Banner
Speedtest

Brzina interneta i pokrivenost 5G signalom telekom operatera

U suradnji sa Speedtestom donosimo vam, uz već poznati mjerač brzine interneta - i interaktivnu kartu Hrvatske s pokrivenosti signalom domaćih telekom operatera

Sjećate se stare objave?  Hakom kaže, od 1.1. svi moraju imati barem 4 Mbit/s brzinu interneta. ? Od 2020. vrijedi:

Prvog dana 2020. stupa na snagu izmjena Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama, prema kojoj je HT d.d., kao operator univerzalne usluge, obvezan omogućiti fizičkim i pravnim osobama brzinu prijenosa podataka od najmanje 4 Mbit/s, po cijenama na koje je HAKOM ove srijede, 27. studenoga, dao prethodno odobrenje.

Posebni maloprodajni paket brzine prijenosa podataka od najmanje 4 Mbit/s bit će dostupan svim korisnicima koji nemaju tehničku mogućnost korištenja standardnih paketa ponuđenih na tržištu od 1. siječnja 2020.”

Je li to zaista tako? Vi nam recite, brzinu interneta možete izmjeriti ovim Speedtesom, bez obzira jeste li na desktop računalu, tabletu ili mobitelu.

U načelu, brzine nikada dosta, barem što se interneta tiče.

Da, i na 3G se može surfati, iako brzina od 10-12 Mbit/s više ne oduševljava. No mobitel će imati osjetno bolju autonomiju baterije u odnosu na 4G mrežu a posebno u odnosu na 5G. Više o tome pročitajte na ovom linku,  iako treba priznati da neki mobiteli , poput iPhone 14 PRo Max – pametno koriste 5G (pale / gase) pa je razlika u oautonomiji sve manja.

Ukoliko volite gledati serije i filmove na mobitelu, i 3G će vam biti OK za Netflix – jer za razliku od televizora, koji imaju 4K rezoluciju, mobiteli dobivaju FullHD stream – bolje od toga (za sada) nema.

Vlasnici lijepih novih 4K HDR televizora znaju: Netflix traži barem 30 Mbit/s za gledanje 4K HDR sadržaja. Koji izgleda očaravajuće dobro.

Netflix

OK, a što je s pokrivenosti signalom domaćih telekom operatera? Ako živite u velikim gradovima, realno svi su tu negdje – u teoriji.

A kakva je praksa, pogledajte na ovoj karti. Može biti odlučujuća prilikom odabira operatera, posebno ako živiti na nekim udaljenijim / zabačenim mjestima:

Najčitanije