Banner
TEKST1SL1 5

Samsung Galaxy S25 pokretati će Exynos 2500

Čini se kako Samsung ima plan da dolaskom Galaxy S25 linije ponovno aktualizira Exynos čipove.

Svi smo se bili obradovali kada je Samsung Galaxy S23 serije došla s globalnom dostupnim Snapdragon čipom. Nakon toga pisali smo kako su Samsung i Qualcomm sklopili (potpisali) suradnju za još nekoliko Galaxy S modela baš upravo sa Snapdragon čipovima.

Xiaomi 13 Ultra – poznat datum Kineskog predstavljanja / 18.04.2023.

No čini se kako veselje neće baš dugo potrajati. Prema sadašnjim dostupnim informacijama odnosno glasinama čini se kako Samsung Galaxy S25 serija „ponovno vraća” Exynos čipove.

tekst1sl2 3

Iako za sada nije potvrđeno na kojima će tržištima Exynos biti dostupan, za kladiti se kako će među „tim odabranim tržištima” biti i ovo naše. Ali ne treba sve odmah gledati „crno” jer možda će Exynos (u budućnosti) biti značajno napredniji i više zastupljeniji nego li je to sada Snapdragon.

TSMC kreće 2nm proizvodni proces čipova od 2026.

Sigurno se sada pitate, „zašto tako mislite”? E pa odgovor se krije u budućnosti a budućnost dolazi zajedno sa Samsung Galaxy S25 linijom pametnih telefona.

tekst1sl3 1

Iako smo još dosta daleko od ovih modela, prvo tržište treba doživjeti Galaxy S24, čini nam se kako je Samsung shvatio koje „gubitke” niže kada je u pitanju Exynos.

Samsung Unbox and Discover 2023, otkrio detalje novih televizora

Onaj Exynos koji se koristi unutar Samsung pametnih telefona ali kako smo rekli – mišljenja smo kako bi se to uskoro moglo promijeniti, evo i zašto to mislimo.

MWC Samsung Booth

Naime tvrtke Samsung i dobro poznati proizvođač procesora „AMD” nedavno su potpisali dugogodišnju suradnju. U pogledu implementacije i zajedničkog razvoja GPU segmenta unutar nadolazećih Exynos čipova.

Samsung Galaxy Z Flip 5 ponovno na renderu

Isti ti GPU segmenti temeljiti će se na aktualnoj arhitekturi. A da ovo nije „prvi susret” dviju tvrtki govori i činjenica kako su Samsung i AMD već zajedno razvili Xclipse 920 koji se temelji na (AMD) RDNA2 arhitekturi.

MWC Samsung Galaxy S23 Series OOH 2

Prema procurjelim glasinama Samsung i AMD već su „zasukali rukave” i radne na testnom Exynosu 9200. Koji će imati prilagođeni GPU te će na tržište doći s nekoliko optimizacija.

Ovo je cool: Samsung kampanja „Vidi više od boje“ za kućne ljubimce

Govori se i to kako će nadolazeći Exynos 9200, Samsungova „uzdanica” biti temeljen na drugoj generaciji 3nm (GAA procesa), te bi njegova proizvodnja započela u drugoj polovici 2024. godine.

08 Galaxy S23 Ultra kamera

Samsung ima želju (i u planu) da ova suradnja dodatno pospješi tržištu zainteresiranost za Exynos čipove unutar Galaxy S linije pametnih telefona.

Punjenje baterije telefona pri snazi od 300W postaje stvarnost

No ono što je nama nekako više „zapelo za oko” je moguća činjenica kako će Snapdragon 8 Gen 3 (for Galaxy) biti „posljednji” Snapdragon koji će se nalaziti unutar Samsung Galaxy S24 modela telefona.

tekst1naslovna 6

Jer dolaskom Samsung Galaxy S25 modela „sve se ponovno, vraća na staro”. Svakako ne smijemo zaboraviti reći vam da pogledate članak: „Snapdragon 8 Gen 4” i „Snapdragon 8 Gen 3” jer se tu dokazuje koliko je Qualcomm „ispred” konkurencije. A i planovi TSMC-a s početkom proizvodnje 2nm čipova, svakako će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Najčitanije