Banner
tekst3sl1 2
Apple iPhone 15 Pro u "Product Red" izvedbi !

Apple USB Type-C čip koji će “regulirati” snagu punjenja, dostupan u javnosti

Iako je EU uputila zaista prosvjednu notu, čini se kako Apple to i baš nije previše briga.

Jučer smo izvještavali o kritikama Europske unije prema Appleovom planu za ograničavanje snage punjenja putem USB Type-C kabela. No, izgleda da se tehnološkom divu to ne čini osobito zabrinjavajućim.

Svi iPhone 15 modeli imati će glavnu kameru od 48MP – zaista?

Danas vam predstavljamo “čip” koji će biti ugrađen u iPhone 15 modele, a koji će imati ključnu ulogu u kontroli snage punjenja i brzine prijenosa podataka putem USB Type-C kabela.

EU: Apple ne smije ograničiti brzinu punjenja na USB Type-C kabelima

No, da bismo malo razjasnili situaciju, valja napomenuti da je Apple već ranije najavio ograničenje snage punjenja, tj. maksimalnih performansi, putem neoriginalnih USB Type-C kabela koji nisu certificirani od strane Applea.

TEKST3NASL

Ova odluka naišla je na kritike Europske unije, koja je ujedno i usvojila pravilo koje propisuje upotrebu USB Type-C priključaka za punjenje pametnih telefona.

Apple iPhone 14 ima problem s agregacijom (zdravljem) baterije

Unatoč tome, Apple se čini prilično ravnodušnim prema kritikama, a nedavno je procurila informacija o novom “čipu” koji će se koristiti unutar iPhone 15 uređaja.

Apple predstavlja iPhone 15 modele 13.09.2023. – poznate cijene

Ovaj potez nije rezultat dobrovoljnog napora kompanije, već je posljedica novih propisa Europske unije. Ovaj čip, nazvan 3LD3, proizveden je od strane samog Applea i imaće ključnu ulogu u kontroli performansi punjenja i prijenosa podataka.

tekst3sl1 4

Majin Bu, procuritelj informacija s mješovitim dosjeom pouzdanosti, podijelio je niz slika koje daju uvid u komponente punjenja. Ovi renderi, objavljeni na platformi X, jasno prikazuju komponente punjenja iPhonea 15 Plus.

Apple iOS 17 (iPadOS 17) ne dolazi na iPhone X i starije tablete – ipak ništa od šest godina podrške

Na slici se izdvaja 3LD3 čip, koji prema tvrdnjama Majina Bua služi za potencijalno šifriranje prijenosa podataka.

Apple A17 Bionic – dospio u javnost

Premda još uvijek nisu dostupne sve informacije, pretpostavlja se da će ovaj čip omogućiti enkripciju kako bi se zaštitili podaci na iPhoneu od potencijalnih ugroza.

tekst1sl1 3
USB Type-C koji će biti prisutan unutar iPhone 15 linije telefona !

Također se spekulira da bi čip mogao ograničiti brzinu punjenja, što bi potencijalno moglo omogućiti razlikovanje između Apple certificiranih kabela i drugih kompatibilnih adaptera.

Apple prikazuje USB Type-C

Još u svibnju, analitičar Ming-Chi Kuo je najavio da će korisnici morati koristiti isključivo certificirane kabele kako bi postigli brže brzine punjenja na iPhoneu 15.

tekst1sl3 5S obzirom na to, nije isključeno da će 3LD3 čip biti ključan za razlikovanje između Appleovih certificiranih kabela i drugih kompatibilnih opcija.

Apple iPhone 15 linija „uhvaćena” uživo – tu je USB Type-C

Ranije, u veljači, još jedan pouzdani izvor informacija poznat kao ShrimpApplePro, naveo je da će kabeli trećih strana biti ograničeni u podacima i brzini punjenja.

Tehnologija “složenih” baterija dolazi na iPhone 15 i Galaxy S24

Ukratko, iako će vaši postojeći USB-C kabeli vjerojatno biti kompatibilni s iPhoneom 15 serijom, moguće je da ćete trebati Appleov USB-C kabel kako biste iskusili puni potencijal brzine punjenja i prijenosa podataka.

tekst2sl2 6
S lijeva na desno: iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15, iPhone 15 Ultra (a.k.a Pro Max) !

Očekuje se da će Apple predstaviti seriju iPhone 15 uređaja sljedećeg mjeseca. S obzirom na dodatne materijale poput titana, poboljšanih leća, 3nm A17 Bionic čipa, tanjih okvira i 6x periskopske kamere na iPhone 15 Pro Max modelu, vjerojatno će Pro verzije biti skuplje od prethodnih generacija.

Apple iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro – 5 ključnih razlika

Hoće li Apple nastaviti sa svojim planovima, unatoč upozorenjima i zabranama Europske unije, ostaje za vidjeti. Naravno, neki bi mogli reći: “Pa zar nije EU postavila ta pravila?” Da, jest, no Apple se često uspijeva prilagoditi kako bi to odgovaralo njihovim interesima, dok tržište vjerno prihvaća svaku njihovu godišnju inovaciju.

 

Najčitanije