Banner
singer 84874 1280 1

Što je AAC -Advanced Audio Coding koji nasljeđuje MP3

Popularni MP3 digitalni media standard nije mrtav unatoč nekim zbunjenim izvješćima i objavama. Nasljeđuje ga AAC -Advanced Audio Coding, koji nadmašuje MP3 format u gotovo svakom aspektu. Koje su prednosti i razliku u odnosu na MP3? Kako radi? Idemo malo osvrnuti se na detalje i objasniti razlike.

 

AAC ili Advanced Audio Coding audio datoteka korisnicima iPhone i iPod sigurno nije nepoznata iako je MP3 najpopularniji digitalni audio format na internetu.

U kasnim devedesetim prošlog stoljeća rodila se zlatna groznica digitalnog piratstva MP3 datoteka. I danas, neke usluge omogućuju preuzimanje pjesama klikom miša i dodirom prsta. U biti MP3 sažima podatke koji čine audio datoteku uklanjanjem visokih i vrlo niskih tonova zvuka iz izvornika koje ljudsko uho ne čuje. Glazba u tom formatu zauzima manje prostora (oko 10 posto) od iste spremne za slušanje u CD-kvaliteti.

mp3 player 8611 640

Ali, AAC ima bolju kompresiju i novi algoritam za kodiranje i dekodiranje, donosi kvalitetniji zvuk glasa na malim bitrate-ovima) itd.  Zato je Fraunhofer institut  digitalnu medijsku tehnologiju (IDMT)  u Njemačkoj, odlučio da je došlo vrijeme za novi standard i objavio da više neće obnavljati MP3 licence za ključne patente. Svatko tko proizvodi softver baziran za MP3 više ne mora platiti pristojbe licenciranja.

Mnogi ljudi misle da AAC je u vlasništvu Applea i novi format, ali nije. Ovdje je oko deset godina. Razvijen je od strane grupe tvrtki, uključujući Bell Labs, Dolby, Sony i Nokia.

 

Kako radi  AAC ?

 

Poput MP3, AAC sažima CD kvalitetu zvuka u manje datoteke koje neće utjecati na iskustvo slušanja. Razlozi zbog kojih audio zvuči bolje od MP3 su složeni.

Kvaliteta obiju audio datoteke mjeri se na temelju brzine prijenosa i izražava u kbps. Što je veća brzina, audio datoteka bolje zvuči. I jedna i drugi format imaju brzine prijenosa 128 kbps, 192 kbps i 256 kbps.

dj 1964729 1280

Samo što iTunes Plus od svibnju 2007. godine ima sve AAC audio datoteke koje se prodaju na 256 kbps. Iako već od brzine prijenosa 128 Kbps teško će i glazbeni stručnjaci primijetiti razliku između originalnog nekomprimiranog audio izvora.

AAC datoteke su nešto manje od MP3 za iste pjesme . Ne zvuči kao velika stvar, ali na našim pametnim telefonima dragocjeni je prostor za pohranu, osobito ako interna memorija nije proširiva MicroSD karticama.

 

Jeste li spremni prijeći na AAC format za glazbene datoteke ili ostajete na MP3.

glazba

 

Najčitanije