Banner
tekst1naslovna

YouTube donosi redizajn na dlan korisnika

YouTube zaista donosi drugačiju platformu no što smo to do sada imali prilike vidjeti i koristiti - vrijedno svake pohvale.

Nije dugo prošlo od kako smo pisali o velikim promjenama koje uvodi YouTube. Danas je YouTube odlučio malo detaljnije pojasniti što to točno uvodi.

YouTube dobiva novi (vizualni) dizajn

U prvom redu moramo reći kako je riječ o poboljšanjima gestama za navigaciju i kontrolu nad reprodukcijom sadržaja. Tako da će sati i sati provedeni ispred YouTube platforme sada postati još „oku ugodniji”.

tekst2naslovna 5

Jedna od najiščekivanijih značajki koja se dotiče pametnih telefona je „Precizno traženje”. Odnosno riječ je o mogućnost detaljnije (točnije) pretrage određenog detalja odnosno segmenta unutar video zapisa koji korisnika može zanimati.

Dakle pritiskom i držanjem prsta na zaslonu „otvara” se vremenska traka unutar koje se pojavljuju vremenske sekvence koje donose sve bitne detalje jednog video materijala.

tekst1sl1 9

Isto tako ako vam se određeni dio video materijala ne svidi jednostavno ga možete „preskočiti” dodirom s dva prsta po zaslonu. Zumiranje prstima (Pinch to zoom) sada je dobilo još jednu značajku.

Evo kada Samsung dovodi Android 13 (One UI 5.0) za sve modele – lista datuma

Do sada se on koristio kako bi se video raširio na čitav zaslon pametnog telefona ili tableta, dok sada jednostavnim nastavkom zumiranja korisnik dobiva dodatan pregled „povećanjem” određenog dijela videa u svrhu što kvalitetnijeg pregleda istog.

tekst1sl2 7

YouTube na pametnim telefonima (tabletima) i računalima sada ima još jednu značajku a njezin je preduvjet da se koristi tamni način (dark mode).

YouTube 4K prikaz ostaje dostupan svima – Premium korisnici nisu pobijedili

Radi se o mogućnosti prikaza ambijentalne osvjetljenja (primjer prikazan u nastavku). Ako se nas pita ovaj bi način najjednostavnije opisali kao „crna tema” sa svjetlijim detaljima oko sadržaja gdje se prikazuje reprodukcija.

ROX Beauty ima rođendan, poklanjaju Tripollar!

YouTube je također poradio na gumbima za česte radnje. Odnosno onim gumbima koji donose radnje poput: „sviđa mi se”, „dijeljenje”, „preuzimanje”, „pretplata”.

tekst1sl3 4

Navedeni gumbi sada jednostavno manje ometaju korisnika (zauzimaju prostor unutar aplikacije). Već su isti jednostavnije i mnogo ljepše integrirani unutar sučelja YouTube aplikacija.

Lenovo QT82 True Bežične slušalice – odlične značajke pristupačne cijene

Dok je dašak noviteta dobio i dio gdje je prikazan opis sadržaja koji se reproducira. Sada se zajedno sa njime prikazuje i datum postavljanja kao i osnovne informacije (parametri) vezani uz gledanost YouTube sadržaja odnosno video materijala.

tekst1naslovna

Iako ove promjene stupaju na snagu odmah ipak će biti potrebno određeno vrijeme da one stignu do svih korisnika. Ove promijene YouTube uvodi na sve platforme gdje je YouTube dostupan.

Samsung Galaxy S22 dobio Android 13 i One UI 5.0 – Preuzmite

Što jednostavno znači da je potrebno strpljenja da se svi „ažuriraju” na novi sustav prikaza. Kroz nekoliko tjedana svi bi korisnici YouTube platforme trebali dobiti navedene nove značajke, odnosno potpuno redizajnirani prikaz svima nam dobro poznate YouTube platforme.

Google tražilica ide u smjeru društvene mreže

Ali ne možemo iskoristiti ovaj članak a da ne spomenemo ponovno kako 4K sadržaj i dalje ostaje dostupan svima a ne samo Premium korisnicima. Odnosno kako je YouTube za sada odustao od dovođenja 4K sadržaja isključivo Premium korisnicima, to je dobro zar ne?

Najčitanije