Banner
tekst3naslovna 3

Nove informacije o Qualcommu Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm će do kraja godine predstaviti Snapdragon 8 Gen 2. Neće donositi neka poboljšanja u odnosu na aktualni Snapdragon 8+ Gen 1, već će se raditi o "poliranju" samog proizvoda, ako nas razumijete.

Utrka za proizvodne procese čipove sve se više zahuktava. Sve je započeo Samsung kada je najavio prelazak na 3nm proizvodni proces, odnosno i početak plasmana najavljenih čipova.

Qualcomm predstavlja Snapdragon W5 Gen 1 i W5+ Gen 1 – čipove za pametne satove

Sada tu „priču” slijedi i Qualcomm sa svojom nadolazećom generacijom Snapdragon 8 Gen 2 čipova. Sve je više glasina i špekulacija kako će Snapdragon 8 Gen 2 biti temeljen na 3nm proizvodnom procesu ali je pitanje dali je TSMC to sposoban ispoštovati.

Android Google Play trgovina na meti malware napada – uklonite ove aplikacije

Da, čini se kako će TSMC biti zaslužan da će Snapdragon 8 Gen 2 imati 3nm proizvodni proces. Ali sve bi to bilo idealno i krasno da se u čitavoj priči ne nalazi Apple, koji je već uvelike angažirao TSMC.

552917 abstract curvilinear design illustrations red snapdragon swirls vectors

Apple je angažirao TSMC kako bi na 3nm proizvodnom procesu napravio (na bazi) Apple M2 Pro i Apple M2 Max čipova. Sada samo ostaje pitanje koliko je to TSMC sposoban da prihvati i Apple i Qualcomm.

Apple iPhone 14 – RAM memorija činiti će značajnu razliku

Posebice ako znamo da se priča kako će Snapdragon 8 Gen 2 tržištu biti predstavljen 15.11.2022. godine, što i nije tako daleki datum, zar ne? Kako smo i ranije pisali čini se kako će Snapdragon 8 Gen 2 donijeti nešto drugačije raspoređeni klaster kada je u pitanju osmo-jezgreni procesor.

Troboj Online Streaming platformi: Netflix, HBO Max, Disney+ ?

Umjesto „uobičajenog” 1+3+4, Snapdragon 8 Gen 2 pokušat će (iskušat će) nešto drugačiji raspored klastera koji će biti 1+2+2+3. Ovim bi potezom Snapdragon 8 Gen 2 dobio jednu „ultra” jezgru više odnosno sama snaga i mogućnosti performansi bile bi podignute, značajno.

tekst3sl2 3

Jer bi riječ bila o Cortex-X3, Cortex-A715 i Cortex-A510 (koja će biti ažurirana). Odnosno iste će biti oličenje najnovije arhitekture koje je posljednje predstavio ARM.

Samsung Galaxy S23 pokretati će Snapdragon 8 Gen 2

Snapdragon 8 Gen 2 bi s ovakvim „izgledom” trebao raditi do 10% bolje pri performansama odnosno dobio bi značajne uštede kada je u pitanju korištenje struje.

Dongfeng Nano Box električni mališan po cijeni 10.000$

Osim toga GPU bi bio slobodniji i mogao bi lakše doći do većih iskazivanja vlastitog potencijala i snage, no što je to slučaj kod Snapdragon 8 Gen 1.

5 2

Mogli bi ovdje nadodati kako se nadamo da će Qualcomm dodatno poboljšati i pitanje zagrijavanja Snapdragon 8 Gen 2 čipa, odnosno njegovo hlađenje.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – imati će neobičnu CPU konfiguraciju

Jer iako na papiru pri Snapdragon 8 Gen 1 modelu to izgleda odlično, ipak se u praksi to zagrijavanje Snapdragon 8 Gen 1 čipa osjeti. A svi znamo što to onda povlači za sobom, smanjenu autonomiju pripadajuće baterije, zar nije tako?

Xiaomi MIUI 14 – na koje modele dolazi i što donosi [fotogalerija]

Pitanje brzina preuzimanja također će biti značajno poboljšano kod Snapdragon 8 Gen 2 čipa. Jer će riječ biti o komponiranju čipa zajedno sa Snapdragon X70 5G modemom, što će dovesti do zaista zavidnih brzina preuzimanja kada pričamo o korištenju i surfanju internetom.

tekst3naslovna

U razdoblju koja su pred nama svakako očekujemo još nekoliko puta da ćemo se osvrtati na glasine vezane uz Snapdragon 8 Gen 2 ali nas isto tako i veseli kako je razvoj čipova temeljeni na 3nm proizvodnom procesu, krenuo svojom uzlaznom putanjom, na radost proizvođača i nas korisnika.

Najčitanije