Banner
naslovna glava 11

(Google) Android 12 – službeno predstavljen

Android 12 je predstavljen ali na nadogradnju (Google Pixel modela) moramo pričekati....

Pisalo se, čitalo se, govorilo se. Napokon je predstavljen Android 12. Danas (04.10.2021. – Ponedjeljak) Android 12 službena je aktualna inačica Android mobilne platforme.

Motorola G Pure i Motorola Moto E40 vidljivi na fotografijama

Mnogo smo o njemu pisali kada smo navodili početak Beta testiranja i koji će proizvođači donijeti svojim modelima betu a koji će ostati zakinuti (jednostavno kratkih rukava).

Android 12 nadogradnja tekst1 1

Ono što odmah na početku treba navesti ako se nadate odmah nadogradnji, moramo vas razočarati ipak se još malo strpite, molimo vas.

Prvi na red kao što se zna dolaze Google Pixel pametni telefoni, no oni će pak na dostupnost nadogradnje morati pričekati još neko vrijeme.

sl1

Točnije u idućih nekoliko tjedana dok Google sve “posloži” i onda osigura da sve radi kako treba pri puštanju Androida 12 u opticaj. Što se tiče ostalih proizvođača (a znamo kako vas to ponajviše zanima) poput: Samsunga, Xiaomija, Sonya, LGa, Oppa, Realme, Vivo. 

Ostali će svoje primjerka Androida 12 dobiti do kraja ove ili početkom iduće godine (naravno svaki od proizvođača će u narednom razdoblju izbaciti detaljniju listu modela koji će dobiti nadogradnju-podršku na Android 12, također ćemo navedeno nastaviti pratiti na našim stranicama).

sl29

Naravno to je razumljivo jer njihovi proizvođači moraju svaki model (za koji će Android 12 imati podršku) prilagoditi i uvesti vlastite aplikacije. S druge pak strane i tu postoji izuzetak.

USB Type-C dobiti će logotipe namjenjene razlikovanju snage

On dolazi u vidu ako je pametni telefon kupljen u slobodnoj prodaji ili putem od nekih pružatelja mobilne usluge.

sl35

Ako je kupljen u slobodnoj prodaji Android 12 će na određeni model pametnog telefona stići prije nego na isti taj model koji je kupljen putem od pružatelja mobilne usluge jer oni dodatno trebaju Android 12 “ispolirati” svojim potrebama.

Većina Android korisnika ne želi iPhone 13

Ostavimo se mi ovih općih stvari te još jednom kažimo što je to novo u Androidu 12.

Android 12 sa sobom donosi potpuno preokret, donosi potpuno novo korisničko sučelje. Ne samo da je ono novo već se i njemu pristupa na potpuno drugačiji način nego li smo to do sada imali slučaj na (sada ne više aktualnom) Androidu 12.

Naredni Xiaomi flagship dolazi sa 4K zaslonom i 120Hz osvježenjem

U samoj suštini kroz sam mobilni operativni sustav pristupa se mnogo glađe, same radnje su mnogo fluidnije. Aplikacije sada nam “govore” kada koriste mikrofon ili kameru pametnog telefona (što je svakako od koristi).

Prisjetite se kako smo u prijašnjim člancima pisali kako čitav Android 12 donosi mogućnosti izmijene boje sučelja koja će pak zatim pregledavati, korisnika pratiti kroz čitav Android 12, naravno uvijek je tu boju moguće izmijeniti kada korisniku dosadi.

Material Design i ovdje je u fokusu još i više nego li je to bio na Androidu 11.

Android 12 Beta 4 dostupna na Pixel telefonima

To je primjetno kroz one osnovne aplikacije (sat,kamera, kalendar) a i one aplikacije koje naknadno instaliramo na svoj pametni telefon (iako još pojedine aplikacije nemaju tu podršku, nadamo se kako neće proteći mnogo vremena da je dobiju).

Ako bismo rekli neke od noviteta ovako na brzinu oni bi bili:

  • Čitav sustav automatski detektira odabranu boju koja je prisutna kroz čitav sustav
  • Material dizajn dostupan je još i više no prije
  • Potpuno redizajnirani padajući izbornik
  • Novi izgled zaključanog zaslona (izgled sada i always on zaslona)
  • Jednostavnije pretraživanje aplikacije u glavnom meniju telefona
  • Nova animacija punjenja (sasvim bespotrebno ali veseli što je tu)
  • Novi emoji u porukama.
  • Novo sučelje Kamere
  • Novo sučelje sata

Naravno nisu ovo svi noviteti ima i ostalih ali o njima ćemo (o svakome pojedinačno u idućim danima)

sl8

Moguće je da se neke značajke budu razlikovale zavisno od proizvođača do proizvođača, odnosno do modela do modela ali o tome ćemo više kada Android 12 bude uhvatio dodatnoga maha i malo veći zamah zastupljenosti i preuzimanja.

Samsung iz svojih aplikacija izbacuje vlastite reklame

U tekstu možete vidjeti fotogaleriju a mi se svakako veselimo narednim modelima pametnih telefona koje ćemo dobivati na testiranje jer se nadamo kako će prilikom dolaska ili makar dok budu u našim rukama dobiti obavijest o dostupnosti nadogradnje na Android 12.

Najčitanije