Banner
tekst1naslovna 8

Android 12 L stigao do prve Bete

Android inačica (temeljena na aktualnom Androidu 12) za velike zaslone, Android 12 L došla je do svoje prve Bete.

Na našim stranicama u listopadu pisali smo o „radu na” Androidu 12. Nije to bilo kakva verzija aktualne Android mobilne platforme, već ona koja je prilagođena za rad na uređajima s velikim ekranima. Naravno radi se o tabletima, phabletima ( u navedenu kategoriju pripada Samsung Galaxy Note serija) te ostali modeli za koje se još niti ne zna hoće li imati podršku za aktualni Android.

Android 12L – aktualni Android za preklopne i tablet uređaje

Radi se o Android 12 L. Tada smo naveli kako razvojni inženjeri Googlea rade na jednom ovakvom mobilnom operativnom sustavu što bi uvelike olakšalo korištenje i nadasve približilo sve značajke rada i mogućnosti na velikim zaslonima.

tekst1sl1 9

Da sve nije ostalo samo na pukim slovima i priči govori i današnji članak. Po samome naslovu mogli ste shvatiti kako je Android 12 L došao do svoje prve Bete a dobro znamo što ide nakon nekoliko Beta verzija, kreće napokon i finalna verzija.

(Google) Android 12 – službeno predstavljen

Ako se pitate koji modelu tableta i prijenosnika (odnosno pandana između ta dva uređaja) mogu koristiti Beta inačicu kažimo kako je to za sada jedino Lenovo te Google Pixel modeli pametnih telefona. Lenovo navodno ima partnerstvo s Googleom kada je riječ o Android 12 L mobilnom operativnom sustavu a Google Pixel jesu i više nego očekivani s podrškom što je svakako i razumljivo.

tekst1sl3

U samoj suštini Android 12 L ne donosi nikakve novitete kakve nismo imali prilike vidjeti pri Android 12 verziji već je sve prilagođeno radu na velikim zaslonima.

Android TV 12 dostupan je – za sada u opticaju za programere

Tako možemo reći da će se sve radnje odvijati ili će se moći koristiti dvije paralelne aplikacije u dva stupca na svim zaslonima s većim prikazom od 600dp. Korištenje multitaskinga od sada je također nešto drugačije na Android 12 L a riječ je o mogućnosti odnosno korištenju programske trake koja pruža dovođenje, dovlačenje nedavno korištenih aplikacija u način rada s dvije paralelne aplikacije Odnosno kako iz Googlea žele reći i osloviti „podijeljeni” način rada.

Samsung Galaxy Z Flip 3 dobio Android 12 i One UI 4.0

Prvo Beta izdanje donosi i veliku podršku s Android API što daje programerima široki prostor okretanja i prilagodbe svojih postojećih aplikacije (koje su sposobne za rad na Android 12) da isti taj rad imaju i na većim zaslonima odnosno na Android 12 L.

tekst1sl2 8

Kako smo i rekli i Google Pixel pametni telefoni imaju podršku za Android 12 L uključivanje u Beta program iako nemaju velike zaslona ali naravno njihovi korisnici mogu iskušati što to Android 12 L kada jednom bude dostupan u finalnoj verziji sa sobom donosi. Sve nam se ovo čini još dosta daleko ali smo sigurni smo kako ćemo u neko dogledno vrijeme imati više značajki i informacija koje ćemo svakako podijeliti s vama.

Najčitanije