Banner
tekst1naslovna 6

Snapdragon 7 Gen 1 – predstavnik srednjeg ranga uz pomicanje granica

Osim predstavljanja Snapdragon 8+ Gen 1 chipseta, Qualcomm je predstavio i Snapdragon 7 Gen 1. Chipset koji srednji rang uzdiže sve bliže flagship granici a neke značajke ova dva chipseta posve su identične i to nam je drago.

Qualcomm je na istoj onoj prezentaciji na kojoj je predstavio i aktualni flagship chipset Snapdragon 8+ Gen 1 predstavio i još jedan chipset.

Android 11 najzastupljenija je verzija a gdje je Android 12?

Nije riječ o samom vrhu ponude kao što je to Snapdragon 8+ Gen 1 ali se zato radi o chipsetu koji predstavlja sam „vrh ponude” srednjeg cjenovnog razreda odnosno takvih telefona i njihov dolazak u budućnosti.

1 3

Snapdragon 7 Gen 1 samim nazivom govori kako se ne radi o bilo kakvom chipsetu već da su njegove značajke i mogućnosti svakako vrijedni pažnje i spominjanja.

Apple je dostignuo svoj vrhunac: Steve Jobs je to postignuo

Tako kažimo kako je proizvodni proces također na 4nm kao što je to slučaj i kod Snapdragon 8+ Gen 1 inačice. Osim navedenog Snapdragon 7 Gen 1 uvodi po prvi puta i strojno učenje odnosno AI Engine koji će pružiti mogućnost aplikacijama da „nauče” navike i radnje svojih korisnika te tako u budućnosti značajno im olakšati obavljanje nekih zadataka i izvršavanje radnji.

Qualcomm je predstavio Snapdragon 8+ Gen 1 chipset – 30% efektivniji i 10% brži

Sama srž novog chipseta temeljena je na radnom taktu od 2,4GHz te isto tako donosi i podršku za grafički procesor Adreno 662. Brzina obrade zadataka odnosno samog rada je sada 20% bolja u odnosu na Snapdragon 778G čiji je Snapdragon 7 Gen 1 nasljednik.

2 2

Sami zadatci (zahvaljujući) AI tehnologiji obavljaju se bolje za 30% od Snapdragona 778G. Prema nekim značajkama Snapdragon 7 Gen 1 vrlo je sličan kao i sam vrh ponude odnosno Snapdragon 8+ Gen 1.

Samsung Galaxy Z Flip 4 procurio na Benchmarku

Jedna od tih sličnosti odražava se i u podršci rezolucije kamere od 200MP kao i podrški za RAM memoriju nadolazećih pametnih telefona od 16GB. HEIC (10-bit) fotografiranje i HEVC video snimanje također su uključeni kao podrška Snapdragon 7 Gen 1 chipseta.

Je li Hrvatska spremna prihvatiti nove trendove plaćanja?

Povezivanje na Snapdragon 7 Gen 1 ponajprije možemo zahvaliti X62 5G modemu koji donosi podršku za brzine do 4,4 Gbps i podrškom za dvostruki 5G. WiFi 6E i Bluetooth 5.3 tu su u pogledu načina i mogućnosti povezivanja.

3 2

Ovo su značajke koje i više nego pomiču granice u smislu onoga što je Snapdragon 778G do nedavno donosio na modele pametnih telefona srednjeg cjenovnog razreda.

Samsung razvija „namjenski procesor” – biti će za Galaxy S25

Očekuje se dolazak prvi modela pametnih telefona pogođenih Snapdragon 7 Gen 1 već za nekoliko tjedana. Ako je vjerovati glasinama onda bi prvi pametni telefon trebao biti iz Oppo tabora, odnosno riječ bi bila o Oppo Reno 8 Pro koji bi svoje predstavljanje trebao imati sutra (23.05.2022.).

4 2

Drago nam je za vidjeti da je Qualcomm napokon dolaskom Snapdragon 7 Gen 1 chipseta odlučio i srednji cjenovni rang malo više približiti samog vrhu ponude odnosno flagship telefonima a kako će to izgledati u stvarnosti ostaje nam tek za vidjeti jer na papiru izgleda i više nego dobro.

Najčitanije