Banner
Huawei flagship store

Trump vs Huawei, part 2

Huawei je usprkos sankcijama prošle godine isporučio rekordnu količinu mobitela, uz rast od 17% na godišnjoj razini, i pretekao je Apple na drugom mjestu.

To sigurno nisu rezultati kojima se Amerika nadala, posebno jer su ostali bez 18 milijardi dolara koliko je Huawei 2018. platio američkim tvrtkama za hardver i softver.

Stoga je Trump promijenio izvozno pravilo, koje onemogućava da TSMC isporučuje čipove Huaweiju bez dozvole State Departmenta.

Grace period je 120 dana, za narudžbe predane do prošlog petka.

Evo službene izjave Huaweija:

Huawei P40 serija 1

Reakcija za medije Huaweija s obzirom na nove odluke američke administracije

Huawei se kategorički protivi izmjenama i dopunama pravila o stranim proizvodima koji se odnose na Huawei, a koje je predložilo američko ministarstvo trgovine. Američka administracija dodala je 16. svibnja 2019. godine Huawei na listu entiteta kojima trebaju posebne dozvole za izvoz u SAD-u bez opravdanja. Od tada, unatoč činjenici da je Huaweiju onemogućen pristup brojnim industrijskim i tehnološkim elementima, i dalje smo posvećeni poštovanju svih pravila i propisa američke vlade. U međuvremenu smo uspjeli ispuniti ugovorne obveze prema kupcima i dobavljačima, preživjeli smo i krenuli naprijed, nasuprot prvotnim predviđanjima.

Ipak, u neumoljivoj težnji da pooštri mjere prema Huaweiju, američka administracija odlučila je provesti tu odluku, uz potpuno ignoriranje zabrinutosti mnogih kompanija i industrijskih udruženja. Ta je odluka bila proizvoljna i štetna, te prijeti industriji u cijelom svijetu. Novo će pravilo utjecati na širenje, održavanje i kontinuirano funkcioniranje mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje smo uveli u više od 170 zemalja.

Ovo će utjecati i na komunikacijske usluge za više od 3 milijarde ljudi koji koriste proizvode i usluge Huaweija širom svijeta. Kako bi napala vodeću kompaniju iz druge zemlje, američka vlada namjerno je okrenula leđa interesima Huaweijevih kupaca i potrošača. To se protivi tvrdnji američke vlade da je motivirana sigurnošću mreže.

Ova odluka američke vlade ne utječe samo na Huawei. Ona će imati ozbiljan utjecaj na velik broj industrija globalno. Dugoročno gledano, to će naštetiti povjerenju i suradnji na globalnom tržištu poluvodiča o kojoj ovise mnoge industrije, povećavajući sukobe i gubitke unutar tih područja. SAD se trude svojim vlastitim tehnološkim snagama uništiti kompanije izvan vlastitih granica. To će samo poslužiti potkopavanju povjerenja međunarodnih kompanija u američku tehnologiju i lance opskrbe. U konačnici, to će naštetiti američkim interesima.

Huawei sveobuhvatno ispituje ovo novo pravilo. Neminovno će utjecati na naše poslovanje. Pokušat ćemo sve što možemo kako bismo pronašli rješenje. Nadamo se da će naši kupci i dobavljači i dalje biti uz nas, čime će umanjiti učinak ovog diskriminatornog pravila.

Ovo je do sada najozbiljniji udarac Huaweiju, jer bez TSMC-a ne mogu proizvoditi svoje high end čipove za flagship mobitele.

Huawei P40 Pro 18

Naime, Huawei sam dizajnira Kirin čipove, ali proizvodi ih TSMC, tajvanska tvrtka koja u određenoj mjeri koristi američku tehnologiju i patente te podliježe novim sankcijama. Huawei je prošle godine platio 5.2 milijarde dolara TSMC-u za izradu čipova (+80% na godišnjoj razini).

Koja je alternativa? Trenutno, čipove sličnih performansi mogu proizvoditi još Samsung i Intel, no oni to rade za svoje potrebe. Sve da se i žele predomisliti, podliježu novim američkim izvoznim pravilima, pa ništa od toga. Osim toga, Intel je zapeo na 10 nm…

Huawei će izgledno dobiti 5 nm Kirin 1020 čipove za Mate 40 Pro koji stiže na jesen.

Iste čipove Huawei koristi i sljedeće godine u P(50) seriji, pa su mirno do ljeta 2021. ako uspiju nagomilati dovoljne količine novog Kirin čipseta. No poslije bi Huawei mogao zapasti u probleme, ako se situacija ne riješi.

Huawei P40 Pro sve boje

Postoji kineski SMIC, koji koristi isključivo vlastitu tehnologiju za proizvodnju čipova. Oni su nedavno dobili 2.4 milijarde dolara za upgrade, no njihova tehnologija je trenutno na 14 nm, što je 5- 6 godina iza aktualnih 5 nm (manje je bolje).

Stoga SMIC ne može proizvoditi flagship čipove a nije moguće u jednoj godini nadoknaditi toliki tehnološki zaostatak.

S druge strane TSMC je najavio gradnju tvornice u Arizoni – što je Trumpova želja za sve tehnološke tvrtke – vrijednosti 12 milijardi dolara.

S obzirom na gubitak 5+ milijardi dolara od Huaweia, njima se to neće isplatiti ali moguće je da će dobiti poticaje američke vlade.

Huawei logo

Lako je moguće, i da je to samo predizborna najava za Trumpa – vidjet ćemo.

Promjena smjera se može čuti i iz Kine. Cijelo vrijeme, Kina i Huawei su spuštali loptu – iako je svima jasno da su sigurnosne optužbe smiješne – govoreći da im je Google i dalje partner broj jedan, da žele nastavak suradnje i slično.

No sada je i njima dozlogrdilo, trgovinski rat se rasplamsava pa i Kina po prvi puta – neslužbeno, doduše – spominje vlastitu listu gdje će staviti Apple, Qualcomm i Cisco od velikih, te više manjih tvrtki. Spominje se i mogućnost otkazivanja narudžbi Boeing aviona, njih par stotina komada.

Najčitanije