Banner
Bowers Wilkins T7 2

Bowers & Wilkins T7 recenzija

Testirali smo Bluetooth zvučnik slavnog HiFi specijalista, tvrtke Bowers & Wilkins, model T7. Jako nam se dopada retro izgled, cijena nešto manje. Kao i uvijek, glavno je pitanje: čuje li se doplata za premium?

Dosadašnja iskustva s HiFi tvrtkama i Bluetooth zvučnicima su dobra. Treba istaknuti – nakon usporednog testa četiri Bluetooth zvučnika (Denon Envaya Mini, Braven 570, Braven 710 te Braven Mira), gdje je HiFi specijalist Denon pobijedio Bravenove modele, očekujemo mnogo od Bowers & Wilkinsa T7. Logično, tvrtka koja u svojoj ponudi ima zvučnike i od 60.000 dolara neće rušiti svoj imidž lošim Bluetooth zvučnikom.

Bowers & Wilkins T7 1

Nismo očekivali da će biti jeftin, no cijena mu je paprena: 2.600 kuna, trenutno je na akcijskih 2.300 kn. Sasvim je očito da B&W ne cilja na srednjoškolce, tulume na otvorenom i jeftino pivo. No, Denon Envaya – stariji i snažniji brat našeg pobjednika, Envaye Mini – je jeftiniji više od 1000 kuna. Pogledajmo dakle što nudi Bowers & Wilkins T7.

Kvaliteta izrade, mogućnosti

Dva aktivna zvučnika okružuju pasivni subwoofer – B&W T7 ima klasičnu konfiguraciju Bluetooth zvučnika. No kućište nije nimalo klasično: prozirni sačasti uzorak Micro Matrix strukture specijalitet je tvrtke koji smanjuje rezonancije kućišta i, ništa manje bitno, izgleda vrlo atraktivno.

Dizajn ima mnogo retro elemenata, sa smeđim tonovima neodoljivo podsjeća na radio aparate iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Oko cijelog T7 zvučnika proteže se gumena zaštita a zaštitne mrežice su od (debelog) metala.

Bowers & Wilkins T7 5

Tipke za uparivanje, promjenu glasnoće i upravljanje muzikom su smještene s gornje strane na gumenoj zaštiti, dok je paljenje i LED indikator baterije na desnom boku. Kvaliteta izrade je na najvišem nivou. Masivan (950 g), čvrst i atraktivan, B&W T7 izgleda izvrsno u svakom okruženju.

Popis mogućnosti je kratak. Bowers & Wilkins je svoj prvi Bluetooth zvučnik opremio DSP procesorom, i to je to. Punjenje mobitela preko micro USB konektora? Vodootpornost? Napredne mogućnosti uparivanja? Ništa od navedenog. Doduše, Micro USB konektor postoji, ali isključivo za servisnu primjenu. Najviše nas pak smeta što niti punjač ne koristi Micro USB. Srećom, rijetko ćete ga trebati…Bluetooth podržava aptX vezu, a tu je i 3.5 mm jack za žičani prijenos zvuka.

Kvaliteta zvuka

Ok, lijep je, skup no nećete ga kupiti zbog opreme. No hoćete zbog kvaliteta zvuka, koja je izvrsna!

Koliko je dobra? Spada u referentnu klasu. Bowers Wilkins T7 ostaje u redakciji i svaki sljedeći Bluetooth zvučnik će biti s njime uspoređivan. Isprva smo ciljali na Denon Envayu, starijeg i snažnijeg brata pobjednika našeg usporednog testa, no B&W T7 je bio pored njega. Kratka usporedba, i odmah je bilo jasno, da ćemo ostaviti tisućicu više u Sonus Artu…

Bowers & Wilkins T7 6

Čima nas je T7 osvojio? Linearnim frekvencijskim spektrom, dobrim basom i prije svega sjajnom reprodukcijom vokala. Primjerice, Denon Envaya nudi podjednako basa i sličnu glasnoću, no T7 je primjetno bolji kod reprodukcije vokala i visokih tonova. Može svirati iznenađujuće glasno, bez izobličenja basa ili prštanja visokih tonova.

Bowers & Wilkins T7 7

Rezultat jest zvuk koji je prava muzika za uši. Doslovno, bez obzira što slušate, ili gledate filmove. Bowers & Wilkins T7 i dobar mobitel sve su što vam treba za atmosferu kućnog kina više klase, idealna kombinacija za more… Isto tako, koristili smo ga neko vrijeme kao zamjenu za (vrhunski, 700 funti vrijedan) 2.1 sustav uz PC računalo. Na nižim do srednjim glasnoćama neće vam nedostajati niti basa.

Bowers & Wilkins T7 4

Autor ovih redaka je održao i nekoliko prezentacija uz pomoć B&W T7, koji je dokazao da zna ispuniti prostoriju s 15-ak osoba vrlo kvalitetnim zvukom, pa se pokazao kao idealna zamjena za kreštavi zvučnik projektora. Treba li napomenuti, da su svi redom bili oduševljeni zvukom koji izlazi iz malog T7?

Baterija je deklarirana na 18 sati uz 75% glasnoće, no to je već neugodno glasno za normalno slušanje. Mi smo T7 samo jednom punili nakon preuzimanja, što nam je dostajalo za više od mjesec dana korištenja. Do sada smo odslušali više od 26 sati na Bowers Wilkinsu T7, koji još ima dvije crtice na bateriji. Koliko ih ima ukupno? Ne sjećamo se, prošlo je mnogo vremena od punjenja 🙂

Da, skup je. Da, nema opreme. I da, to je najbolji Bluetooth zvučnik kojeg smo do sada čuli. Uz to i izgleda sjajno, a baterija mu je nevjerojatna. Isplati li se? Definitivno, ako tražite najbolji mogući zvuk iz Bluetooth zvučnika…

Bowers & Wilkins T7 Bluetooth zvučnik dobili smo na test od tvrtke Sonus Art

sonusart-logo

Najčitanije