Banner
tekst3naslovna 2

Samsung razvija „namjenski procesor” – biti će za Galaxy S25

Samsung ima u planu svoje Exynos procesore učiniti "namjenskim". Odnosno okrenuti se više optimizaciji a manje surovoj snazi. To sve dolazi s Galaxy S25 serijom.

Odmah na početku mnogi se od vas pitaju što je to „namjenski procesor”. Znate ono kako Apple ima odlične aplikacija koje se vrhunski izvode na iOS platformi. Odnosno na iPhone modelu koji posjeduje samo 4GB radne memorije.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro donosi titanijum i safirno staklo

Dok te iste aplikacija malo „štucaju” na Android platformi, odnosno na Samsung Galaxy S22 pametnim telefonu sa 12GB radne memorije? Odgovor leži u „namjenskom procesoru” odnosno Apple A Bionic je upravo namjenski procesor, pojednostavljeno rečeno on je „naučen” na dobru optimizaciju a ne toliko na sirovu snagu, sirove performanse.

tekst3sl1 3

Naravno Južno Korejski div i Apple-ov najveći konkurent Samsung to sve do sada i nije baš naučio. Iako je u nekim sferama daleko ispred svih, po pitanju procesora i nije baš.

Apple iPhone 14 „napokon” donosi USB Type-C priključak?

Izgleda kako će se to sve promijeniti dolaskom Samsung Galaxy S25 linije pametnih telefona na tržište. Upravo će oni imati namjenski procesor čiji će glavni zadatak biti kvalitetna optimizacija ispred surovih performansi.

Koliko „napuštene aplikacije” na iOS i Android platformama mogu biti opasne – mete hakera

I dalje će riječ biti o Exynos procesorima ali kako se govori dolaskom Galaxy S25 linije upravo bi ti Exynos procesori trebali biti značajno unaprijeđeni. Sada pojedini analitičari sumnjaju da je Samsung sposoban značajno unaprijediti vlastite Exynos procesore do te mjere da postanu „namjenski procesori” odnosno da više pridodaju optimizaciji nego surovim performansama.

Android 13 Beta program dostupan je od strane 12 proizvođača

S druge pak strane govori se kako Samsung nije spreman da čitav svoj lanac proizvodnog procesa Samsung Galaxy S linije pametnih telefona (u ovom slučaju Galaxy S25) opremi s Exynos procesorima.

tekst3sl2 2

Što bi značilo kako Snapdragon odlazi u povijest ali mi u to baš i sumnjamo. Ono što još želimo reći je to kako s razlogom ne mogućnost stvaranja Exynos procesora za čitavu Galaxy S liniju s tim razlogom Samsung izdaje Snapdragon i Exynos Galaxy S modele, paralelno.

Google Pixel 7 / Pixel 7 Pro – prvi puta prikazan uživo

Ima tu mnogo značajki koje Exynos ostavljaju iza Snapdragonu. U prvom planu riječ je o izdržljivosti (autonomiji) baterije a govori se i o pregrijavanju pametnog telefona. Sve je ovo još na razini „rekla kazala” i samih glasina.

Apple testira sklopive zaslone za iPhone i iPad

Stoga iste treba uzeti s velikom rezervom i dozom opreza. Ono što nam je drago za vidjeti je to da se Samsung napokon odlučio ugledati po jednom detalju na Apple a to je optimizacija.

Sony predstavlja „Next One” pametne telefone – Xperia 1 IV i Xperia 10 IV

Ono što Apple radi već godinama odnosno od svojih početaka i prvog iPhone pametnog telefona. Sve ovo super zvuči „na papiru” ali pričekat ćemo još informacija koje će stizati da zaista vidimo što to Samsung s Galaxy S25 linijom priprema, nadamo se kako će uistinu namjenski procesor zaživjeti i kod Samsunga.

Najčitanije