Banner
1 17

Apple M4 čip i benchmark rezultati

Predstavljen je unutar iPad Pro (2024) tableta a što ustvari donosi i kakvu snagu posjeduje, otkriti će nam članak u nastavku.

Appleov najnoviji M4 čip nedavno je zabilježen u bazi podataka Geekbench ML Neural Engine, gdje je verzija s 10 jezgri postigla 9234 bodova na benchmark testu. To ga čini otprilike 24% bržim od prethodne generacije, Apple M2.

Apple iPad Air i Pro za 2024. godinu

U neočekivanom potezu, Apple je odlučio lansirati svoj novi M4 čip zajedno s novim modelom iPad Pro.

Za razliku od prethodnih verzija, koje su se razlikovale po broju GPU jezgri, novi model dolazi u dvije verzije: jedna s 9-jezgrenim CPU-om i druga s 10 jezgri.

Posljednja je upravo testirana na Geekbenchu, prema informacijama od korisnika @negativeonehero na društvenoj mreži X.

2

Desetojezgreni Apple M4 testiran je na Geekbench Core ML Neural Engine Inference testu, gdje je ostvario 9234 bodova.

Nasuprot tome, prethodna generacija, iPad Pro s M2 čipom, postigla je 7393 bodova u istoj kategoriji testiranja.

Apple 2025. predstavlja 20,3″ sklopivi uređaj

U osnovi, NPU (Neural Processing Unit) Apple M4 je za oko 24% brži od M2, barem prema ovom testu.

Ne bi bilo potpuno pravedno uspoređivati ga s Apple M3, koji je postigao 8331 bod, jer je taj čip bio namijenjen isključivo prijenosnim računalima, a ne iPad uređajima.

1 17

Podaci također pokazuju blago smanjenje radne frekvencije, s procesorom koji radi na 3,93 GHz u usporedbi s 4,05 GHz kod M3 modela.

Osim toga, spomenuti iPad Pro izgleda da koristi rane verzije operativnog sustava iPadOS 18.

Apple predao patent za iPhone Flip

Iako Apple M4 čip donosi značajna poboljšanja u performansama NPU-a, ostaje vidjeti kako će se to odraziti na CPU i GPU performanse.

Povećanje performansi na višejezgrenim testovima je očekivano zahvaljujući dodatnim CPU jezgrama, ali performanse na testovima s jednom jezgrom bi mogle biti nešto slabije zbog niže radne frekvencije.

Apple Watch Ultra 3 – hardverski ništa novo

Ova nova tehnološka nadogradnja iz Applea sugerira da iako su izazovi prisutni, inovacije u razvoju čipova nastavljaju svoj put unapređenja i evolucije, prateći potrebe korisnika za sve većom snagom i efikasnošću.

Najčitanije