Banner
Arctic P614BT recenzija 11

Arctic P614BT recenzija

Sa Arcticovim bežičnim P614BT slušalicama se družimo već jedno vrijeme. Dovoljno da smo dočekali pad cijene, koji značajno utječe na naš dojam. Koliko? Od mlakog prijema do oduševljenja i best buy nagrade…

Tvrtka Arctic je poznata prvenstveno po hladnjacima za procesore i grafičke kartice, te jeftinijim slušalicama. Ovo proljeće predstavili su nove premium slušalice Arctic P614BT, koje dolaze u žičanoj izvedbi i skupljoj s Bluetooth 4.0 vezom s APT-X/CSR codecom i NFC uparivanjem. Obje inačice imaju mikrofon te mogu služiti i za razgovore, ali i kao gaming headsetovi.

Spomenute slušalice smo dobili dok im je isklična cijena bila 89 eura, no danas su dostupne za 349 kn u Linksu, što je izvrsna ponuda.

Arctic P614BT recenzija 4

Tehnikalije

Razlika je isključivo u tipu veze, kvaliteta zvuka im je identična. Bluetooth inačica, Arctic P614 BT koju smo imali na testu hvali se sa velikih 30 sati autonomije zahvaljujući Li-Ion bateriji od 850 mAh. Zvučnik promjera 40 mm pokriva frekvencijski raspon od 20 Hz do 20 kHz – dakle, cijeli zvučni spektar čujnosti ljudskog uha.

Osjetljivost im je vrlo visoka, čak 105 dB, što pogoduje trajnosti baterije – potrebno je manje struje za pogon zvučnika u Arctic P614BT slušalicama.

Arctic P614BT recenzija 5

Oprema je dobra – pored LED indikatora te NFC čipa, Arctic P614BT je opremljen playback kontrolama te multifunkcijskom tipkom, Tu je još i mikrofon, te microUSB port za punjenje.

Slušalice su presvučene finom mekom kožom, i nude mogućnost podešavanja za različite veličine glave. Kvaliteta izrade im je vrlo dobra. Kakve su u praksi?

Kvaliteta zvuka i dojmovi

Slušalice su inicijalno koštale 89 eura, pa smo očekivali da će kod nas koštati cca 700 – 800 kn. U tom cjenovnom razredu bi smo ih ocijenili kao dobrim, posebice kvalitetu zvuka koja nas je ugodno iznenadila – više naginje HiFi kvaliteti nego gaming headsetovima.

Naravno, ne očekujte savršen zvuk, no frekvencijski spektar je solidno ujednačen s blagim naglaskom na basevima. Srednji tonovi su dobro reproducirani a niti na visoke tonove nemamo bitnijih primjedbi. Zvuk je plosnatiji u odnosu na skuplje slušalice i manje čist, a ako ćemo sitničariti Arctic P614BT ne može dočarati 3D prostor koncertne dvorane.

Arctic P614BT recenzija 2

No halo, pogledajte cijenu – 331 kn! Sve gore navedene primjedbe vrijede za iskličnu cijenu od cca 800 kn. Za cijenu od 331 kn, zvuk je savršen. Ako se pitate, da, neusporedivo je bolji od slušalica koje ste dobili s vašim mobitelom – čak i od onih potpisanih. Ne postoje bežične slušalice cijene cca 330 kn, koje zvuče niti približno ovako dobro!

Je li sve savršeno? Skoro: Arctic P614BT se besprijekorno spaja s mobitelima, NFC radi kako bi i trebao, Bluetooth veza ne puca, baterija traje dugo – nismo mjerili, no uz naš način korištenja punimo je cca jednom mjesečno.

Imamo dvije zamjerke. Prva je relativno snažan držač, koji za naš ukus previše stišće glavu – no, to je očekivano od slušalica koje će se mnogo koristiti u pokretu. Čak i kod trčanja neće vam spadati s glave.

Arctic P614BT recenzija 6

 

Drugi, znatno veći problem jest slaba relativno slaba kvaliteta mikrofona koji je smješten daleko od vaših ustiju. Sugovornici su nam se dosta često žalili na kvalitetu zvuka kad smo Arctic P614BT koristili kao handsfree. Bolja je situacija kada slušalice koristite kao gaming headset, jer se u pravilu igra u tišini, tj. bez okolišne buke.

Da sumiramo: Arctic P614BT zvuče briljantno s obzirom na cjenovnu klasu, vrlo dobro su izrađene, imaju NFC i izdržljivu bateriju. Realno, više i bolje od ovoga nije potrebno. No, dobro bi došao kvalitetniji mikrofon koji bi poboljšao zvuk u handsfree načinu rada.

Guarantee gold seal
Guarantee gold seal
Najčitanije