Banner
tekst1sl1 2

Apple WWDC 2023. – predstavljeni: iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17, MacOS Sonoma i Apple Vision Pro

Apple je prvog dana WWDC 2023. konferencije predstavio: iOS 17, iPadOS 16, watchOS 10, tvOS, kao i MacOS Sonoma ali i Apple Vision Pro (AR/VR headset).

Apple danas započinje WWDC 2023. konferenciju. Upravo se ovdje očekuje predstavljanje dugo očekivanog iOS- 17, iPadOS-a 17 i ostalih izvedenica softvera.

Xiaomi 13 Ultra na globalno tržište dolazi 08.06.2023.

No ono što je posebno a s nestrpljenjem se očekuje je predstavljanje AR/VR headseta – čime će Apple po prvi puta “zaroniti” u taj svijet. Cjenovno će AR/VR headset na tržištu biti dostupan pri cijeni od 3,000$.

t2
Čitav događaj održava se u dobro poznatom okruženju Apple Parka.

Čitav događaj započinje u 19:00h po našem vremenu a mi ćemo naravno sve pratiti i odmah prenositi vama “u realnom vremenu”. Stoga ostanite s nama i zajedno ispratimo prvi dan WWDC-a 2023. i dolazak nove generacije Apple softverskih rješenja.

Prijenos je moguće pratiti putem YouTube poveznice:

Što možemo očekivati:

Osim dolaska (što je potvrđeno) novih softverskih rješenja poput iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17, AR/VR headset-a, govori se kako će Apple večeras predstaviti i novi MacBook Air 15,5″ koji će biti pokretan s M2 čipom.

A tu bi navodno svoje mjesto mogao pronaći i novi Mac Studio. O Pro izvedenicama Mac računala nije bilo govora ali to ne znači da nas možda Apple ne iznenadi i večeras ne vidimo i jedan “Pro” model.

Također trebamo nadodati kako se govorilo o i novom iPad uređaju, a koji će to točno biti za sada je još uvijek pod velom tajne.

Sve ono o čemu smo nedavno govorili i pisali večeras bi se moglo ostvariti. Popularna glasovna asistentica „Siri” dolaskom iOS 17 (iPadOS 17) platforme i dalje će se odazivati na „Hey Siri” ali nju će se moći i jednostavnije dozvati s isključivo „Siri”. (O tome smo pisali).

tekst4sl1
Siri više nije “Hey Siri”, sada je samo “Siri”.

Šuška se šuška kako bi večeras „svjetla pozornice” mogle ugledati i nove Apple AirPods slušalice sa „Pro” pridjevom i to po prvi pute one s USB Type-C priključkom.

Event je započeo:

Započelo je, krenula je „početna – uvodna” scena nakon koje će netko od „velikih glava” Apple tvrtke stupiti na pozornicu.

Na sceni je Tim Cook. Govori uvode riječi i pozdravlja sve prisutne unutar Apple Parka. Ističe kako su developeri važni unutar „eko-sustava” tvrtke Apple.

Inovacije i kreacija koju Apple daje svojim korisnicima a protežu se kroz hardver i softver važan su čimbenik, kojega ne bi bilo da nema developera.

MacBook Air 15,5″:

Odmah smo se „preselili” na Mac gdje je predstavljen MacBook Air 15,5”.

t3

Novi MacBook Air 15.5” pokreće M2 čip koji se može pohvaliti: performansama, boljim zaslonom, dužim trajanjem baterije. Kako oni navode novi MacBook Air 15.5” je sve što vam treba.

t7

Cijena s kojom je MacBook Air 15.5” dostupan je 1,099$.

Mac Studio:

Drugi po redu je nova generacija Mac Studio računala koji je također pokretan M2 čipom. Naravno postoji i opcija s M2 Ultra čipom.

Najmoćniji čip za osobno računalo upravo je M2 Ultra koja se nalazi unutar Mac Studio računala.

Mac Studio sa M2 Ultra čipom nedvojbeno je brži i bolji u odnosu na Intel izvedenicu. Također je navedeno kako je Mac Studio „čista moć” i „level iznad” kada je u pitanju korištenje računala kod kuće. Ali naravno i korištenje računala u „Pro” svrhe.

Mac Pro:

Na redu je Mac Pro. Računalo koje je u protekloj generaciji bilo također moćno a novom će generacijom biti još „jače”.

Apple iOS 17:

Što sve dolazi unutar iOS 17 platforme:

t6 1

Napokon je tu – iOS 17. Sam sustav od sada je drugačije koncipiran. Što je vidljivo po novim značajkama kao i mogućnostima korištenja.

Jedna od novih značajki je i „live messages”. Odnosno mogućnost govorenja, dok će se tekst ispisivati direktno unutar poruke. Za sada će ovo biti usko vezano uz iPhone modele telefona.

t1

Navedene su nove mogućnost stikera odnosno načina korištenja unutar „live photo”. Od sada je moguće neku osobnu fotografiju „pretvoriti” u stiker, onako kako vi to želite.

t2 1

Tri aplikacije iOS 17 suistava (telefon, iMessages i Face-ID) doživjele su najviše nadogradnji. Naravno potrebno je reći kako je kroz čitav sustav dodatno „naglašena” mogućnost „drop” značajki. Što će posebno biti korisno svima onima koji paralelno koriste Mac računalo i iPhone telefone (a unutar pojedinih značajki biti će uključen i Apple Watch).

Dolaskom iOS 17 platforme novo ime i nove značajke dobio je „AirDrop”. S mogućnošću bržeg dijeljenja podataka između dva iPhone telefona.

t3 1

Nova aplikacija je i Journal. – Vaš iPhone može stvoriti personalizirane prijedloge koji će vas nadahnuti za pisanje: poput vaših fotografija, lokacije, glazbe.

t5 1

Također kontrolirate što uključiti u prijedloge. Ova je aplikacija izvrstan način za bilježenje stvari koje su vam se dogodile i, zapravo, pisanje u dnevnik.

t4 1
Neki novi elementi biti će dostupni i unutar iMessages aplikacije.

Apple iPadOS 17:

Značajke koje donosi iPadOS 17

t9 1

Nove značajke svakako dobiva i iPadOS 17. Sigurni smo kako će mogućnosti donošenja i korištenja novih widgeta razveselite sve korisnike. A tu je i mogućnost dodatne prilagodbe „zaključanog zaslona”.

Također će se moći postaviti widget na zaključani zaslon u stilu Dynamic Islanda. Nove značajka koju iPadOS 17 dobiva je – healt. Ovim potezom healt je sada dostupan na tri ključna Apple uređaja: iPhone, iPad te Apple Watch.

Također kao jedan od noviteta je mogućnost čitanja odnosno korištenja PDF datoteka. Da poprilično je čudo da u 2023. godini Apple ovo najavljuje kao „wow” stvar ali je tako.

MacOS Sonoma:

Predstavljen je novi MacOS imena „Sonoma”.

t12

Widgeti će također biti glavna stvar i kada je novi MacOS u pitanju. Posebice integracija sa iPhone pametnim telefonom, koja je će dolaskom Sonome biti još više naglašenija.

Osim mogućnosti prilagodbe različitih elementa i značajki sustava, Sonoma će po prvi puta „ozbiljnije zakoračiti” u sekciju IGARA. Sa posebno dizajniranim GAME MODE.

t16

Apple je sklopio partnerstvo s Kojimom. I donosi video igre na MacOS.

t17

No nemojte se zabrinuti, osim malog djela vezanih uz igre, prezentacija vraća u fokus ono gdje je MacOS prepoznatljiv – poslovni dio odnosno konferenciji. Sada su na redu nove značajke ali i mogućnosti kada se dotičemo aplikacije, poput konferencijskog djela te načina prikaza i pružanja video konferencija.

Safari:

Dostupnošću nove MacOS platforme i pripadajući web preglednik „Safari” postaje još više snažniji. Njegova posebnost će biti krajnja briga sa sigurnost i privatnost korisnika i upravo će se na tom dijelu pridodati najviše pozornosti.

Novi Safari donosi i drugačije načine korištenja elemenata unutar web stranica. Naravno nove značajke ali i kratice od sada će biti moguće još jednostavnije koristit unutar novog Safari web preglednika a sve naglašeno uz sigurnost korisnika.

Apple AirPods:

Nove AirPod slušalice mogu se pohvaliti izrazitom mogućnosti uklanjanja pozadinske buke. Naravno to je naglašeno tijekom čitave njihove prezentacije.

Adaptive Audio je nova značajka koja dolazi u AirPods. Dinamički spaja prozirnost i aktivno poništavanje buke. Ometajući zvukovi su smanjeni, ali ste i dalje prisutni u svom okruženju. Dobivate i personaliziranu glasnoću kako biste razumjeli svoje preferencije slušanja. Ako počnete govoriti pomoću AirPods Pro slušalica, vaša se glazba automatski stiša.

t20

Apple Music i CarPlay, Apple Tv:

Apple lansira AirPlay u hotelima. Možete jednostavno upariti QR kod s televizorom u hotelu. Do kraja godine odabrani hoteli će to podržati. Također, Apple uvodi SharePlay u vaš automobil. Sada i drugi putnici u vašem automobilu mogu kontrolirati vašu glazbu.

t22

Appleov tvOS također dobiva poboljšanja. Sada možete koristiti svoj iPhone za lociranje daljinskog upravljača Siri.

t21

Također možete odabrati Sjećanja su vaš čuvar zaslona na Apple TV-u. Također, FaceTime dolazi na Apple TV! Apple TV će koristiti kamere i mikrofon na vašem iPhoneu ili iPadu.

watchOS 10:

Sada je na redu watchOS – 10ti po redu. Naravno jednostavnije korištenje same platforme u glavnom je fokusu prezentacije. Kao i (zasigurno pogađate) dolazak widgeta i mogućnost njihova korištenja unutar watchOS 10 platforme.

Rekli bi smo kako je ovaj watchOS 10 više namijenjen dizajnerskim elementima nego dolasku nekih novih značajki – naravno osim implementacije velikog broja widgeta koje je moguće koristiti.

Apple Watch (dolaskom watchOS 10 platforme) od sada se može povezati sa Bluetooth značajkom na iPhone (ništa novo) ali može donijeti mnogo više elemenata odnosno vježbi kako bi korisnici što jednostavnije mogli pratiti svoje zdravlje.

t27

Ali i kretanje ili vožnju bicikla. Tu su također i mogućnosti praćenja hodanja, trčanja i planinarenja unutar watchOS 10 platforme.

Dobivate novu topografsku kartu Uz Apple Watch također dobivate mnoštvo korisnih informacija za planinarenje.

t28

Apple sada ulazi u dva nova područja zdravlja. Prije svega, imamo mentalno zdravlje. Sada možete zabilježiti svoje emocije i raspoloženje u watchOS 10. Također vam može pomoći da prepoznate što uzrokuje da se osjećate na ovaj određeni način.

Čak i bez Apple Watcha, ovo možete prijaviti na svoj iPhone. Također možete napraviti standardizirane testove u aplikaciji Health.

Što donosi watchOS:

t31

Bete svih softverska koji su predstavljeni biti će dostupni od idućeg mjeseca.

Apple AR/VR (Vision Pro):

I dočekali smo, prvi puta Apple predstavlja svoj AR/VR headset. (Nadamo se da će tako predstaviti i sklopivi iPhone).

Prvi puta Apple ulazi u 3D dimenziju. Vision Pro najavljen je kao „revolucionarno” računalo koje će pomaknuti načine korištenja VR headseta.

Apple Vision Pro sa sobom donosi „kontrolu” isključivo pomoću očiju. Sistem će biti poprilično jednostavan za korištenje i krajnje ne-agresivan za korisnikove oči.

t35

Bilo je za očekivati kako će Apple Vision Pro biti usko vezan uz Siri. Ona će također biti „non stop” korisniku dostupna. Ali će korisnik moći neke radnje izvesti i pomoću gesti.

Elementi imaju dimenziju, bacaju sjene i reagiraju na svjetlost. Aplikacije se mogu izraditi u bilo kojoj mjeri, postaviti gdje god želite. Pokretanje novih aplikacija ne zauzima isti prostor.

t36

Također možete dobiti okruženja. Svoju sobu možete zamijeniti prekrasnim krajolikom u virtualnoj stvarnosti za vrhunski imerzivni doživljaj.

t37

Njime upravljate očima, glasom i prstima. Ikone reagiraju kada ih pogledate. Možete dodirnuti prste da biste odabrali i nježno trzati za pomicanje. Također možete pogledati polje za pretraživanje i početi diktirati pretraživanje. Ako je netko u blizini, pojavit će se pokraj vas. Osoba također može vidjeti vaše oči.

Apple Vision Pro: aplikacije i prostorno računalstvo Svijet je i dalje vidljiv i možete komunicirati sa svijetom oko sebe dok radite u aplikaciji koristeći Apple Vision Pro.

t38

Također radi s Magic Trackpadom i Magic Mouseom. Također možete dovesti svoj Mac zaslon u AR. Apple Vision Pro također nudi FaceTime: dobivate prostorni FaceTime. Osobe u vašem FaceTime pozivu mogu biti u stvarnoj veličini i nikada vam ne ponestane prostora za ono što želite podijeliti sa svojim prijateljima.

t39

Apple ovo naziva: ultimativni radni prostor. Također, možete pregledavati fotografije, možete zumirati ili napraviti fotografije velike kao vaša soba. U Vision Pro, panorame će se proširiti i obaviti vas u prirodnoj veličini, kao da stojite upravo tamo gdje ste snimili panoramu.

t40

Povrh svega toga, možete snimati iz stvarnog života i pretvoriti ga u prostorni video koji ćete podijeliti sa svojom obitelji ili ponovno pogledati.

Apple Vision Pro i Disney sklopili su suradnju.

Apple Vision Pro imati će mogućnost prikaza 4K sadržaja (što je i očekivano). Uz HDR elemente.

t41

Ali će ovi elementi također vrlo dobro poslužiti i prilikom svakodnevnih radnji – poput “listanja” interneta, čitava novina i tome slično.

t42

Naravno i po pitanju audio sadržaja Apple Vision Pro malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Apple je dizajnirao sustav s tri leće tako da sve izgleda super oštro kada gledate u to. Vision Pro također ima potpuno novi Spatial Audio sustav. Dobivate ambijentalni prostorni zvuk koji će vas natjerati da vjerujete da zvukovi dolaze iz vašeg okruženja.

t43

Također analizira vašu sobu kako bi precizno uskladio zvuk s vašom prostorijom. Dobivate precizne kamere velike brzine za nadzor vaših očiju kako biste mogli kontrolirati uređaj s mjesta na koje gledate.

t44

Apple silicij ga pokreće. Započinje s M2 čipom koji osigurava ugodnu temperaturu i tih rad. Tu je i potpuno novi čip nazvan R1, koji će biti odgovoran za obradu ulaza u stvarnom vremenu i unutar 12 milisekundi, eliminira kašnjenje.

t45

Vid projicira ispravnu perspektivu vaših očiju na osobu koja vas gleda, čineći ga kao da je uređaj proziran.

VisionOS (pokreće Vision Pro):

Ovo su komponente specifične za VisionOS, dizajnirane od temelja za prostorno računalstvo. Nakon objašnjenja, Apple nastavlja s objašnjenjem kako je Apple Vision Pro početak potpuno nove platforme.

t47

Apple naglašava kako programeri mogu stvoriti nevjerojatne aplikacije za Vision Pro. Donji primjer je za aplikaciju koja prikazuje srce studentima medicine:

t48

Optic ID koristi jedinstvenost vaše šarenice za otključavanje uređaja. Optic ID je šifriran i sličan je Face ID-u (dostupan samo procesoru). Također, unos očima izoliran je tako da aplikacije i web stranice ne mogu vidjeti gdje gledate. Pojedinačne aplikacije ne vide vaše okruženje.

Početak prodaje Apple Vision Pro očekuje se iduće godine, dok će ga se moći isprobati već ove (unutar Apple Store) i prodajnih predstavnika.

Cijena kojom će Apple Vision Pro biti dostupan iznosi 3,499$.

t50

U narednim danima mi ćemo sve ove novitete još jednom (pojedinačno) proći, kako ste to i naviknuli od nas.

Najčitanije