvatski Telekom gasi 3G

Takvo ponašanje, ako se potvrdi, smatrat će se zabranjenim horizontalnim sporazumom ili kartelom”, ističu iz AZTN-a.

Asus Zenfone 11 donosi i Ultra model

S druge strane, telekomunikacijski divovi i HUP-ICT ističu svoje poštivanje propisa te transparentnost u poslovanju. HT odlučno odbacuje sve pretpostavke iz postupka, tvrdeći da su njihove poslovne odluke u skladu s propisima i transparentne.

Telemach šalje upite za nepostojeće račune

Iz A1 ističu da nema govora o bilo kakvom dogovoru ili koordiniranju s konkurencijom te da se njihove odluke temelje na poslovnoj strategiji i EU praksi. Telemach također naglašava svoje poštovanje zakona te ističe važnost transparentnosti i suradnje s regulatornim tijelima poput AZTN-a.

Apple radi na dva prototipa sklopivih telefona

Iz udruge HUP-ICT još nema službenog komentara, no najava je da će se očitovati sutra.

Bluesky dostupna svima – alternativa ili rival X (a.k.a Twitter) platformi

Navedeni postupak naglašava važnost poštivanja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i sprečavanju nezakonitih dogovora koji mogu ugroziti konkurenciju i korisnike usluga.

tekst1sl1 2

Sada slijedi detaljna istraga kako bi se utvrdila istina i donijela odgovarajuća odluka koja će osigurati poštenu tržišnu utakmicu i zaštitu interesa potrošača.

Najčitanije