Banner
tekst1naslovna 13

Snapdragon 8 Gen 2 podržavati će AV1 video-kodek

Iako ima vrhunske benchmark rezultate, čini se kako Snapdragon 8 Gen 1 ima i "sitnice" kojima nije pridonio značaj a konkurencija je to iskoristila mudro.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 uvijek se spominje u najboljim epitetima. Ali uvijek nije tako. Iako benchmark rezultati i sam način rada u sada sve većem broju pametnih telefona Snapdragon 8 Gen 1 uvijek stavlja u sam vrh, ima i on svojih nedostataka.

DXOMARK: Galaxy S22 Ultra je tek 13.!

Jedna od njih je (možda nebitna) stavka koju korisnici na pametnim telefonima koriste svaki dan, više puta u danu. Riječ je o video-kodeku točnije naziva AV1. Isti kodek služi za veću kvalitetnu propusnosti pri viskom rezolucijama (2K i 4K) a već su ga (podržali) i uveli YouTube i Netflix.

tekst1naslovna 13

Ovo možda i ne bi bila toliko novost da ju Snapdragon 8 Gen 1 nema u svojoj podrški odnosno chipset ju ne može koristiti. Da bi stvar bila „gora” konkurentski Samsungov Exynos s verzijama iz 2021. (Exynos 2100) i 2022. (Exynos 2200) podržava navedeni AV1 video-kodek.

OnePlus Nord CE 2 5G predstavljen, Dimensity 900 i 65W punjenje

Kako i sami vjerojatno znate naravno da ne može proći nešto da Exynos ima dok Snapdragonu nedostaje. Qualcomm je već najavio kako će iduća generacije Snapdragon 8 Gen 2 (i to su za sada sve informacije o chipsetu) imati podršku za AV1 video-kodek.

Apple predstavlja tri nova Mac računala

Qualcomm je rekao kako će prvi model chipseta u 2023. godini dobiti podršku za AV1 video-kodek a njegova tvornička oznaka (tvornički broj) glasi SM8550. Ako uzmemo u obzir da je tvornička oznaka Snapdragon 8 Gen 1 modela SM8450, onda je vrlo lako za zaključiti kako se ovdje radi o Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chipsetu.

tekst1sl1 3

Dok se Qualcomm hvali kako će iduća generacije njihova chipseta imati AV1 kodek, Samsung se dodatno hvali značajkama navedenog kodeka. (Čitajte ovo kao da je dodatni šamar u lice Qualcommu, što nas i ne čudi).

Brzo punjenje od 150W – predvodnik je Xiaomi

Kako navodi Samsung AV1 kodek pruža dulje korištenje usluga YouTube i Netflixa prilikom reprodukcije sadržaja dok resurse baterije pripadajućeg uređaja (Samsung Galaxy) troši na minimalnoj razini.

Prvi benchmark Snapdragon 8 Gen 1 čipseta

Dali je ovo početak glasina o Snapdragon 8 Gen 2 chipsetu, nije nam poznato ali možemo očekivati da i je. Pokazatelje je ovaj AV1 kodek kako i vrhunski chipseti ponekada propuste implementaciju „malih” ali svakako značajnih stavki. Dali je tu bilo riječi o zanemarivanju ili o zaboravu Qualcomma proizvođaču chipseta.

tekst1sl2 10

Nismo ni mi sigurni što je po srijedi ali je to Samsung dobro (i očekivano) iskoristio u svoju korist. Kako će i kada Qualcomm u naredno vrijeme donijeti i ostale značajke nadolazećeg Snapdragon 8 Gen 2 chipseta, tek ćemo imati prilike vidjeti.

Instagram uvodi promjene kada se radi o „pričama”

Do tada svi vi koji koristite Samsung Galaxy modele u kojima se nalaze Exynos 2100 i Exynos 2200 chipseti i dalje slobodno koristite svoje pametne telefone, bez velike brige i zabrinutosti.

Najčitanije