Banner
tekst3naslovna 3

Apple predstavlja AR/VR headset na WWDC 2023. – xrOS je registriran

Ovogodišnja WWDC 2023. konferencija donosi i dugo očekivani AR/VR headset - ali cijena je izrazito "paprena".

Toliko smo puta govorili a nikada (sve do sada) da se dobije koji detalj od samog Apple-a. Čini se kako je tome čekanju i nestrpljenju napokon došao kraj.

Dimensity 9300 konkurirati će Snapdragon 8 Gen 3 s dvije glavne Cortex-X4 jezgre

Naime tvrtka Apple registrirala je naziv „xrOS” što samo ukazuje na to da se ovo ime nadolazeće platforme isključivo može vezivati uz Apple AR/VR headset koji se toliko godina već spominje po internetskim kolarima.

tekst1naslovna 4

Još tamo „davne” 2017. godine internet je dobio prve navode i informacije koje su govorile kako Apple razvija naočale s AR značajkama. Čak su se spominjale i neke značajke poput: 5nm čipa, tvornička oznaka (T288) ali i kako će ih pokretati „rOS”.

Apple: Dolaskom iOS-a 17, „Hey Siri” se mijenja u „Siri”

Čini se kako smo evo sada već šest godina nakon konačno doznali i puni naziv tog rOS-a, odnosno njegovo ime će biti xrOS. Punog imena xrOS bio bi „Extended Reality Operating System” što bi značilo kako bi Apple napravio naočale koje bi podržavale i AR ali i VR značajke.

tekst1sl1 1

Odnosno upravo bi ta riječ „Extended” to sama i donosila odnosno značenje njezino. Uz značajke proširene stvarnosti (AR) korisnici će moći vidjeti „pojedinosti” iz stvarnog okruženja.

EU – nema više programiranog kvarenja mobitela i televizora

Naravno kada virtualna stvarnost (VR) bude u pitanju tada će sami elementi prikaza biti značajno drugačiji. Ono što se i sami nismo nadali je to kako bi Apple svoj mješoviti headset mogao predstaviti na nadolazećoj WWDC 2023. konferenciji koja će se održati 05.06.2023.

tekst1sl1 1

Čak se ističe i cijena ovog AR/VR headseta a ona će iznositi „vrtoglavih” 3,000$. Headset bit će pokretan aktualnim M2 čipom a samim korisnicima bit će na raspolaganju dva zasebna 4K micro-LED zaslona (za svako oko) te čak 12 kamera koje će pratiti dešavanja „iz vana” te prenositi korisniku.

Apple „slučajno” otkrio M3 čip – podrška do 36GB RAM-a

Mnogi analitičari ovo predstavljanje već sada uspoređuju s predstavljanjem 2007. godine kada je Steve Jobs donio eru pametnih telefona s prvim iPhone modelom.

Ono što je zanimljivo za istaknuti je to kako će AR/VR headset podržavati mogućnost „tipkanja u zraku” odnosno načina unosa podataka. Reality Pro trebao bi biti naziv nadolazećeg AR/VR headseta a prema izvorima ono biti tvrtki Apple samo u prvoj godini prodaje moglo donijeti prihod u iznosu od 2,1 milijardu dolara.

Samsung Galaxy Z Flip 5 – „doziva” iPhone korisnike i mami ih!

Isporuka u prvoj godini bila bi 500,000 jedinica – nakon što su prvobitna očekivanja navodila 800,000 do 1,2 milijuna jedinica. Reality Pro svakako će pomaknuti headset tržište za nekoliko godina unaprijed. A ono što se nas najviše dotiče odnosno što nas najviše zanima je sama prezentacije i prvi pogled na Apple Reality Pro.

Najčitanije