Banner
tekst2naslovna 1

Apple iPhone modeli ove godine neće donositi Solid-state tipke

Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Ultra ove godine ipak neće imati solid-state tipke - sve je zakazano za iPhone 16 modele!

O ovome se pisalo nekoliko mjeseci, da bi sada (jednostavnim rječnikom) sve palo u vodu. Naime kao brzinom munje proširila se vijest kako ovogodišnji iPhone modeli neće donositi solid-state tipke.

Google Pixel 7a – rastavljen na komade i prije predstavljanja

Već će ostati na (dobrim starim) fizičkim tipkama. Razlog tome je složenost proizvodnog procesa (čitaj: dodatni novčani izdatak) te sama složenog implementacije istih unutar iPhone pametnih telefona.

tekst2sl1 1

Da se malo podsjetimo isticalo se (a mi smo počeli s ovim člankom) kako će solid-state tipke doći na ovogodišnje iPhone 15 Pro te iPhone 15 Ultra (a.k.a Pro Max) modele.

Android ponovno pod malware napadom – FluHorse predstavlja ozbiljnu prijetnju

Ipak se govori kako od toga neće biti ništa – ove godine. Jer Apple nije spreman za tako brz proces implementacije novih značajki unutar samog telefona.

tekst2sl2

Također je velika i bitna stavka sama softverska kompatibilnost i način rada novih soldi-state tipki. Što Apple nije još uvije dovršio. Stoga čitava priča ostaje „rezervirana” za neke naredne modele iPhone pametnih telefona gdje nije isključeno kako će oni „Pro” modeli donositi ovako jednu zanimljivu značajku i način korištenja.

HTC U23 Pro 5G – uhvaćen na fotografijama s ponekom značajkom

Upravo tu je zanimljivo za istaknuti kako Apple već sada ima mnogo soldi-state tipki koje se testiraju i „gledaju” koje bi najbolje pristajale nadolazećih iPhone telefonima u narednim godinama.

tekst3naslovna 2

Iako bi sama implementacija solid-state tipki bila „win-win” situacija za Apple, pitate se zašto? E pa odgovor je vrlo jednostavna. Implementacijom solid-state tipki korisnik bi dodirom na gornju stranu (pojačao zvuk), dok bi dodirom donje strane (taj zvuk bio utišan).

Ovih 11 Android (zlonamjernih) aplikacija uklonite odmah – moguća je krađa bankovnih podataka

Naravno „stiskom” te solid-state tipke korisnik bi dobio povratnu informacije u obliku haptičkoj osjeta „fizičkog pritiska”. Također same solid-state tipke ne bi bile podložne habanju kao što je to slučaj kod aktualnih fizičkih tipki.

tekst1sl1

S druge pak strane iPhone model bio bi još otporniji na uranjanje u vodu odnosno iPhone telefon mogao bi dobiti još nekoliko „metara zarona” jer ne bi bilo fizičkih otvora za tipke.

Apple odgađa prelazak na nove zaslone za pametne satove do 2025.

Nadolazeći iPhone 15 Pro i Ultra modeli ipak će ove godine još uvije donositi „fizički” tipke dok bi „Solid-state” mogle zaživjeti na iPhone 16 ili najkasnije na iPhone 17 modelu pametnih telefona.

tekst2sl1 8
Nadolazeći Apple iPhone 15 Ultra !

Sada nam jedino preostaje da pričekamo WWDC konferenciju i da vidimo što nam to iOS 17 donosi i hoće li softverska podrška biti podignuta s pet na šest godina, o čemu smo već više puta pisali na našim stranicama.

Apple iPhone 15 Ultra – napada 1” senzore kamera

A o samim solid-state tipkama i njihovoj implementaciji ponovno ćemo pisati neki drug put. Kada vidimo dali iOS 17 unutar svojeg „koda” ima neki skriveni „detalj” koji se dotiče solid-state tipki, ostalom znate već kako to ide.

Najčitanije