Banner
tekst1naslovna

VW Golf 9 isključivo kao električni model – kraj za Golf kakvog znamo?

Ono o čemu se priča već duže vrijeme, čini se kako postepeno postaje stvarnost.

Naravno, kad god se sjetimo VW-a, prva stvar koja nam padne na pamet je “Golf“. Od legendarnog modela prve generacije, preko dvojke pa sve do trojke i novijih, Golf je nekad bio sinonim za “obiteljski automobil” u svoje vrijeme – kako bi se reklo u boljim vremenima, koja su sada već daleka prošlost. No, moramo vas sada malo razočarati i priznati da ono što se u posljednje vrijeme sve više spominje kao spekulacija postaje sve bliže stvarnosti.

Volkswagen ID.X Performance – električna jurilica na cestama !

Prisjetimo se kako se s predstavljanjem aktualnog modela Golf 8 počelo sve više šuškati o tome da će sljedeći Golf biti dostupan isključivo u električnom izdanju. Radi se o Golfu 9 koji će zaista biti dostupan samo u električnom izdanju. Novi model će navodno koristiti Volkswagenovu novu SSP platformu, što znači da se legendarni GTI i R modeli, nažalost, neće nastaviti proizvoditi. Zanimljivo je napomenuti da će ID.3, koji je bio Volkswagenov električni pionir, ustupiti mjesto Mk9 Golfu. Ovaj odlazak ID.3 također označava postupni kraj platforme MEB za električne automobile.

tekst1sl2

S druge strane, SSP platforma, koja bi trebala zamijeniti MEB, mogla bi dati novi zamašnjak ugledu nadolazećeg Golfa kao jednog od najnaprednijih kompaktnih modela za masovnu proizvodnju.

Put do SSP platforme nije bio nimalo lak, s brojnim odgodama, posebice zbog softverskih problema, pa se njezina integracija u popularne modele poput Golfa vjerojatno odgađa do 2028. Ipak, prije nego što se pojavi u Golfu, vjerojatno ćemo je vidjeti u nekom vrhunskom Audiju ili Porscheu.

BMW iX1 eDrive20 – najpristupačniji električni SUV

Električni automobili temeljeni na novoj SSP platformi će koristiti arhitekturu od 800 V, a zajedno s Volkswagenovim inovativnim dizajnom baterija, ovi električni automobili će moći napuniti svoje baterije od 10% do 80% u otprilike 12 minuta – to je značajan napredak u usporedbi s dosadašnjim vremenima punjenja na koja smo navikli. Naravno, brzina punjenja će i dalje ovisiti o dostupnoj infrastrukturi za punjenje.

Najnovija izvješća sugeriraju da će cijene električnog Golfa biti više usklađene s modelom Mk8 nego s električnim ID.3. To je pametan potez ako Volkswagen želi zadržati svoju široku bazu vjernih kupaca zadovoljnom, ali ostaje nam vidjeti hoće li to biti moguće. Budući da se nova SSP platforma razvija i za luksuzne marke poput Porschea i Audija, sigurno će dodatno podići ugled Golfa.

Tesla predstavila osvježeni Model 3 – evo što donosi

Šef Volkswagena, Thomas Schafer, sugerira uzbudljivu električnu budućnost u kojoj “R” oznaka ostaje ekskluzivna za visoko performantne modele, posebno one s pogonom na sve kotače.

tekst1sl6

Što će biti s oznakom “GTX” koja trenutno označava određene električne modele VW-a? Čini se da će ona nestati zajedno s ID.3 jer GTI i R preuzimaju primat. GTI će vjerojatno biti oznaka za modele s pogonom na dva kotača, dok će R označavati modele s pogonom na sve četiri kotača.

tekst1sl4 3

Volkswagen Golf, od svog lansiranja 1970-ih, prodan je u više od 35 milijuna primjeraka diljem svijeta. Sada, s njegovim prelaskom na električni pogon, tvrtka se nada da će potaknuti još značajniju revoluciju. Međutim, ostajemo skeptični – Golf je nekada bio dostupan po povoljnim cijenama, bio je automobil za široke mase.

tekst1sl5 1

S vremenom je postao veći i skuplji, a s prelaskom na električni pogon, postoji bojazan da će se pretvoriti u nešto slično Audi A3. Zbog toga Volkswagen donosi novi ID. GTI i ID. 2, koji će najvjerojatnije biti preimenovani u Polo.

Mini Cooper 2025 lansira E i SE modele – svojevrsni “facelift”

Čini se da je Volkswagen napravio dugu putanju s cijelim brendiranjem ID-a, samo da bi se na kraju vratio svojim korijenima. Vrijeme će pokazati je li to bio mudar potez ili gubitak dragocjenog vremena.

Najčitanije