Banner
P30 Pro vs S10 4

Glasanje je gotovo, pobjednik usporedbe kamera S10+ vs P30 Pro je…?

Ako vas imalo zanimaju fotografske mogućnosti i performanse mobitela, vjerojatno vas zanima kako je prošao Samsung S10+ protiv Huaweia P30 Pro.

Prisjetimo se, Huawei je cijele prošle godine dominirao na testovima – prvi P20 Pro, kasnije Mate 20 Pro, pa pobjeda P30 Pro ne donosi veliko iznenađenje.

Postavke testa su bile takve da se izbjegnu očite prednosti Huaweia, poput rekordnog zuma (do 10x s visokom kvalitetom slike) ili 40 MP fotografije po danu.

Također, za razliku od nekih sličnih testova na koje mi je skrenuta pozornost u komentarima, na oba mobitela je bio upaljen AI (Na P30 Pro je, u aktualnom softveru ugašen, na S10+ upaljen).

P30 Pro vs S10 1

Bez AI-a, koji je nekad bio “over the top” na plavom nebu i na zelenilu, Huawei P30 Pro teži realnosti. Možda i malo previše, pa mu slike znaju biti bljedunjave što čitatelji kažnjavaju u ovakvom testovima.

Kao što znamo, glavna snaga današnjih mobitela je automatski HDR, koji radi fantastičan posao. Ponekad i pretjera pa fotografije ispadnu plošne, s premalo kontrasta i neprirodno izjednačenim sjenama i highlithima, poput donje fotografije (S10+).

1a No, u 95% slučajeva automatski HDR, tj image stacking odrađuje fantastičan posao na oba mobitela.

Osim HDR-a, za dnevne fotografije je vrlo bitan i balans bijele boje. Na fotografiji Vespe pobijedio je S10+, iako je realniju fotografiju napravio P30 Pro s toplijim bojama, dok je S10+ otišao previše na hladne, plavkaste nijanse.

vespa

Ono što niste mogli vidjeti, jest razina detalja na 100% uvećanju. Iako Samsung S10+ ima 20% višu rezoluciju (12 MP) i zbog toga bi trebao raditi oštrije slike, to nije slučaj u usporedbi sa P30 Pro, koji radi 10 MP fotografije.

Vespa P30 detalj
Vespa P30 detalj
Vespa S10 detalj
Vespa S10 detalj

Ova prednost u razini detalja je konstantna u svim uvjetima, stoga odustajem od drugog dijela testa gdje bi ste gledali upravo ovakve uvećane detalje. Možda kasnije, kad Samsung nadogradi softver kamere što jest najavljeno.

Druga fotografija, cvijet, je zbunila praktično sve korisnike koji su pogađali krivo.

Huawei je ovdje bolje uhvatio tople nijanse zalaska sunca, bez da je slika postala žuta – stolnjak je bijel, kako i treba. I P30 Pro i S10+ su napravili fotografiju s ISO 50, no usprkos toga kod Samsunga se u tamnim dijelovima (na radijatoru) vidi šum, što je izostalo kod Huaweia.

Cvijet Da sumiram dnevne fotografije – ponekad će Samsung S10+ napraviti bolju fotografiju, ponekad P30 Pro. Sve ovisi što više cijenite – detalje i razinu šuma (bolji je Huawei, skoro uvijek) ili dinamički raspon i boje (bolji je S10+, ali ne uvijek). Ako ste ponosni vlasnik Huawei P30 ili P30 Pro mobitela, svakako upalite AI.

Čim je svjetla manje, Huawei dolazi na svoje, ali i Samsung se vrlo dobro drži – ako ne zumirate fotografije.

Fotografija zeca je aktivirala noćne modove na oba mobitela. Razlika je velika, u korist Huaweia.

zec Na sljedećim fotografijama namjerno nisam koristio noćni mod na Huaweiu, da vidite kako radi kamera i bez toga:

porcelan e1555531029903 Huawei je napravio fotografiju s ISO 1600 i 1/17 sekundi, dok je Samsung S10+ odabrao ISO1000 i ekspoziciju od 1/10 sekunde.

Razlika je ovdje velika u korist Huaweia, koji ima manje šuma, više detalja i znatno bolji balans bijele boje – Samsung S10+je napravio prežutu fotografiju. Noćni mod na P30 Pro je praktično napravio fotografiju kao da je dan:

P30 Pro night mode
P30 Pro Night Mode

Šuma niti za lijek, detalji u sjenama su izvrsni, oštrina također a i vjernost boja je impresivna. Ovo je fantastična fotografija i po mjerilima kompaktnih kamera.

Obje fotografije cvjetnog trga su napravljene bez noćnog moda. usprkos toga, svjetlija fotografija i bolji balans bijele (tj vjernost boja) su vam se više svidjele na P30 Pro.

Zanimljivo jest, da je automatika na oba mobitela stavila identične postavke: ISO500, 1/50 s. I to je dobro, 1/50 je već solidna brzina što znaći da će i ljudi koji hodaju biti oštri – starija generacija mobitela je tu slabija.

2 2 Ovdje se najbolje vidi prednost većeg senzora, s RYYB filtrom boja koji je prikazao više detalja i svjetline, iako je dobio manje svjetla od S10+ (F1.5 na S10+ vs F1.6 na P30 Pro, uz iste ekspozicije)

Ako upalimo noćni mod na Huawei P30 Pro, dobit ćemo još bolje rezultate glede svjetline i jasnoće, ali realno bolja mi je fotografija bez njega, vjernija je onome što je moje oko vidjelo. Na vama je da odaberete što vam se više sviđa.

1 3
Huawei P30 Pro Night Mode

Kip Nikole Tesle ne donosi iznenađenja (tu je bio upaljen Night Mode na P30 Pro) no fotografija koja me oborila s nogu, i koja je toliko dobra da mi je i samom to teško povjerovati, jest tintarnica.

Fotografija je snimljena uz vrlo malo svjetla. Samsung S10+ je napravio Ok posao, moje oči su vidjele još manje jer je bilo mračno.

tintarnica S10 Huawei P30 Pro iz nekog razloga nije uspio niti iz dva pokušaja napraviti dobro fokusiranu Night Mode fotografiju koja ispada ovako, uz EXIF podatke u kutu, za svaki slučaj :-).

tintarnica P30 Pro Night Mode No automatika je napravila ludo dobar posao. Pazite ovo: ISO51200 (!!!), ekspozicija 1/4 sekunde. Rezultat? Nevjerojatan. Toliko je dobar, da pomislim da je EXIF netočan. Ali ako je, odakle onda ovako dobra fotografija…?

Ako ima tko od vas DSLR, neka stavi na ISO51200 i okine fotografiju u noćnim uvjetima. Priličlno sam siguran: ako nije fullframe kamera, bit će lošija i uz dobro staklo. Moja Alpha 6300 s finom F1.4 optikom ovome ne može parirati.

tintarnica P30 Pro Samsung S10+ će dobiti zasebni noćni mod, koji bi trebao (donekle) parirati Huaweiu, ali i drugim konkurentima. Napokon, jer to je trebalo biti tako od početka: danas je noćni mod postao uobičajen i kod budget brandova.

U Samsungu S10+ ga ne možete ručno birati a i kad se ga automatika upali, rezultati neće nikoga impresionirati.

Ali hoće oni Huaweia P30 Pro. Taj mobitel je doslovno redefinirao fotografske mogućnosti u low light fotografiji ali i općenito – ne samo zbog kvalitete i dometa zuma, nego i zbog kvalitete fotografija glavne kamere. On je u stanju napraviti fotografije s ISO2000 – ISO3200 bez da se oznoji. I u tim uvjetima šuma ima rekordno malo uz minimalan gubitak detalja, boja i kontrasta. Znate što je najbolje? Huawei će, povijest nas uči, nadograditi softver kamera na P30 i P30 Pro koji će za par mjeseci raditi još bolje fotografije. Svaka čast, Huawei!

Najčitanije