Banner
tekst2naslovna1

Xiaomi razvija „solid-state” baterije za aute i mobitele

Xiaomi razvija "solid-state" bateriju čija je mogućnost korištenja unutar električnih automobila ali i pametnim telefonima.

Kada govorimo o tvrtki Xiaomi ne mislimo samo na vrhunske modele pametnih telefona i različitih kućanskih gadgeta (pomagala). Već sve više mislimo o Xiaomi proizvođaču kao onome koji uskoro predstavlja svoje prve modele električnih automobila.

Apple očekuje poveću potražnju iPhone 15 Pro modela sa A17 (3nm) Bionic čipom

Iako se o tome u posljednje vrijeme nema što novo napisati, tvrtka i dalje užurbano radi na razvoju same karoserije automobila (iako smo već imali prilike vidjeti neke prototipe na cesti) ali radi se i na razvoju ostalih komponenti i segmenata.

tekst2sl1

Danas nekoliko riječi želimo reći o samom razvoju „solid-state” baterije, odnosno uspjesima koje je Xiaomi ostvario kada se govori o ovoj tehnologiji baterija.

Huawei P60 Pro – dokazi kakve odlične fotografije radi, posebice periskopska kamera

Njihova će primjena u prvom redu (što je i očekivano) biti u auto industriji odnosno unutar Xiaomi električnih automobila. Glavna zadaća razvoja i usavršavanje „solid-state” baterija je u tome što je Xiaomi uspješno postigao izuzetno veliku gustoću energije u odnosu na do sad korištene baterija za skladištenje električne energije.

tekst2sl2 1

Do sada je to bilo 450Wh/l, dok Xiaomi-jeva „solid-state” baterija pohranjuje do 1000Wh/l. Nova tehnologija pruža i rješavanje mnogih problema koje donose (aktualne) litijeve baterije.

Xiaomi Redmi Watch 3 Lite – fotografije dostupne

Osim poboljšanje gustoće energije „solid-state” baterija donosi i prilično dobar rad na niskim temperaturama. Xiaomi ističe kako rad „solid-state” baterije ide do -20°C.

tekst1sl4 1

Osim donošenja mogućnosti rada na niskim temperatura nova Xiaomi „solid-state” baterija pruža i dodatnu sigurnost u obliku čvrstih ćelija.

TikTok po prvi puta uvodi ograničenja – 60min korištenja za osobe mlađe od 18

Koje su sigurnije jer ne eksplodiraju ako se kojim slučajem probuše, jer nemaju tekućih elektrolita. Usprkos zaista visokoj čvrstoći i dozi sigurnosti, Xiaomi je dodatno izvršio „dodatno presvlačenje” pozitivnih elektroda keramikom od čvrstog elektrolita, kako bi dobio na jačini odnosno otpornosti.

tekst1sl2 3

Ono što će zasigurno sada zainteresirati veliku većinu vas, je to kako je Xiaomi svoju „solid-state” bateriju testirao i unutar aktualnih Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 modela, gdje su uspjeli ugurati navedenu bateriju i tako dobili njezin kapacitet od vrtoglavih 6,000mAh.

Xiaomi patentirao novu bateriju za električne automobile – hlađenje je mnogo efikasnije

Iako ovo iziskuje dosta veliki proizvodni proces (pritom u glavnoj mjeri misleći na novčane iznose) Xiaomi će kroz godine doista tržištu predstaviti svoju „solid-state” bateriju, čija bi primjena osim električnih automobila isto tako bila moguća i kada se dotičemo pametnih telefona.

tekst1naslovna 10

Dali ovo znači kako ćemo 2025. godine na tržištu vidjeti Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro modele sa „solid-state” baterijama, svakako mislimo da hoće.

Xiaomi pred zidom kada je u pitanju električni automobil

No ono što Xiaomi za sada nekako najviše brine je reakcija samog tržišta i kupaca na dolazak nove tehnologije baterije, odnosno na posve nove baterije od jednog zaista vrhunskog Kineskog proizvođača.

Najčitanije