Banner
pirat

Treba li vam VPN na Androidu? Da, evo zašto

Tko više špijunira, Kina ili Trump? Tu nema konkurencije, Google je apsolutni šampion. A što ako ipak želite anonimno surfati? Svi browseri imaju takav mod. Koji je sve nego anoniman... Rješenje je VPN

VPN (eng. Virtual Private Network) ili virtualna privatna mreža je odavno postala standardni servis prijenosnim i stolnim računalima, ali bilo bi poželjno ju koristiti za pametne telefone.

Stoga slijede savjeti, kada i kako koristiti VPN, te koje su mu prednosti i nedostaci.

Što je VPN i kako radi?

Virtualna privatna mreža (Virtual Private Network) mrežna je tehnologija koja stvara sigurnu mrežnu vezu preko javne mreže, poput Interneta ili privatne mreže u vlasništvu davatelja usluga. Kao što vatrozid štiti podatke na vašem računalu, VPN štiti vaše podatke na mreži.

Iako je VPN tehnički širokopojasna mreža (WAN), prednji kraj nudi istu sigurnost, izgled i funkcionalnost kao privatna mreža.

VPN maskira internetski protokol (IP) adresu, tako da su vaše online aktivnosti praktički neprepoznate.

What is VPN
VPN – virtualna privatna mreža omogućuje svim korisnici podići sigurnost za jednu ljestvicu prema gore, kako bi šifirali sve ulazne i odlazne podatke.

Dok surfate bez VPN-a, spajate se s ISP-ovim (Internet Service Provider) poslužiteljem koji vas povezuje s web stranicom po vašem izboru. To znači da se sva aktivnost internetskog prometa može pratiti. Upotrebom VPN-a, međutim, promet prolazi kroz VPN poslužitelj pomoću šifriranog “tunela” i nije dostupan nikome osim vama i VPN poslužitelja.

Sada nakon što smo vas upoznali s osnovama idemo se osvrnuti detaljnije na  prednost upotrebe  virtualnih privatnih mreža za pametne telefone po pitanju sigurnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=yC9hsjjvZ2g

2. Sigurnije pregledavanje weba na javnim Wi-Fi mrežama

Javne Wi-Fi mreže dostupne su gdje god da se okrenemo pa čak u gradskom prijevozu.  Problem s tim mrežama je taj što sigurnost na tim mrežama može bit nepostojeća ili lažna. Jedan od najčešćih prijetnji na WiFi mrežama naziva se čovjek u sredini (Man-in-the-middle attack – MitM).

U osnovi, napad MitM je oblik prisluškivanja. Kada se spajate na Internet, podaci se šalju sa točke A (mobilni telefon ) na točku B (usluga / web stranica), a ranjivosti mogu dopustiti hakeru da se ubaci pomoću posebnih programskih setova i/ili uređaja između tih prijenosa i “pročita” što mu je potrebno ili zanimljivo (lozinke, financijski podaci …).

Daljnji sigurnosni problemi su nekriptiranost mreža, distribucija zlonamjernog softvera bez vašeg znanja  (čak putem rutera), zlonamjerne žarišne točke (obično imaju imena slična onima legitimnim, ali su ih postavili cyber-kriminalci kako bi vas privukli da se priključite na njihovu mrežu) itd.Uz korištenje virtualne privatne mreže sigurnost vaših podataka podiže se na znatno višu razinu.

Hakeri koji sjede na javnom Wi-Fi-ju mogu pokušati hakirati vaš pametan telefon, ali VPN čini taj zadatak puno težim. Zašto?

VPN šifrira sve podatke koje razmjenjujete s udaljenim web mjestima i poslužiteljima. Svaka aktivnost na mreži koju napravite pomoću VPN-a bit će automatski šifrirana i time izuzetno teško napadačima pristupiti osobnim podacima.

3. “Spoofing” lokacije ili  lokacijske prevare  

Koliko puta ste pronašli neku streaming uslugu ili aplikaciju koja nije bila dostupan u našoj zemlji ? Vjerujemo, barem nekoliko puta. Proxy usluge na bazi preglednika mogu pomoći, ali često ne nude najbolji doživljaj. Tu opet uskače VPN.

Umjesto slanja informacija izravno s vaše IP adrese, pomoću VPN usluge IP adresa poslužitelja povezana je s vašom aktivnošću. Gotovo svi davatelji VPN usluge imaju poslužitelje diljem svijeta i u tom slučaju odabirom neke druge lokacije možete koristiti usluge koje su ograničene lokacijom.

vpn unlimited on phone

Dakle, VPN omogućava da se povezujete s internetom iz  na primjer Havane, a zapravo ste u Zagrebu.Ali ako ste mislili da možete tako pristupiti Netflix sadržaju, moramo vas razočarati. To ste mogli do dijela 2016. godine. Potom je Netflix počeo s otkrivanjem i blokiranjem VPN korisnika.

4. VPN donosi “anonimnost”

what is vpn@2x 92c540058555604479f63c33e47638d7
Uz VPN svakako možete povećati anonimnost, ali nikada u potpunosti ne možete biti anonimni na internetu, čak se i svemoćni Tor može “provaliti”.

Iako potpuna anonimnost dok ste na Internetu ne postoji, VPN servisi su dobri na tom polju.

Neće vam omogućiti da postanete internetski fantom, ali mogu spriječiti praćenja aktivnosti i prodaju vaših podataka trećim stranama za marketing, jer svaki put kada surfate webom će izgledati kao da je s drugog uređaja budući se IP promijeni svaki put.

5. Povećanje brzine za igranje online igara

VPN usluge nude poboljšanu internetsku brzinu što je najprivlačnije za Android korisnike, osobito kod igranja online igara. Internetske igre zahtijevaju brzu, stabilnu vezu. No čak i na brzoj internetskoj vezi moguće je da vaše iskustvo igranja možda nije tako glatko kao što bi trebalo biti.

To je zbog toga što neki ISP-ovi podaci o mrežnoj igri u cilju pružanja jedinstvene usluge svim korisnicima. prigušuju vezu.  Virtualna privatna mreža može pomoći u rješavanju ovog malog problema.

6. Bolja sigurnost e-pošte

Za mnoge, usluge e-pošte osiguravaju dovoljno privatnost prilikom prijenosa.Ali ima zanimanja za koja to nije dovoljno. Korištenje VPN-a će pružiti dodatnu enkripciju e-pošte pa čak i učiniti da izgleda kao da je poslana s neke lokacije na kojoj se ta osobe ne nalazi, kako bi zaštitila svoju fizičku sigurnost.

smt gmailify capa

7. Sigurnija komunikacija putem VoIP usluge

VoIP usluge kao što su video pozivi i video chat će korištenjem VPN-a imati dodatnu sigurnost i šifriranje te time ih učiniti težim za prisluškivanje.

vpns101 diagram

8. Sigurniji prijenos datoteka u oblak usluge

Koristite online rješenja za pohranu u oblaku  kao što su Dropbox, OneDrive …  odlično osiguravaju naše datoteke na njihovim serverima. Međutim, dok su one u tranzitu, to je drugo pitanje.

Virtualna privatna mreža  svojom dodatnom enkripcijom štiti naše fotografije, video snimke ili dokumentaciju za vrijeme podizanja u oblak ili obrnuto.iStock 000025110787Large 25

9. Teže će vas biti otkriti da preuzimate torrent sadržaj 🙂

Iako nismo od onih koji koriste  servise za nelegalno skidanje filmova ili glazbe, ali poznato nam je da ISP-ovi (Internet Service Provider) često blokiraju korisnike koji koriste torrente.  Ako koristite virtualnu privatnu mrežu, vaš ISP vrlo teško  može otkriti nepoželjnu  aktivnost. Naime, oni ne vide što radite u tom slučaju unutar mreže. Vide samo kriptiranu vezu uspostavljenu između vas i davatelja VPN usluge.

pirat
A man dressed as pirate poses during “Weiberfastnacht” (Women’s Carnival) in Cologne February 7, 2013. Women’s Carnival marks the start of a week of street festivals, the highlight of the event being “Rosenmontag” (Rose Monday), the final day of the carnival where mass processions are held. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY – Tags: SOCIETY) – RTR3DG7L

To znači da će im ponekad biti puno teže vas blokirati jer vas ne mogu pratiti.

10. Prikrivanje povijesti pretraživanja

Povijest pretraživanja nije tako privatna kao što mislite. Čak i ako koristite privatni način pregledavanja, vaše se IP informacije i dalje sakupljaju.

Jedine metode za skrivanje povijesti pretraživanja su korištenje posebne usluge poput Tor-a (The Onion Router) i virtualne privatne mreže jer se maskira IP adresa i šifriraju podaci tijekom čitavog prijenosa.

Najčitanije