Banner
tekst4sl1

Wi-Fi odlazi u „zaborav” – dolazi Li-Fi

Čini se kako vrijeme Wi-Fi povezivanja polako odmiče. Iako tržište s nestrpljenjem očekuje WI-Fi 7 standard (što će se i ostvariti), gotovo je sigurno kako uskoro dobivamo Li-Fi.

Čini se kako vrijeme Wi-Fi povezivanja polako odmiče. Iako tržište s nestrpljenjem očekuje WI-Fi 7 standard (što će se i ostvariti), gotovo je sigurno kako uskoro dobivamo Li-Fi.

Google Bard AI – sada ima podršku za nove jezike među kojima je i Hrvatski

Sada će se mnogi od vas zapitati što je to Li-Fi ili smo mi „ludi” pa smo pomiješali slova W i L? Ipak krenimo nekim redom u nadi kako ćemo vam sve vrlo dobro i detaljno pojasniti. Umjesto korištenja bežičnih mrežnih signala, Li-Fi koristi nevidljivo (ljudskom oku, u svakom slučaju) infracrveno svjetlo za pružanje bežične optičke povezanosti zasnovane na svjetlu brzinama do 100 puta bržim od Wi-Fi-ja.

tekst4sl2

Svjetlo može isporučiti signale bez radijskih smetnji a Li-Fi već ima konkurentski standard, G.9991 Međunarodne telekomunikacijske unije. Ističe se kako ovaj standard koristi sa žaruljama za prijenos podataka tvrtke Signify.

Samsung Galaxy S23 FE – ponavlja greške svojih predaka

Još jedna tvrtka pod nazivom pureLiFi u veljači je izdala sustav Light Antenna One koji već zadovoljava standarde 802.11bb. Ovo je modul koji bi mogao stati u pametne telefone, a proizvođač tvrdi da može isporučiti brzine podataka veće od 1 Gbps.

Međutim, Light Antenna One je ocijenjena za komunikaciju s uređajima udaljenim manje od 3 stope, a kada odašilje natrag ima samo polje od 24 stupnja pogleda.

Samsung Galaxy Z linija na slikama – donosimo cijene Z Flip 5 modela

Ipak, proizvođač Light Antenna One kaže da je spreman “po prvi put omogućiti masovnu integraciju Li-Fi-ja”. Unatoč tvrdnji od 1 Gbps od pureLiFi-ja, brzine preuzimanja podataka za Li-Fi navodno iznose čak 224 Gbps što je iznad prosječne brzine preuzimanja od 40 Gbps koja se očekuje za Wi-Fi 7.

tekst4sl3

Neke od prednosti Li-Fi-ja uključuju bolju sigurnost jer je manje vjerojatno da će signali procuriti kroz zidove. Li-Fi odašiljači mogu se jednostavno instalirati u rasvjetna tijela koja se koriste u uredima, a Li-Fi-jeve veće podatkovne brzine zasigurno bi pružile brzu povezanost od koje bi proširena stvarnost, virtualna stvarnost i uređaji za igranje mogli imati koristi.

Foreo UFO 3 – svemirski brod među beauty uređajima

A osim većih brzina preuzimanja, Li-Fi obećava niske latencije. Ovo je samo početak Li-Fi-ja i za nekoliko godina mogli bismo govoriti o tehnologiji s istom familijarnošću koju koristimo kada govorimo o Wi-Fi-ju .

tekst4sl4

Naravno kao što stoji u samom tekstu do dolaska komercijalnog korištenja LI-Fi tehnologije, svakako će proteći još nekoliko godina. Ipak svakako ćemo nastaviti pratiti razvoj ove priče te ćemo svaku novinu odmah podijeliti na našim stranicama, u to ne trebate ni sumnjati.

WhatsApp donosi mogućnost filtriranja chat razgovora

Kako vrijeme odmiče i dolaze nove tehnologije odnosno jači hardver i brzine interneta trebaju se nekako „više i jače” proslijediti ka korisnicima – jer je glad za internetom i „svjetlosnim” brzinama postala glavni upit i žudnja u posljednjih nekoliko godina.

Najčitanije