huawei
tekst1naslovna1

Širokopojasni Internet značajno usporava svoj razvoj od 01.12.2023. – korist ima HT

Dodatan nemir u čitavu priču uvela je izjava čelnika HAKOM-a: „Bez državnih i EU potpora neisplativo je graditi brzi internet u ruralnim dijelovima Hrvatske.”

Ako ste se nalazi kako ćete naši pružatelji internetskih usluga uskoro biti cjenovno i pristupačno jednaki, onda ste se gadno prevarili. Novi zakon kojega pokušava nametnuti (u primjeni od 01.12.2023.) naša Hrvatska Regulatorna Agencija za Mrežne Djelatnosti (HAKOM) ističe kako bi HT bio u „blagoj prednosti” pred ostalima.

Telemach diže cijene (8,3%) kao i A1 – razlog je inflacija

Posebice u odnosu s manje „Poznatim” pružateljima internetske usluge koji su usko vezani uz pojedina geografska područja. Za vas koji još to niste znali Hrvatska je podijeljena u 72 različita zemljopisna područja.

tekst1naslovna 6

Te nad svima njima suvereno vlada HT. Nedavno su „mali operateri” željeli okusiti dio kolača te su se požalili HAKOM-u u nadi kako će im on pomoći.

Hrvatski telekom operateri bezobrazno dižu cijene

No čini se (i jasno je vidljivo) na čijoj je HAKOM strani. S ovom pričom malo se više pozabavio Večernji.hr koji je za mišljenje pitao i sve naše „veće” pružatelje Internetske usluge pa evo i nekih od odgovora:

A1: „HAKOM tom odlukom “demotivira sve ostale operatore na daljnje investiranje u izgradnju optičkih mreža na područjima gdje HT još nema vlastitu optičku mrežu, s obzirom na to da znaju da će temeljem toga HT biti dereguliran!”, te dodaju: “Omogućavanje daljnjeg jačanja dominantne pozicije HT-a u optičkoj infrastrukturi u urbanim područjima te demotiviranje investicija ostalih operatora negativno će se odraziti na ujednačen digitalni razvoj RH i na jednaku dostupnost optičkih mreža u urbanim i u ruralnim područjima jer će HT svojom dominacijom uz pomoć deregulacije istisnuti konkurente s tržišta”. Iz A1 najavljuju da će “po analizi konačne odluke HAKOM-a donijeti odluku o korištenju raspoloživih pravnih sredstava”.

Telemach: „Umjesto poticajnog investicijskog okruženja za sve operatore, takva odluka ide u smjeru poticanja investicija samo jednog operatora i to nas najviše zabrinjava”, te dodaju” Telemach će se, kao i ostali operatori, morati prilagoditi novom regulatornom okruženju, no takvom odlukom investitorima se šalje negativa i obeshrabrujuća poruka da se ne isplati ulagati u Hrvatskoj. Upravo je višegodišnja upitna regulacija “zaslužna” za pozicioniranje Hrvatska na začelje EU prema DESI indeksu.”

tekst1naslovna1

Dodatan nemir u čitavu priču uvela je izjava čelnika HAKOM-a: „Bez državnih i EU potpora neisplativo je graditi brzi internet u ruralnim dijelovima Hrvatske.”

Telekomi započeli korištenje “registra dužnika” – problemi na vidiku?

Sada ako se pitate što ovo znači za „male korisnike” i ako vam je ovaj članak pretrpan „teškim” pojmovima. To znači kako će mali „igrači” imati teške uvijete (gotovo nikakve) za dovođenje i korištenje širokopojasnog brzog interneta, odnosno optičke mreže.

Telekomi povisili cijenu a prešutjeli da korisnici imaju mogućnost prekida ugovora

Dok će i dalje najbolje uvijete imati HT koji će i dalje davati „u zakup” svoju infrastrukturu koju bude samostalno gradio. Ali naravno treba uzeti u obzir kako će onaj „bolji dio” ostaviti naravno sebi. Svakako ćemo i dalje nastaviti pratiti razvoj ove priče i o svemu vas obavijestiti.

Najčitanije