Banner

Windows 10 konačno nadmašio Windows 7 po popularnosti

Microsoftu je trebalo gotovo dvije i pol godine da uvjeri korisnike širom svijeta na prelazak sa starije inačice Windows 7 operativnog sustava na Windows 10 novi sustav.

Najnoviji podaci pokazuju nam da Windows 10 operativni sustav je prvi put nadmašio Windows 7 na globalnoj razini, ali samo s 0,92 postotna boda. Prema podacima irske tvrtke specijalizirane za analizu web prometa StatCounter, Windows 10 je u siječnju 2018. imao međunarodni udio na tržištu operativnih sustava 42,78 posto, a Windows 7 – 41,86 posto.

Untitled 1

Očito, Windows 7 ostaje još uvijek sustav koji najviše ljudi koriste. Popularnost sustava Windows 10 nije postigla Microsoftova očekivanja.

Zašto još ima toliko korisnika sustava Windows 7?

Jedan od razloga je što mnogi smatraju da je Windows 7 zreliji i stabilniji sustav za stolna računala. Nije pomoglo niti to što je Microsoft nudio besplatne nadogradnje na najnoviju inačicu. Isto tako najava promjena politike podrške kojom Windows 7 i 8.1 neće biti ažurirani za buduće procesore, počevši od Intelove Skylake platforme.

Drugi razlog koji mnogi navode je nedostatak upravljačkih programa. Međutim, u međuvremenu  većina proizvođača periferije  izdala je  ažurirane upravljačke programe za Windows 10.

Nadalje, problem je zabrinutost za privatnost. Činjenica je, Windows 10 prikuplja više podataka od svojih prethodnika. To je cijena značajki kao što je univerzalna sinkronizacija uređaja i Cortana pomoćnika. Naravno, ovo nisu jedini razlozi što ima samo 600 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika novije inačice sustava.

U bliskoj budućnosti vjerojatno će se povećavati omjer u korist Windows 10, osobito nakon što je Microsoft najavio vezivanje Office 2019 na njega. Ovaj najnoviji potez  mogao bi potaknuti tvrtke na nadogradnju. Osim toga, Microsoft je službeno završio glavnu podršku za Windows 8.1. Samo u slučaju kritičnih i glavnih pogrešaka korisnici će dobit Microsoftovu zakrpu.

Koji OS vi koristite za stolno ili prijenosno računalo?

Najčitanije