Banner
strojnoucenjeAR

Google: „U fokusu nam je strojno učenje (odbacujemo VR)”

Google fokus stavlja na strojno učenje (AR)

Posljednje vrijeme sve se više govori o „Strojnom učenju” i „Virtualnoj stvarnosti”. Zasigurno ste na internetu čuli kako popularna društvena mreža Facebook razmišlja o promijeni imena. Promijeni imena a slobodni smo reći i promjeni identiteta. Ako se pitate zašto je tome tako, odnosno što je to ponukalo Facebook da napravi takav zaokret, reći ćemo samo virtualna stvarnost.

Huawei Watch GT 3 – novi best buy pametni sat?

No ostavimo sada virtualnu stvarnost (VR) i Facebook po strani i kažimo pak što internetski div Google priprema. Ako je suditi prema riječima suosnivača ove internetske tvrtke, Sundar Pichaija, Google razmišlja sve više o strojnom učenju. Glavni fokus pri razvoju strojnog učenja bit će prvenstveno aplikacije koje se nalaze pod okriljem Googlea. Naravno ići će razvoj i postepeno sve više ka hardveru pri čemu je Pichaija prvenstveno mislio na Pixel 6 pametne telefone, odnosno aktualne Google Pixel 6 i Google Pixel 6 Pro pametne telefone.

tekst2 15

Upravo ovi aktualni modeli pokretani su Tense chipsetom čija je glavna „zadaća” strojno učenje i komunikacija između korisnika i Googlea. Sundar Pichaija naveo je činjenicu kako je Google započeo s razvojem projekta pod imenom „Ambient Computing” a razvija se pod Googleovom podružnicom „Made By Google”.

Apple pustio u opticaj iOS 15.1 i iPadOS 15.1

Kako mu i samo ime govori riječ je o fokusu na strojno učenje ponajprije kroz aplikacije i Android 12 mobilnu operativnu platformu. Naravno razvoj će biti sve zastupljeniji kako narednih godina budu izlazile nove verzije Android mobilne platforme. Osim aplikacija Google ima u planu kroz godine tržištu (kupcima) ponudi i ostala hardverska rješenja u čijem će fokusu također biti strojno učenje, naravno uz uvjet neprestanog povezivanja na internet.

tekst11 1

Ono što nas a sigurni smo i vas ponajviše zanima a dotiče se svima dobro poznatog YouTubea. Kada će YouTube biti podržan u obliku (VR) virtualne stvarnosti te kada će dobiti značajke strojnog učenja (AR)? Sundar Pichai naveo je kako YouTube već radi na redizajnu početne stranice „home” zaslona te će kroz dogledno vrijeme dobiti podršku za strojno učenje a s vremenom i YouTube će biti dostupan kroz virtualnu stvarnost.

Samsung Galaxy Tab S8 – prikaza na renderima

Ako se pitate kako će to Google „prilagoditi” aplikacije za strojno učenje i virtualnu stvarnost, za primjer uzmimo jednu Google značajku koja većina nas posjeduje na pametnom telefonu.

Riječ je o životinjama unutar virtualne stvarnosti a kada se nalazimo unutar Google search aplikacije. Njih možemo preslikati u naše okruženje pomoću Google search aplikacije i kamere na pametnom telefonu.

Google ponovno pod istragom ovog puta u Kanadi

Naravno osim životinja dostupne su i poznate građevine i ostale stvari vrijedne čovjekova značaja. Google će na jednoj strani biti sa strojnim učenjem dok će na drugoj strani (konkurentskoj-neprijateljskoj) biti Facebook s virtualnom stvarnosti (VR). Kako će se kroz godine razvijati strojno učenje (AR) i virtualna stvarnost (VR) pokazat će godine koje su pred nama, hoće li Google i Facebook tome što pospješiti ili pogoršati također ostaje zanimljivo pitanje, na koje čekamo odgovor.

Najčitanije