huawei
FF

Tehnološki divovi “staju” pred DMA zakonom u EU

Da, netko je i njima stao na kraj. Dobro ne baš na kraj ali ih makar malo usporava. A sve to kontrolira DMA zakon unutar Europske Unije.

Akt o digitalnim tržištima (DMA) označava revoluciju u pravu o tržišnom natjecanju i može preobraziti način na koji se najveći svjetski igrači ponašaju na internetu.

Samsung Galaxy A55 i A35 prikazani i na službenim fotkama

Kako stoji na stranicama Europske Komisije, odlučnije i brže suzbijanje zlouporaba položaja i ovlasti najvećih svjetskih digitalnih tvrtki: to obećava novi pravni arsenal Europske unije koji u cijelosti stupa na snagu u danas.

Samsung Galaxy Z Flip6 / Fold 6 i pogled na baterije

Puni utjecaj zakona neće se osjetiti odmah, ali već od četvrtka šest tzv. „nadzornika pristupa” suočit će se sa strožim ograničenjima: Googleova matična tvrtka Alphabet, Amazon, Apple, vlasnik TikToka ByteDance, Meta i Microsoft.

Xiaomi SU7 u prodaju kreće 28.03.2024.

Izvukavši pouke iz dugačkih pravnih postupaka kojima je, često uzalud, pokušavala stati na kraj anti-konkurentskim praksama tehnoloških divova, Europska unija je izgleda napokon dobila ovlasti da privede te tvrtke redu. DMA donosi popis onoga što tvrtke smiju i ne smiju činiti kako bi se osigurala poštena tržišna utakmica.

Huawei P70 i maskice koje prikazuju drugačiji dizajn modula kamera

Na primjer, korisnicima moraju omogućiti veći izbor kada biraju internetski preglednik na svojim uređajima umjesto da im to bude nametnuto po defaultu.

iOS 17.4 pušten u opticaj – evo koje promjene donosi unutar Europske Unije

Google, na primjer, neće smjeti favorizirati svoje vlastite platforme, kao što je Google Shopping, u rezultatima pretraživanja. Apple mora omogućiti korisnicima iPhonea da mogu skidati alternativne trgovine s aplikacijama osim njegove aplikacije App Store, kao i aplikacije za plaćanja umjesto njegova Apple Paya.

Globalno pao Facebook a s njime i Instagram

„S obzirom na brzinu kojom se ta tržišta razvijaju i s obzirom na to koliko klasični postupci zbog povrede tržišnog natjecanja traju, bilo je neophodno imati sposobnost ranije intervencije umjesto kada već šteta nastupi”, rekao je Romain Rard, odvjetnik pri odvjetničkoj tvrtki Gide iz Bruxellesa.

Asus Zenfone 11 Ultra – svi detalji poznati

Apple se “izruguje” zakonu. Šest tehnoloških divova najavilo je niz promjena otkako su u rujnu postali metom Europske komisije, što im je omogućilo vrijeme za pripremu.

GTA VI izlazi 03/2025.

Ali po Rardu, još je prerano da bi se mogli donositi zaključci. „Je li to minimalna usklađenost bez ikakvih pravih promjena u ponašanju i ako je to tako, koliko je daleko Komisija spremna ići u primjeni Akta o digitalnim tržištima i njegovim najvećim sankcijama?”, pita se on.

Honor Magic V2 recenzija

U petak su 34 digitalne tvrtke i organizacije pozvale Komisiju da se obračuna s Appleom, tvrdeći da se planiranim promjenama kako bi se uskladio s DMA-om zapravo “izruguje” tom zakonu. Sigurno je da novi zakon daje EU-u snažnije alate kako bi osigurao provedbu.

Apple je predstavio 13″ i 15″ MacBook Air pogonjen M3 čipom

Za povrede tržišnog natjecanja tvrtke trenutačno mogu dobiti kazne u iznosu do 10 posto godišnjeg globalnog prometa. To može narasti do 20 posto u slučaju da ponovno povrede pravila.

Posljednje Xiaomi MIUI ažuriranje uzrokuje zamrzavanje telefona – evo kako riješiti problem

Nova pravila oblikovala su dosadašnja iskustva EU-a. EU je od 2017. izrekao kazne Googleu od gotovo osam milijardi eura, ne riješivši pritom problem zloupotreba pozicije.

iPhone SE 4 – nalik na iPhone 14 s USB Type-C priključkom [CAD renderi]

Kritičari ističu da su čak i takve goleme kazne običan sitniš za najveće tehnološke tvrtke, s obzirom na to da Google ostvaruje profit od gotovo 20 milijardi eura po kvartalu.

BMW i5 Flow NOSTOKANA – tehnologija promjenjivih boja

Komisija si je zbog toga dala ovlast razbijanja prijestupnika odnosno može ih prisiliti, ako je to potrebno, da prodaju dio svojeg poslovanja. Neki to uspoređuju s “atomskom bombom”. Ali hoće li se EU usuditi to primijeniti?

Iduća generacija Apple hardvera koristit će A18 čipove

„Mjesecima razgovaramo s poduzećima kako bismo jasno dali do znanja da su se pravila igre promijenila. Bilo koja tvrtka za koju se utvrdi da ne poštuje pravila suočit će se sa strogim sankcijama”, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton za AFP.

Motorola Moto X50 Ultra fokus na AI i F1 brzinu

Komisija će sada proučiti planove za usklađivanje s novim pravilima svake pojedine tvrtke i nastaviti razgovarati s divovima i zainteresiranim trećim stranama.

Call of Duty: Warzone Mobile stiže 21.03.2024.

DMA će omogućiti EU-u da brže djeluje jer pojednostavljuje teret dokazivanja za stotinjak stručnjaka koji su odgovorni za provedbu pravila pri Komisiji.

Samsung Galaxy Ring neće biti kompatibilan s iOS platformom

Na primjer, Komisija je 2010. pokrenula postupak protiv Googlea po starim pravilima, ali tek je 2017. mogla odrezati mu kaznu od 2,4 milijardi eura. Nakon nekoliko žalbi, Bruxelles još čeka konačnu presudu Suda EU-a.

Lava Blaze Curve 5G na tržište dolazi 05.03.2024.

Po DMA-u, Komisija ima 12 mjeseci da donese odluku nakon što otvori postupak protiv neke tvrtke. Kako bi se izbjeglo odvjetničke taktike zagušivanja, kojima oni regulatora preplavljuju sa stotinama stranica dokumenata, uvodi se ograničenje po kojem dokumenti smiju imati do 50 stranica.

Elon Musk tuži OpenAI

„Ovo je važan korak koji će omogućiti napredak”, rekao je Andrea Collart, stručnjak za protumonopolske postupke pri tvrtki Forward Global.

Samsung Galaxy S25 dolazi s isključivo Exynos 2500 čipom

„DMA pokušava odgovoriti na konkretan način na potrebe konkurenata koji se danas ne mogu natjecati s digitalnim divovima”, dodao je.

Najčitanije