Banner
antena

DVB-T2 / H265 stiže, stari signal se gasi od 27.10. Evo što trebate znati

DVB-T2 / H265 izlazi iz testne faze, i kreće sa signalom pune jačine u cijeloj Hrvatskoj krajem ovog mjeseca. Koji televizori podržavaju DVB-T2 H265, jel vam treba prijemnik, što je sa IPTV uslogom? Odgovori slijede...

Odašiljači i veze (OiV) su 6.9.2019. započeli s emitiranjem televizorijskih programa u visokoj rezoluciji (FullHD, do 50 FPS) u novom M2 multipleksu, u DVB-T2 tehnologiji s H-265 / HEVC kodiranjem video signala, a od 12.11.2019. taj je signal postao dostupan u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu, ali do sada sa nižom, testnom snagom.

Pokazalo se, dovoljnom da većina korisnika fino hvata novi signal, za razliku od testne faze prije 11 godina, kod prelaska na DVB-T signal.

antena

Stari signal se počinje gasiti 27.10., a do 12.11. sve županije će dobiti novi DVB-T2 signal i ostati bez starog. Prve su na redu Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske i dio Dubrovačko-neretvanske županije.

Ako imate stari TV i do tada ne poduzmete odgovarajuće korake, više nećete moći gledati televiziju, ako signal hvatate putem sobne ili vanjske antene.

DVB-T2 će imati jači signal, pokrit će se 99% stanovništva a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu – novom M1, navode u OiV-u.

TCL QLED TV 2020

Dakle to je to, stigao je DVB-T2 signal u kućanstva, stari sDB-T se gasi. Što trebate napraviti? Slijedi mali vodič kroz DVB-T2 / H265 signal.

Imam par godina star TV, hoću li moći hvatati novi DVB-T2 / H265 signal?

Vrlo vjerojatno da, ako nije stariji od tri godine i nije neki noname brand super niske cijene: unazad tri godine svi televizori renomiranih brandova u Hrvatskoj se prodaju s DVB-T2 TV tunerima.

  • Da bi ste gledatli novi TV signal, trebate pononvo napraviti automatsko skeniranje frekvencija (na TV-u koji podržava DVB-T2 / H265)

Hoću li trebati novu kućnu ili vanjsku antenu?

Ne. Ako ste do sada gledali TV preko antene – kućne s pojačalom, ili preko vanjske riblje kosti – radit će vam i u novom standardu. No, trebat će preskenirati frekvencije da TV “uhvati” nove HD programe.

Imam TV koji ne podržava DVB-T2, što da radim?

Imate tri mogućnosti:

  • kupovina novog televizora
  • kupovina DVB-T2/H265 prijemnika u vidu zasebne “kutije”, cijene idu od 150 kuna
  • gledanje televizije putem interneta (IPTV, poput MaxTV-a).

Ima li novi signal HDR sliku?

Ne. Gledat ćete do FullHD sliku u do 50 sličica u sekundi. Koja će točno biti kvaliteta ovisi od programa do programa.

Dakle nije HDR, ali izgleda drastično bolje od današnjeg TV programa. Sada možete bez brige kupovati velike televizore, 65″ ili veće, i na njima domaći prorgam izgleda izvrsno.

HDR 10

Isplati li se kupiti STB s DVB-T2 / H265 TV tunerom za starije FullHD televizore?

Da, ako su veće dijagonale i bolje kvalitete. Novi signal je cca 4x oštriji od postojećeg, što je itekako vidljivo na 40″ ili većim televizorima.

Na 32″, razlika nije tako vidljiva osim ako ne sjedite jako blizu. Novi televizori su danas zaista povoljni, preporuka je da uzmete novi uređaj, za pola cijene dobrog mobitela dobit ćete fini TV dijagonale 140 cm.

Ok, želim novi TV. Što kupiti?

Najčitanije