Banner
FreeBuds 3i 1

Znate li kako rade senzori u pametnim satovima?

Pametni satovi postali su naši vjerni suputnici koji će nam reći kad treba usporiti jer nam je razina stresa previsoka, ili ako trebamo ubrzati korak želimo li zadržati tempo na utrci. Jednako tako, reći će nam i kad nam stiže poziv i privremeno zaustaviti glazbu koju nam je šalje na naše slušalice.

U jednu ruku, postali su oslonac bez kojeg je sve teže zamisliti svakodnevicu.

Pa čak i ako su tek, kao meni, primarno pomagači u svakodnevnom radu. A i pomažu mi da mudrije izgledam, što nikako nije zanemariva kategorija :-).

Sve to, ali i puno više mogu zahvaljujući gomili senzora kojima su opremljeni u svojem malom kućištu, a naprednim funkcionalnostima može se pohvaliti i novi Huawei Watch GT 2e

huawei hrv socialretainer 1200x1200 20200429 9

Za napredak pametnih satova zaslužna je era pametnih telefona koju godinama brojnim inovativnim uređajima predvodi i Huawei. Minijaturizacija je omogućila da se senzori iz telefona ugrade u satove i brojne druge fitness uređaje i tako nam otkrivaju informacije o nama kojih nismo mogli biti ni svjesni prije nekoliko godina.

Jedan od glavnih senzora svakako je akcelerometar. Kao što mu ime govori, on mjeri ubrzanje. On je taj koji će u vašem satu biti zadužen za to da zna koliko ste koraka napravili, ali i kojim tempom. Zahvaljujući njemu, svaki dan ćete dobiti pohvalu za ostvarene ciljeve.

Isto tako, on zna i u kojem smjeru je okrenut uređaj u kojem se nalazi, pa će tako u telefonu zarotirati ekran kad ga okrenete. Sam akcelerometar zapravo se sastoji od niza sićušnih senzora koji reagiraju na sile u svim smjerovima i registriraju gibanje.

huawei hrv socialretainer 1200x1200 20200429 14

Žiroskop je senzor koji akcelerometru govori u kojem je smjeru uređaj okrenut, odnosno daje informacije o rotaciji, i zahvaljujući njemu vaš sat zna kakve pokrete radite, odnosno jeste li svaku vježbu napravili kvalitetno i prema pravilima.

Geomagnetski senzor također pomaže satu da zna gdje se nalazi, a njegovu primjenu najčešće ćete vidjeti u kompasu ili u raznim aplikacjiama za trčanje. Naime, on zna kako su raspoređena magnetna polja i gdje se nalazi sjever, pa ćete na kraju svake vožnje biciklom znati točno kojim ste putem išli.

Optički senzor pulsa nalazi se s donje strane i radi se o LED diodi koja pomoću svjetla registrira protok krvi kroz žile i kapilare u vašoj ruci i na taj način može prikazati broj otkucaja srca. Naravno, njegova preciznost nije apsolutna, ali daje vam informacije o vlastitom tijelu, odnosno pomoću njega možete znati kako vaša aktivnost djeluje na vas. Isti senzor koristi se i za mjerenje razine stresa.

Huawei Watch GT2

Softverskim ažuriranjem ovaj senzor dobio je dodatnu mogućnost da mjeri razinu zasićenosti krvi kisikom (SpO2). Ovo je pokazatelj koji također nije apsolutno precizan, ali ako pokazuje preniske vrijednosti može biti znak da s vašim zdravljem nešto nije u redu.

Na svakom vašem treningu ili kod vožnje biciklom važno je znati i nadmorsku visinu, a tome pomaže i barometar, odnosno senzor tlaka zraka koji se nalazi u uređaju. Uz to, on satu ili drugom uređaju može pomoći i da zna na kojem je katu unutar zgrade.

Huawei Watch GT2 4 e1569061032110

Naravno tu su i kapacitivni senzori koji imaju niz primjena, pa recimo mogu prepoznati kad je sat na ruci, a senzor ambijentalnog osvjetljenja uobičajen je u pametnim uređajima već godinama i služi da prilagodi razinu osvjetljenja ekrana svjetlini koja ga okružuje.

Kako sve to radi u praksi? Jako dobro. Ako još niste, pročitatje recenziju Huawei Watch GT 2 sata, kojemu baterija u praksi traje dva tjedna, ili čak tjedan dana s Always On ekranom.

Najčitanije