Banner
tekst2sl2 2

Xiaomi MS11 uhvaćen na cestama

Xiaomi užurbano radi na razvoju vlastitih električnih automobila. To dokazuje i MS11 model koji je "uhvaćen uživo" na cestama ali ipak vješto skrivajući ono najbitnije.

Kada je riječ o proizvođaču Xiaomi, sada slobodno možemo razmatrati njihovu prisutnost i u automobilskoj industriji. Njihov model MS11 nedavno je primijećen na cesti, naravno skriven iza pažljivo osmišljene kamuflaže kako bi se zaštitio od znatiželjnih pogleda.

NAVEE N65 – električni romobil od 500W po odličnoj cijeni

Radi se o njihovom prvom koraku u svijet električnih automobila, a konkretno radi se o modelu MS11 koji je električna limuzina. Nedavno su uhvaćeni kako provode testiranja na urbanoj brzoj cesti Urumqi-Changji, gdje se automobil suočava s izazovima visokih temperatura.

tekst2sl1 4

Međutim, nije da Xiaomi nije već ranije pokušavao ostvariti svoje električne ambicije. Još početkom 2021. godine tvrtka je jasno dala do znanja da ulazi na tržište električnih vozila.

Fiat Panda (električna) izlazi na 125. godišnjicu tvrtke – iduće godine

Unatoč prvotnoj skepsi koja prati tehnološke kompanije kad se upuštaju u potpuno nove sfere (s obzirom na nekoliko primjera neuspjeha), Xiaomi je brzo dokazao da misli ozbiljno. Na konferenciji za investitore, osnivač tvrtke Lei Jun potvrdio je da će prvi automobili biti dostupni prije planiranog roka, koji je bio prva polovina 2024. godine.

tekst2sl2 2

Dapače, Xiaomi ne samo da drži korak s ovim ambicioznim planom, već čini se da je i ispred njega. Lu Weibing, ključna osoba u međunarodnom poslovanju tvrtke, izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji je premašio očekivanja.

Mercedes-Benz – budućnost elektrifikacije naziva se Vision One-Eleven

Dodatno podgrijavajući uzbuđenje, Lei Jun je podijelio fotografiju sebe i svog tima kako nadgledaju testiranja u ekstremnim uvjetima pustinje Xinjiang. Kao da to nije bilo dovoljno za podizanje prašine na društvenim mrežama, procurile su špijunske fotografije MS11.

tekst2sl3 2

Detalji o bateriji Xiaomija MS11 postali su poznati u lipnju. Ova električna zvijer hvale vrijednom baterijom s kapacitetom od 101 kWh, omogućujući domet od 800 kilometara. Automobil je izgrađen na 800V arhitekturi, ali gustoća energije od 157 Wh/kg, unatoč solidnoj izvedbi, svakako je prosječna.

BFISPORT EB20-2F – električni bicikl malih dimenzija i velikog dometa

U trenutku kad su mnogi očekivali da će se CATL izdvojiti kao glavni dobavljač baterija, Xiaomi je iznenadio brzom odlukom. Udružili su se ne samo s CATL-om, već i s CALB-om, čime su naglasili svoj fokus na ekonomske aspekte.

tekst2sl4

Kada je riječ o cijenama, Xiaomi MS11 će se natjecati s velikanima kao što su Tesla Model 3, BYD Seal, Deepal SL03 i drugi kineski električni sedani. Cijena će biti otprilike 200.000 RMB (25.500 €), što će sigurno izazvati konkurenciju.

Alfa Romeo prelazi na „električnu” stranu priče – crossover prvi na tržištu

Očito je da Xiaomi ne samo da ulazi u tržište električnih automobila, već želi postati ozbiljan konkurent. To se dodatno naglašava i putem njihove domene “XiaomiEV.com”, koja će uskoro biti aktivna.

tekst2sl5

Iako se možemo šaliti o budućnosti u kojoj će se Xiaomi automobili kupovati kod telekom operatera umjesto pametnih telefona ili PlayStation konzola, stvarnost je da bi takav razvoj događaja mogao postati realnost u nekom doglednom vremenu.

Najčitanije