Banner
tekst1naslovna

Snapdragon 7+ Gen 2, predstavljen – prvi telefoni krajem mjeseca

Qualcomm je predstavio Snapdragon 7+ Gen 2 čip -glavna odlika je ta što donosi vrhunske performanse na (viši) srednji cjenovni razred. Prve modele na tržištu možemo očekivati krajem ožujka a već se i zna koji će oni biti.

Poznati proizvođač čipova, tvrtka Qualcomm odlučila je predstaviti novu uzdanicu kada se govori o srednjem (višem) cjenovnom rangu. Naravno i dalje je ima dobro poznato kako bi bilo dovoljno dobro i upečatljivo samim konzumentima.

Snapdragon 7+ Gen 2 – značajke:

Snapdragon 7+ Gen 2 donosi neka značajna poboljšanja ali kako to obično bila sa Snapdragon čipovima za sada i nema baš previše značajki i navoda u vezi CPU i GPU segmenata.

Netema: mjesec i Samsung Galaxy S23 Ultra

U prvom redu moramo reći kako Snapdragon 7+ Gen 2 sa sobom donosi poboljšanje performanse i energetsku učinkovitost u odnosu na prethodnika.

tekst1sl1 9

A kada se dotičemo prethodnika onda moramo reći kako je samo ime odnosno označavanje istog poprilično čudno. Jer tržište je vidjeti isključivo Snapdragon 7 Gen 1, dok Snapdragon 7+ Gen 1 i Snapdragon 7 Gen 2 uopće nisu dostupni na tržištu.

LinkedIn uvodi OpenAI u svrhu poboljšanja profila korisnika

Ali očito je Qualcomm želio pratiti imenovanje aktualnih čipova, (trenutno je aktualni Snapdragon 8+ Gen 2 pa je s te strane imenovanje i nešto jasnije).

tekst1sl2 6

Idemo se mi baciti na samo značajke i reći kako Snapdragon 7+ Gen 2 sa sobom donosi 1+3+4 raspored jezgri unutar procesora. A kada se već dotičemo jezgri onda je potrebno navesti kako glavna donosi 2,91GHz radni takt i dolazi pod imenom „Kryo”.

Snapdragon 7+ Gen 2 – u performansama je moć:

Sam skok performansi u odnosu na prethodnika je za 50% bolji (viši). Dok po pitanju grafičkih značajki (i dalje je tu prisutan Adreno GPU) povećanje ide do 2x, dok je sama učinkovitost nešto skromnija te ona iznosi okvirnih 13%.

Apple iPhone 15 Pro modeli donose poskupljenje

Snapdragon 7+ Gen 2 može se također pohvaliti i vrhunskim značajkama kada je u pitanju igranje igrica. To se može zahvaliti ponajprije „Auto Variable Shading” koji renderira scene igranja u prvom planu pri visokoj razlučivosti, dok samu pozadinu ostavlja u niskoj razlučivosti radi uštede energije.

tekst1sl3 5

Neke ostale značajke koje su ovdje također dostupne jesu: Volumetric Rendering” koji je po prvi puta debitirao s dolaskom Snapdragon 8 Gen 1 platforme.

Google integrira „AI tehnologiju” unutar svojih servisa

No ono što nas posebno raduje je „dolazak” podrške za visoke rezolucije kada je u pitanju fotografija. Snapdragon 7+ Gen 2 može se pohvaliti s podrškom glavne kamere do 200MP kao i HDR video snimanja s trostrukom ekspozicijom uz dvije kamere istovremeno.

tekst1sl4 3

Ovo znači kako ćemo „napokon” dobiti visoke rezolucije (megapiksele) pri glavnim kamerama a da za telefone nećemo morati odvojiti ogromne svote novca.

Sony: „PS5 Pro i PS5 Slim ipak dolaze” – tko je ovdje lud!

Naravno reći ćemo kako je i ISP doživio nadogradnju, odnosno kako je uvedena podrška prilikom fotografiranja u uvjetima slabijeg osvjetljenja. 18-bit Triple ISP sada donosi poboljšanju fotografiju (uvjeti slabijeg osvjetljenja) slaganjem 30 slika u jednu cjelinu – jednu sliku.

Veliku ulogu u Snapdragon 7+ Gen 2 čipu ima i umjetna inteligencija (AI). Onda je u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1 te je ona 2x bolje razvijena.

Samsung Galaxy A54 i Galaxy A34 – službeno predstavljeni!

Ali osim toga donosi i do 40% uštede po pitanju korištenja energije. Pitanje povezivanja Snapdragon 7+ Gen 2 rješava implementacijom Snapdragon X62 5G čipa s brzinom preuzimanja do 4,4Gbps.

Apple AirPods pružati će pomoć osobama slabijeg sluha

Te će se tako konačno moći koristiti značajke 4G/5G pri Dual-SIM, Dual Active (DSDA). Ono što je bitnije je to kako će se prvi pametni telefoni pokretani Snapdragon 7+ Gen 2 na tržištu pojaviti do kraja ovog mjeseca.

Snapdragon 7+ Gen 2 – prvi telefoni koji će ga koristiti:

Odnosno neki od njih već su poznati. Stoga moramo reći kako oni dolaze iz Xiaomi odnosno Realme tabora. Točnije govori se kako će Xiaomi predstaviti Redmi Note 12 Turbo, dok će Realme tržištu plasirati GT Neo5 SE.

Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro vraćaju „manje” zaslone – CAD renderi dostupni

Navodno će Pocco također uskoro predstaviti svoj model pokretan Snapdragon 7+ Gen 2 čipom. A on će biti Pocco F5 pametni telefon. Xiaomi Redmi Note 12 Turbo tržištu bi trebao biti predstavljen uskoro, odnosno 23.03.2023.

Apple na „vrhu” kada je u pitanju prodaja telefona u 2022.

A govori se kako će osim poznatog čipa, ovaj telefon donositi i 6,67” AMOLED zaslon pri FHD+ rezoluciji te stopom osvježenja prikaza od 120Hz.

Samsung: ovo je budućnost TV-a

Zna se kako će primarna kamera raspolagati s 50MP, dok će kapacitet baterije biti 5,500mAh te brzina punjenja ići će do snage od 67W. Drugi telefon koji će na tržište doći krajem ovog mjeseca je Realme GT Neo5 SE koji će dolaziti s AMOLED zaslonom (nepoznate veličine) ali i 144Hz stopom osvježenja prikaza.

tekst1sl6 1
Xiaomi Redmi Note 12 Turbo !

Kao i kod Redmi modela i ovdje će glavna kamera raspolagati s 50MP ali je također poznata rezolucija ultraširoke (8MP) i rezolucija „pomoćnog modula” (2MP).

Huawei P60 (Pro) i Huawei Mate X3 – predstavljanje 23.03.2023.

Realme GT Neo5 SE raspolagat će sa 16GB radne odnosno 512GB interne memorije. Realme GT Neo5 SE bit će pokretan Realme UI 4.0 grafičkim korisničkim sučeljem, koji se naravno temelji na Androidu 13.

tekst1sl7 1
Realme GT Neo5 Turbo !

Oba modela bit će predstavljena krajem ovog mjeseca, dok ih na tržištu možemo očekivati početkom travnja.

Najčitanije