Banner
tekst4naslovna1

Snapdragon 8 Gen 4 (3nm) – mogao bi biti zajednički produkt Samsunga i TSMC-a

Qualcomm će za proizvodnju Snapdragon 8 Gen 4 čipa angažirati zajedno TSMC i Samsung.

Qualcomm u posljednje vrijeme ima pune ruke posla. Užurbano se radi na razvoju i testiranju Snapdragon 8 Gen 3 čipa koji će se i dalje temeljiti na 4nm proizvodnom procesu.

Samsung Galaxy Z Flip 5 – glavni adut je veći prednji zaslon / foto

No ne samo da Qualcomm radi na nadolazećem čipu, već „brinu brine” tko će biti zadužen za proizvodnju onog narednog, odnosno onog modela kojeg će tržište imati prilike vidjeti za dvije godine.

tekst4naslovna

Radi se naravno o Snapdragon 8 Gen 4 (3nm). Kada bi išli u povijest i kroz nju vidjeli koje bio zadužen za proizvodnju Qualcomm „flagship” čipova uvijek se ta podjela vrtjela između TSMC proizvođača i Samsung-a, odnosno Samsungove podružnice (Foundry).

HTC U23 Pro – idući flagship posrnulog giganta

Tako za primjer kažimo kako je Snapdragon 855 i Snapdragon 865 izradio TSMC, da bi izrada Snapdragon 888 i Snapdragon 8 Gen 2 pripala Samsungu.

tekst3sl1

Došao je red na Snapdragon 8+ Gen 1 a „čast” za proizvodnjom pripala je TSMC proizvođaču koji je taj proizvodni proces riješio temeljem 4nm.

Snapdragon 8 Gen 3 – prikaz moći uz jezgru od 3,7GHz

Razlog zašto se ovo dogodilo jesu rezultati provjere kvalitete izrade – što znači da je Samsung imao kvalitetnu proizvodnju samo pri 35%, da bi 65% matrice nije prošlo kontrolu kvalitete.

tekst1sl2 8

Samsung je čini se tu kontrolu kvalitete poboljšao te sada ona iznosi visokih 70%, baš kao i kod konkurentskog TSMC-a. Iako je Samsung poboljšao kontrolu kvalitete aktualni Snapdragon 8 Gen 2, zajedno sa „For Galaxy” edicijom proizvodi TSMC.

Apple odgađa prelazak na nove zaslone za pametne satove do 2025.

Dok se oko proizvodnje Snapdragon 8 Gen 3 čipa „još lome koplja”, ističe se kako će za Snapdragon 8 Gen 4 ta proizvodnja biti podijeljena 50:50.

tekst1sl1 1

To bi značilo kako će i Samsung i TSMC imati posla oko proizvodnje Snapdragon 8 Gen 4 čipa koji će na tržište doći 2025. godine i bit će temeljen na 3nm proizvodnom procesu.

Google Pixel Fold – prvi puta na „službenim renderima”

Upravo bi te 2025. godine dvije tvornice odnosno Samsung i TSMC posve bile spremne na prelazak proizvodnje temeljen na 2nm proizvodnom procesu.

tekst1naslovna 3

A kako smo bili i rekli prije nekoliko dana, pitanje je gdje će tada (po kvaliteti) i moći biti Apple A17 Bionic odnosno tada već A18 Bionic čip, jer znamo već sada kako će naredni Apple A17 Bionic biti temeljen na 3nm proizvodnom procesu, te bi ovaj čip svoje mjesto trebao naći unutar iPhone 15 modela pametnih telefona.

Google Pixel 7a – iznenađenju na predstavljanju nema mjesta

Ipak čini nam se kako Apple ipak „daje korak više” da bi svoju proizvodnju doveo do 3nm proizvodnog procesa. Pa se tako ističe kako će samo za proizvodnju Apple A17 Bionic čipa ova Američka tvrtka iskeširati 20,000$ što će biti cijena 3nm tehnologije odnosno samog proizvodnog procesa.

tekst1naslovna 1

Koliko će TSMC odnosno Samsung uložiti u proizvodni proces – ništa. Jer će se Snapdragon 8 Gen 3 i dalje temeljiti na 4nm proizvodnom procesu.

Najčitanije