Banner
tekst1naslovna

Apple iOS 16 – više personaliziranja za iPhone uređaje

Apple je prvog dana WWDC 2022. konferencije predstavio iOS 16. Ukratko donosi naglasak na personalizaciju i ukida podršku za iPhone 7.

Kako se i očekivalo Apple je prvog dana WWDC 2022. konferencije „predstavio” svoju nadolazeću iOS inačicu. Riječ je o Apple iOS 16.

1 2

Od nekih novih značajki izdvojili bi manje više kako se sve odnosno na davanje više mogućnosti prilagodbe (personaliziranja) iPhone pametnog telefona, onako kako korisnik to zaista i želi.

Zaključani zaslon – mnogo više prilagodbe

Najviše prilagodbe (promijene) doživio je zaključani zaslon (Lock Screen) iPhone pametnog telefona. Sada to više nije skup samo „bez veze” nabacanih obavijest već je sada sve „uredno” posloženo i kao što smo rekli mogućnosti same prilagodbe najviše su do sada, od kada iOS postoji.

3 4

Za primjer kažimo kako se sada može postaviti (odrediti) veličina sata, datuma i sama boja istih. Prilagođeni widgeti za prikaz sada imaju još više mogućnosti prilagodbe i prikaza.

Apple se oprašta od iPhone-a i donosi Mixed Reality headset

Do nedavno je to samo bila mogućnost prilagodbe veličine ali od sada je to i način na koji će se prikazivati sadržaj i same animacije prikaza widgeta značajno su drugačije no što je to do sada bio slučaj.

2 4

Moramo priznati kako se nama najviše sviđa novi API donošenja obavijesti. Što znači kako dolaskom iOS 16 mobilne operativne platforme više nećete dobiti mnoštvo (50) obavijesti jedne te iste aplikacije, npr. WhatsApp aplikacije već će ona biti grupirana u jednu zajedničku cjelinu.

Telekomi povisili cijenu a prešutjeli da korisnici imaju mogućnost prekida ugovora

Što svakako značajno smanjuje „zgužvanost” prikaza obavijest na Apple iPhone pametnom telefonu. Moramo reći kako do sada Apple Music widget ima značajna unaprijeđenja. Sam prikaz „albuma” koji svira dodatno je ukrašen mnogo većim i jasnijim gumbima za reprodukciju.

Focus Mode

Apple iOS 16 donosi slobodni smo reći jednu veliku promjenu u načinu korištenja ove mobilne platforme. Riječ je o „Focus Mode” odnosno unaprijeđenom sustavu „Ne ometaj” (Do Not Disturb) koji je ponovno na iPhone pametne telefone vraćen s iOS 15 verzijom.

Apple započeo testiranje iOS-a 16

Sada Focus Mode donosi mogućnost „prilagođavanja” (kao što smo i rekli kako čitav iOS 16 je baziran na samim prilagodbama). Moguće je postaviti određene brojeve s koje ipak želite primati poziv dok je „Ne ometaj” način rada uključen.

Isto tako osim poziva moguće je postaviti i ostali veliki niz radnji koje ipak želite primiti i biti u toku kao što su: aplikacije, e-mail poruke, pozive, sms poruke, neke kartice unutar web preglednika itd.

Apple je naveo da će pustiti u opticaj programerima novi API koji će za zadatak imati da jednostavnije i lakše prilagodi novi „Focus Mode” na već postojeće aplikacije kako sama prilagodba ne bi previše bila traumatizirana.

Ostale značajke (koje odišu prilagodbom) iOS 16 mobilne platforme

• iMessage (dobio je nove značajke) od nekih bi ipak izdvojili mogućnost govora a sam iPhone će pisati vaš „govor” u tekstualnu poruku

• Siri dobiva nove značajke a to je rad i unutar aplikacija trećih strana. Nažalost još uvijek Siri ne razumije naše jezike (sa Balkana) pa usprkos mnogim novitetima nas ipak rastužuje da Siri ne razumije nas Balkance

• Wallet (Novčanik) dobio je nove značajke

• Apple Pay dobio je mogućnost plaćanja kasnije (dva dana nakon, tjedan dana nakon, itd)

• Apple Maps značajno su redizajnirane te su neki gradovi i regije ( zaista dobili svoje odlične (3D modele): Belgija, Francuska, Izrael, Lihtenštajn, Luxemburg, Monako, Nizozemska, Novi Zeland, Palestina, Saudijska Arabija, Švicarska

• Emoji su dobili još više mogućnosti rada s aplikacijama i dijeljenja međusobno (naravno s iPhone modelima)

Facebook i Instagram (Reels) postaju sve sličniji TikToku?

Ovo su sama neki od noviteta i aplikacija koje su dobili novitete. Za čitav „popis” morat ćemo pričekati sam dolazak Apple iOS 16 mobilne operativne platforme.

Apple iOS 16 [Lista kompatibilnih uređaja]

 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone Xs
 • iPhone Xs Max
 • iPhone X
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone SE 2022

Nažalost kao što možete vidjeti Apple neće iOS 16 dovesti na iPhone 7 i iPhone 6 modele pametnih telefona ali i to je očekivano jer je vrijeme od pet iOS nadogradnji završeno s dolaskom iOS 15 verzije na iPhone 7 koji datira još iz 2016. godine a o iPhone 6 modelu da i ne govorimo.

Apple iOS 16 – kada će u opticaj

Apple je naveo kako će iOS 16 prvi puta svjetla pozornice ugledati s dolaskom iPhone 14 linije pametnih telefona na tržište, to je u rujnu ove godine.

Dok dolazak iOS 16 mobilne operativne platforme na gore navedene iPhone modele očekuje se nešto kasnije, odnosno nekih tri do četiri tjedna nakon što bude objavljen i predstavljen iPhone 14.

Apple napokon uvodi „Always-On” značajku

To bi značilo kako bi krajem rujna 2022. godine svi ovi gore navedeni iPhone modeli pametnih telefona mogli uživati u novim značajkama, čarima Apple iOS 16 mobilne operativne platforme.

*Kako se sada čini Apple nije niti spomenuo Always-On značajku. Dali to znači da iOS 16 to neće donositi (osim iPhone 14 modela) za sada nam nije poznato. Ali mišljenja smo kako će tako i biti. Znači iPhone 14 (iOS 16) podržavat će Always-On značajku ali ostali iPhone modeli na iOS 16 verziji neće imati Always-On*

Najčitanije