Banner
tekst4naslovna

Xiaomi želi zabraniti APK, Google to odbija učiniti

Xiaomi daje prijedlog da se APK datoteke u potpunosti uklone i ne koriste na Android platformi, Google to za sada odbija učiniti.

Sjećate li se kada ste na svojem Androidu instalirali bezbrižno APK datoteku neke aplikacije ili omiljene igrice? Ili kada vam je zadnje ažuriranje uzrokovalo probleme u radu aplikacije.

Android 11 najzastupljenija je verzija a gdje je Android 12?

Jednostavnim odlaskom na internet i preuzimanje APK datoteke (starije verzije aplikacije) problem bi jednostavno i brzo bio riješen.  Sada čini se to određeni proizvođač pametnih telefona žele onemogućiti.

tekst4sl1

Da odmah prijeđemo na stvar Xiaomi želi onemogućiti instalaciju i korištenje APK datoteka na Android platformi.  Iako je Xiaomi pokretan s MIUI platformom ona svoje korijene i temelje vuče s Android koda.

Google Pixel 7 / Pixel 7 Pro – prvi puta prikazan uživo

Razvojni inženjer Xiaomija dao je prijedlog Googleu odnosno Androidu da se APK jednostavno onemogući.  Sve u cilju i pod izgovorom zaštite podataka korisnika koji se nalaze na pametnom telefonu korisnika.

Je li Hrvatska spremna prihvatiti nove trendove plaćanja?

Isto tako dan je prijedlog da bi aplikacije isključivo trebalo biti dostupne iz Play Store trgovine aplikacija a ne iz nekih „no name” izvora i aplikacija trećih (neprovjerenih strana).

Google tražilica pruža mogućnost uklanjanja podataka svih nas

U jednu ruku se slažemo s ovime jer bi se tim korakom sigurnost korisnika na Androidu podignula na zavidnu razinu. Dok s druge strane Android bi jednostavno izgubio onu čar i prepoznatljivost i ne bi više bio toliko otvorena platforma.

tekst4sl2

Već bi postepeno poprimao obrise zatvorenosti i sve više išao stopama Applea odnosno iOS platforme. Google već duže vrijeme razmišlja o ovome i nije ovo prvi put da je netko iz Xiaomija dao prijedlog za isto.

Samsung web browser 17.0 unaprijedio sigurnost i privatnost

Ali još nije pronađen način kako se tome treba doskočiti odnosno kako uskratiti APK a da korisnici i dalje budu zadovoljni, što se nama čini poprilično nemogućim.

Samsung Galaxy Buds 2 u Poke lopti – samo za Korejsko tržište

Odnosno nadamo se kako će APK i dalje ostati onakav kakav je i sada a da će Google za sigurnost korisnika pronaći neće druge metode i načine. Kada bi Google odnosno Android doista ograničio korištenje APK datoteka.

tekst3sl5
Android#

Oni koji se i malo više razumiju u Android platformu vrlo bi jednostavno pokrenuli „otklanjanje poteškoća” na platformi i tako nastavili koristiti APK kao da se ništa nije dogodilo.

Apple je dostignuo svoj vrhunac: Steve Jobs je to postignuo

Dali vi i dalje koristite APK te koje je vaše mišljenje u ovome? Slobodno nam se možete javiti u komentare i reći što vi mislite. Mi ćemo svakako i dalje nastaviti pratiti razvoj ove situacije.

Znate li tko prodaje najviše mobitela u Kini…?

Mišljenja smo kako osim želje pojedinih Xiaomi zaposlenika ovo će ostati samo na papiru i neće tako skoro zaživjeti u stvarnosti. Hoće li na ove navode reagirati i ostali proizvođači i dati svoje mišljenje, zaista bi bilo zanimljivo za vidjeti.

Najčitanije