Banner

Što je USB OTG i kako ga koristiti

Ako ste vlasnik Android pametnog telefona, tableta ili TV uređaja, sigurno ste ćuli za USB On-The-Go (OTG) ili možda već odavno koristite funkciju u svojim uređajima. Za sve one koji su krenuli u svijet Androida ili do sada nisu koristili USB OTG, donosimo sve što bi trebali znati.

 

USB OTG specifikacija je dodana u USB (Universal Serial Bus) standard davne 2001. godine. Nativno je podržana u Android 3.1 Honeycomb (objavljenom 2011.), te postala zanimljiva širokom krugu korisnika malog zelenog robota. Ova funkcija se upotrebljava za povezivanje različitih vanjskih dodataka za razmjenu podataka na pametnim telefonima, tabletima ili TV uređajima.

 

full_f1071efccf6a15e4fb8f438b03325f45

U praktičnom smislu, je velika stvar. Osobito je korisna za uređaje koji nemaju proširivu internu podatkovnu memoriju ili ako idete na put da ne pretrpavate interne memoriju i/ ili MicroSD kartice, glomaznim filmskim datotekama. Jednostavnije je spojiti USB flash disk i pokrenuti filmove ili serije s njega. Isto tako na pametan telefon, tablet ili TV uređaj možete priključiti USB miš, tipkovnicu, razne dodatke za igranje, čitač SD kartica i sl.

No, ne dolaze svi uređaji s USB OTG podrškom. Neki nemaju hardversku podršku, drugi odgovarajuću kernel komponentu / driver ili su jednostavno blokirani u uređaju, kod drugih je omogućeno koristiti miša i tipkovnice, ali ne vanjski USB hard disk itd. Za provjeru, najjednostavniji je način da idete u Postavke – Pohrana – i prema dnu zaslona trebali bi vidjeti u opcijama ima li uređaj podršku za USB pohranu. Ako nema,  preuzmite na Google Play trgovini aplikaciju naziva USB OTG Checker ili OTG? te provesti dijagnostiku svog uređaja je li podržava USB OTG.

Ako ustanovite da ne podržava USB OTG, možete potražiti na XDA-Developers forumu neko od rješenja ili trikova. Uglavnom zahtijevaju root pristup.

Ima li vaš uređaj podršku tada je potrebno za spajanje kupiti USB On-The-Go kabel/adapter. S jedne strane mora biti muški microUSB priključak, a na drugom kraju ženska priključnica u punoj USB veličini (standardni A- tip). Možete kupiti i kabel preko kojeg će te ujedno puniti uređaje (USB Power Delivery ili OTG Y-kabel ) dok koristite periferiju. Ako želite priključiti istovremeno više uređaja u pametan telefon tada potražite kabel koji ima na jednom kraju USB Hub ili stalak.

B002UM5TJI._AA300_

 

Dostupni su u trgovinama računalnom i elektroničkom opremom. Dok kupujete, pazite na duljinu kabela. Ako će te koristiti tipkovnicu podrazumijeva se da vam treba duži kabel, a za spajanje USB flash memorijskog stika bit će dostatan kraći.

Ok, kupili ste odgovarajući adapter, što dalje trebate učiniti?

Priključite OTG kabel u uređaj i npr. USB flash disk za pohranu u OTG kabel. U nekim uređajima, potom će te morati ići u Postavke – Memorija – i kliknuti na ‘ USB On-The-Go Pohrana ” i aktivirati opciju. Za nekoliko sekundi trebali bi vidjeti u traci obavijesti mali USB simbol. Također, povlačenjem trake s vrha zaslona prema dolje, vidi se obavijest da je priključen USB dodatak za pohranu. Dalje više nije potrebno više ništa da učinite.

3-plugged-to-phone

Upotrebom aplikacije Uređivač datoteka, ES File Explorer ili standardnim Android preglednikom datoteka , sada jednostavno možete pregledavati ili kopirati datoteke iz uređaja, a možete gledati bilo koji medij pohranjen na njemu. Kada ste gotovi s upotrebom, vratite se u izbornik i isključite USB flash pohranu za pravilno uklanjanje medija.

verbatim-usb-otg-pen-drive-unboxing-4

Imate li problema s prepoznavanjem vanjskog dodatka, provjerite je li dizajniran da bude kompatibilan s USB-on-the-go na Android uređajima.  To možete učiniti uporabom aplikacije USB Host Diagnostics.

Drugi problem bi mogao biti vezan uz formate. Neke USB flash memorije dolaze formatirane u exFAT datotečnom sustava i neki mobilni uređaja ne podržavaju exFAT. U tom slučaju potrebno je formatirati disk u FAT32 datotečni sustav nekim alatom trećih strana.

Treći problem bi mogao biti u krivo definiranim protokolima, što je obično slučaj kod priključivanja pisača. O čemu se radi? Kada ste povezani s OTG kabelom, vaš pametan telefon, tablet ili TV je označena kao A-uređaj (domaćin), dok USB flash memorijski stik, tipkovnica, miš ili printer kao periferni B-uređaj. Drugim riječima, kako je opća uloga pametnog telefona, tableta da budu sekundarni uređaj za osobno računalo prilikom spajanja kabelom za prijenos podataka, tako dodaci koje spajamo na njih dobivaju sekundarnu ulogu, a oni postaju primarni uređaji koji kontroliraju jedno ili više drugih uređaja koji odgovaraju na naredbe.

Ako je ova konfiguracija netočna s obzirom na to da primarni uređaj upravlja protokom podataka, možda neki uređaj neće bit prepoznat ili se pokrenuti prijenos podataka. Ako se konektori podudaraju možete obrnuti kabel ili koristiti HNP protokol za zamjenu konfiguracije iako se ta zamjene obično događa transparentno, a korisnik je nikada nije ni svjestan.

79aa11a0

Najčitanije