Banner
tekst1naslovna 3

Snapdragon 7 Gen 2 – glasine i ono što je zapravo

Snapdragon 7 Gen 2 - ne toliko poznat čip, namijenjen pametnim telefonima.

Moramo priznati kako se na našim stranicama i nismo baš previše obazirali na Snapdragon čipove koji su manje popularni odnosno koji stoji u „sijenu” daleko popularnijih čipova.

Hrvatski Telekom u problemu – mora platiti kaznu od 36 milijuna kuna

Jedan od njih je svakako i Snapdragon 7 Gen 2 koji tek treba biti predstavljen. A riječ je o nasljedniku Snapdragon 7 Gen 1 – koji je do sada korišten samo u nekoliko pametnih telefona.

5 2

Stoga i ne čudi da se o njemu poprilično toga malo zna. Iako se o Snapdragon 7 Gen 2 čipu i ne zna toliko toga glasine ipak donose pojedine detalje.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – novi detalji u javnosti

Jedan od njih je svakako i tvornički naziv odnosno tvornička oznaka s kojim će Snapdragon 7 Gen 2 doći na tržište a riječ će biti o „SM475”. Iako neki govore kako bi to čak mogao biti Snapdragon 7+ Gen 2, s druge strane više je onih koji vjeruju i ističu kako će to biti upravo Snapdragon 7 Gen 2.

tekst3sl1

Glavna jezgra (primarna) radit će na taktu 2,4GHz. Dok će „Gold” jezgra biti pokretana pri istoj odnosno sličnoj frekvenciji, što znači da možemo očekivati radni takt 2,2 ili 2,3GHz. „Silver” jezgra radnog takta bit će 1,8GHz.

Snapdragon 4 Gen 1 i Snapdragon 6 Gen 1 – sve „moćniji” srednji i niži rang

Ne možemo se oteti dojmu kako su radni taktovi slični kao i kod Snapdragon 7 Gen 1, što je sasvim i očekivano. Za sada nemamo previše detalja i glasina vezanih uz hardver s kojim će Snapdragon 7 Gen 2 biti uparen za korištenje.

tekst1sl1 3

Ali to ne znači da se neki detalji ne mogu pogledati odnosno čitati o njima. Znači da će zasigurno Cortex-A715 biti dostupan za Gold i Prime jezgre.

Apple iPhone 14 pri proizvodnji košta 20% više u odnosu na iPhone 13

Odnosno kako će Cortex-A510 biti dostupan za Silver jezgru. Ovo znači kako će poboljšanja biti minimalna u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1 točnije riječ će biti o nekih 10% po pitanju brzine te 20% kada pričamo o učinkovitosti.

tekst1sl2 3

Qualcomm zasigurno vrlo dobro zna što priprema kada se priča o Snapdragon 7 Gen 2 čipa a mi ćemo to tek doznati na nadolazećem događaju, koji je tu za nekih mjesec dana.

Google predstavio Pixel 7, Pixel 7 Pro i Pixel Watch – [Fotogalerija]

Tako bi i između ostalog trebali po prvi puta „uživo” ugledati Snapdragon 8 Gen 2 koji će biti nasljednik Snapdragon 8+ Gen 1 odnosno Snapdragon 8 Gen 1 čipa.

YouTube pruža 4K rezoluciju isključivo za Premium račune

A znamo i sami kako dva potonja (aktualna) čipa pripadaju samom vrhu flagship ponude pametnih telefona i u to se svakako ne treba sumnjati. Ali osim vrha ponude Qualcomm ima toliko toga još na čemu radi i što tek treba predstaviti da im je „samo nebo granica”.

Najčitanije