Banner
Sony xperia z5 5

Stiže Sony Xperia Z5. Evo što trebate znati…

Nema sumnje: Sony Xperia Z5 je najveća novost IFA 2015 sajma. Osim marketinški važnog 4K zaslona na Sony Z5 premiumu tu je nova kamera, ista u sva tri modela. Dok čekamo testni primjerak pogledajmo zašto je Sony Z5 tako dobar mobitel…

Nije nikakva tajna – dopadaju nam se Sony mobiteli. Uostalom, titulu najboljeg smartphonea za 2014. je osvojio Sony Xperia Z3, koji je predstavljen prije godinu dana. Osvježeni model, Z3+ / Z4 nije niti stigao u naše krajeve, no Sony Z5 dolazi u listopadu.

Može li Sony Xperia Z5 obraniti titulu najboljeg mobitela i u 2015. godini? Vjerujemo da ima dobre šanse za to, a evo i zašto…

Potpuno nova kamera

Sonyu je očito dozlogrdilo da ga Samsung pobjeđuje u testovima kamere, iako korejci najčešće koriste Sonyeve senzore. Osim toga, ne zaboravimo da je Sony tata – mata u svijetu foto aparata, gdje postavlja mjerila.

Novi senzor: Što je dakle Sony pripremio za svoj novi flagship? Krenimo od srca kamere, novog senzora koji sada donosi 23 MP. Vjerojatno će se zvati IMX300, veličine je 1/2.3″ i donosi bolje fotografija u svim uvjetima od prethodnika.

Sony-xperia-z5-4

Superioran autofokus: Sony Z5 otprilike tri puta brže fokusira sliku od najbolje konkurencije, u dobrim uvjetima izoštri sliku u samo 0.03 sekunde (tri stotinke!).

Sony Alpha fotoaparati imaju ponajbolje fokusiranje u svijetu kamera općenito, i očito je dio te tehnologije sada ugrađen i u Z5. Napredan autofokus koristi i kod videa, gdje će u potpunosti izostati iritantno sporo izoštravanje pokretnih kadrova.

Digitalni zoom: da, znamo, digitalni zoom ne valja i to mogu baš svi napraviti. No, Sony Z5 je ipak pametniji. Sony Super Resolution Technology procesor analizira sliku i traži uzorke pomoću kojih rekreira susjedne piksele. Na taj način dobivamo umjetno veći broj piksela, pa se slike mogu digitalno zumirati uz znatno manju gubitak kvalitete.

Sony tvrdi da će digitalni zoom biti upotrebljiv do 5x, a rezultat će biti 8 MP fotografija. Je li to usporedivo s optičkim zoomom? Nije, naravno, ali je vjerojatno daleko bolje od običnog rastezanja piksela koji radi digitalni zoom…

Sony-xperia-z5-3

Fotografiranje u slabim svjetlosnim uvjetima: noćne fotke su uvijek problematične. Možete podesiti kameru da slika s visokim ISO vrijendostima, da zadrži ekspoziciju na niskim vrijednostima, no tada slike imaju mnogo šuma. Ako je obrnuto, ekspozicija mora biti dulja pa su slike mutne.

Sony Superior Auto mod prepoznaje uvjete slikanja, i stavlja optimalne postavke za 23 MP senzor i F2.0 objektiv. Napredna kontrola šuma dijeli sliku u zone i primjenjuje različiti intenzitet redukcije, zavisno od dijela kadra.

[youtube id=”OGqfFQdSbIw” autoplay=”no” maxwidth=”740″ grow=”yes”]

Slika se dodatno “popegla” kod procesiranja jer imamo 3x više piksela na raspolaganju od završne fotografije (kao i do sada, u superior auto to je 8 MP). Konačan rezultat bi trebao biti jako dobar…

Hibridna stabilizacija: optika + softver. Do sada Sony nije ugrađivao optičku stabilizaciju na svoje kamere u mobitelima, no Sony Xperia Z5 je tu napravila veliki korak naprijed. Optička stabilizacija u mobitelima, s titrajućom lećom, je dobra za eliminaciju podrhtavanja rujke na mikro razini, pa su slike oštrije. No, kod snimanja videa u hodu recimo, baš i nije.

Optičkoj stabilizaciji je pridodana i softverska, pa je video zapis značajnije mirniji i gledljiviji. Treba biti fer, i reći da Sony nije prvi s takvim načinom rada – hibridnu stabilizaciju koristi Samsung u Note 5 i S6 edge+ mobitelima.

Zaslon

Sony Xperia Z5 Compact ima 4.6″/720p zaslon, Z5 je i dalje na 5.2″/1080p a Z5 premium donosi 5.5″/2160p. Da, to je 4K razlučivost na mobitelima. Gledate 8 milijuna piksela na 5.5″. Razlika u odnosu na QHD? Vidljiva je samo i jedino povećalom, no lijepo je biti prvi…

https://www.youtube.com/watch?v=8AsihR-MCig

Nama je daleko zanimljivija Triluminos tehnologija koja donosi više boja. A to se vidi, i s metra udaljenosti. Sony Xperia Z5 će, uz LG G4, imati najbolji IPS LCD zaslon na tržištu. Zbog boja, kontrasta i vidljivog kuta, nikako ne 4K razlučivosti…

Kućište

Obostrano staklo i metalni okvir – zvuči poznato? Da, time se hvali Samsung u S6 seriji. No Sony to koristi godinama u Z seriji, a uz atraktivan dizajn donosi i IP68 otpornost na prašinu i vodu te microSD utor. Rubovi su dodatno zaštićeni plastičnim amortizerima što smanjuje štetu u slučaju pada, a više niti USB ne mora imati vodootporan poklopac.

[youtube id=”HUq9-Ln0QwU” autoplay=”no” maxwidth=”740″ grow=”yes”]

Sve navedeno ne nudi baš nitko na tržištu, dakle čista petica za kućište Sony Xperia Z5 smartphonea.

MicroSD kartica

Da, da, ima je i Z5 u svim inačicama, a podržava i rekordno velike 200 GB microSD kartice. Izvrsno!

Čitač otiska prstiju

Okrugla power tipka je metalna i super atraktivna, što je već godinama svojevrsni trademark Sony Z serije. Na Z5 je ovalna, jer sada služi i kao čitač otiska prsta.

I to onog bolje kvalitete: nije potrebno prevlačiti prst kao na prošlogodišnjim Samsunzima, već samo pritisnuti tipku.

Sony Xperia Z5 Compact je i dalje jedini pravi mini flagship.

Sony ima već treću generaciju malih flagship mobitela, ostali konkurenti i dan danas nemaju ništa slično. Sony Xperia Z5 Compact ima identičan SD810 procesor, identičnu kameru i sve tehnologije – uključivo Triluminos zaslon – kao i veća braća. Drugi tvrde da nije moguće ugurati top hardver u mini kućište.

Sony-xperia-z5-7

Čisto da se podsjetimo, još uvijek aktualni Sony Z3 Compact, napravljen po istom recepzu – top hardver u mini pakiranju – ima u praksi rekordno trajanje baterije! Toliko o izgovorima.

High Res Audio

Sony Xperia Z5 donosi High-Res Audio i LDAC codec za bluetooth, koji može progurati tri puta više informacija preko BT veze. Jel nam treba High REs Audio, dakle kvaliteta zvuka bolja od CD-a, na mobitelu? Vjerojatno ne. No, ako je dobro napravljen 3.5 mm audio izlaz, ili pak imate neke HiFi Bluetooth slušalice razliku bi ste mogli čuti.

PS4 Remote Play

Igrate Plejku, dođe tata / žena i potjera vas s televizora. Zvuči poznato? No, ako imate Sony Z5 (do Z2 unazad) možete nastaviti igrati PS4 igru na zaslonu mobitela…

Da, ima mnogo toga što nam se dopada na Sony Xperia Z5 porodici. Jedva čekamo da stigne na test…

Najčitanije