huawei

Xiaomi se hvali razvojem Pinecore procesora, ali…

Xiaomi bi mogao ove godine neki od svojih pametnih telefona opremiti vlastitim procesorom. Prema pisanju Wall Street Journala, uskoro bi mogli pokazati svijetu prvi „InHouse“ procesor pod kodnim nazivom Pinecore.

 

Xiaomi je kupio 2015. godine za 15 milijuna dolara 51 posto udjela u Leadcore Technology Co.,Ltd. tvrtki koja pruža rješenja sustav na čipu za pametne telefone i tablete. Tada su potiho najavili razvoj vlastitog prilagođenog procesora po uzoru na Samsung, Apple i Huawei.

Jedna od razloga je želja da postanu neovisni o Qualcommu ili MediaTeku. Drugi je ušteda novca jer licence postaju sve skuplje. Qualcomm ima problema u Kini, te je pametno imati alternativu. Nije niti zanemariv razlog što neke kineske tvrtke sve više ulažu u razvoj vlastite tehnologije kako bi se razlikovale proizvodima od konkurencije i više kontrolirale proizvodne procese.

Naravno, Pinecore procesor neće biti toliko moćan da bi ga usporedili s Qualcomm i MediaTek čipovima koji se trenutno proizvode. No, ovim potezom Xiaomi šalje poruku da žele bit nova snaga na mobilnom tržištu.

Xiaomi111

Može li Xiaomi uspjeti procesorima postati konkurentan kao Huawei?

 

Sve lijepo zvuči, ali nema garancije da će se zbog visokih troškova razvoja Xiaomiju proizvodnja isplatiti, uređaji pojeftiniti i procesor biti uspješan proizvod. Intel koji je znatno veći igrač od Xiaomi, odustao je od proizvodnje procesora za mobilne telefone jer nisu mogli pratiti korak s konkurencijom. Huawei se tek sada približio Qualcommu i MediaTeku, vodećim igračima iako su počeli svoju poslovnu priču na telekomunikacijskoj opremi.

Na drugoj strani, tvrtka treba još razviti softver što uključuje i upravljačke programe te osmisliti modeme koji neće kasniti za konkurencijom.  Sve to nije lak i kratkotrajan posao. Zato mislimo da je ispred Xiaomi, još dug put dok plasiraju na tržište procesor koji može zadovoljiti potrebe rada i komunikacije suvremenih pametnih telefona.

Što vi mislite? Može li Xiaomi napraviti u kratkom vremenu konkurentan mobilni procesor?

Najčitanije