Banner
tekst1naslovna 8

Snapdragon 8 Gen 4 do 40% brži u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 – predstavljanje 2024.

Qualcomm već radi na razvoju Snapdragon 8 Gen 4 čipa. Na tržište će 2024. godine a mi imamo prilike vidjeti i prva benchmark testiranja.

Čini se kako ovi članci ponekad zaista nemaju i nekog smisla. A jedan od njih je i ovaj današnji, gdje se dotičemo Snapdragon 8 Gen 4 čipa. Da dobro ste pročitali, internetom su počele kružiti glasine koje se dotiču Snapdragon 8 Gen 4 čipa.

Netflix do kraja godine planira predstaviti još 40 igara

A svi jako dobro znamo kako niti Snapdragon 8 Gen 3 još nije predstavljen tržištu. Bit će to negdje ovo ljeto a upravo se za Snapdragon 8 Gen 3 govori kako će pogoniti naredne „flagship” modele pametnih telefona, što je samo po sebi i očekivano.

tekst1sl1 11

Prije nekoliko dana na našim smo stranicama pisali o izgledu te broju jezgri, Snapdragon 8 Gen 3 čipa. On bi sa sobom trebao donositi raspored jezgri: 2+3+2+1, te će s grafičke strane sve elemente pogoniti iduća generacija Adreno 750 grafičkog procesora.

Električni automobili dobivaju Unreal Engine 5.2

No čini se kako će Snapdragon 8 Gen 4 ići na same surove značajke. Tako bi unutar njega trebali nalaziti 2 jezgre Nuvia Phoenix I te 6 jezgri Phoenix M.

tekst1sl2 1

Čak su provedena i prva benchmark testiranja Snapdragon 8 Gen 4 čipa gdje su se kao rezultati dobile brojke od 2070 single-core, odnosno 9100 za multi-core.

Samsung ove godine donosi „Tri-Fold” telefon

Za usporedbu moramo navesti kako Snapdragon 8 Gen 3 postiže na benchmarku, multi-core pri brojci od 6500,dok single-core donosi 1950.

Ovo zaista pokazuje jednu „nadmoć” Snapdragon 8 Gen 4 čipa, nad nadolazećim Snapdragon 8 Gen 3. Ali ono što je nama još zabavnije ali što moramo uzeti s velikom dozom rezerve je jedna činjenica.

Huawei zakazao Europsko predstavljanje flagship uređaja za 09.05.2023.

Ako je ona zaista točna onda bi značilo kako ćemo na tržištu isključivo ugledati „obični” Snapdragon 8 Gen 3, bez onih „plus” dodataka. Time bi idućom inačicom Qualcomm odmah skočio na Snapdragon 8 Gen 4 čip.

S druge strane ovdje je vidljiva jačina snage (naravno u korist Snapdragon 8 Gen 4) za ukupnih 40%. Qualcomm će za Snapdragon 8 Gen 3 koristiti 5nm proizvodni proces, dok će konkurentski Apple A17 Bionic posjedovati i biti rađen na 3nm proizvodnom procesu.

BYD donosi pametni sat koji zamjenjuje ključeve automobila

Osim snage Qualcomm sa Snapdragon 8 Gen 4 čipom planira po prvi puta donijeti i nove Nuvia jezgre pri konfiguraciji 2+6 (2x Phoenix 1 + 6x Phoenix M).

tekst1sl2 3

Sve ovo što smo sada rekli svakako treba uzeti s velikim oprezom. Jer je ovdje riječ tek o prvim testnim fazama odnosno o prvim prototipima testiranja.

Google značajno mijenja način korištenja Karti – Immersive View

Naravno ovo nam služi kao dobar pokazatelj onoga što možemo očekivati u narednim godinama. Kada su u pitanju Qualcomm čipovi, odnosno sam vrh „flagship” ponude – Snapdragon 8 Gen X, čipovi. Koji su jednostavno „stvar prestiža” u današnjoj proizvodnji pametnih telefona.

Najčitanije